Työelämätiistai: Kirkkonummen kuntakehityspäällikkö: ”Yhdessä tekemällä hyödynnämme Kuuma-seudun voimavaroja vaikuttavammin”

Työelämää varten

Työelämätiistai: Kirkkonummen kuntakehityspäällikkö: ”Yhdessä tekemällä hyödynnämme Kuuma-seudun voimavaroja vaikuttavammin”

Julkaistu: 15.3.2022

Susanna Hyvärinen näkee yritysten toimintaedellytykset Kirkkonummella hyväksi. Kunta on tiiviisti mukana pääkaupunkiseutua ympäröivän Kuuma-seudun kehittämisessä. Yrityksiä hän kannustaa tietoisuuden kasvattamiseen vihreästä siirtymästä. Kirkkonummen kunnan kuntakehityspäällikkö Susanna Hyvärisen työtehtävä on moninainen. Hän vastaa muun muassa työllisyyteen-, elinkeinoon- ja markkinointiin liittyvistä asioista. ”Ajankohtaista työssäni ovat esimerkiksi TE 24 -työvoimamallin siirto paikallistasolle ja South by cycle -retkipyöräilyn hanke. Teemme tiivistä yhteistyötä YritysEspoo -uusyrityskeskuksen ja paikallisten yrittäjien kanssa”, Hyvärinen kertoo. Kirkkonummella on yli 40 000 asukasta ja yrityksiä perustetaan kasvavaan tahtiin. Kunta on kehittyvä, aktiivinen ja kasvava: kompakti paketti kaupunki- ja pientaloympäristöä sekä maaseutua. Liikenneyhteydet ovat hyvät. ”Panostamme palveluihin ja investoimme tulevaisuuteen esimerkiksi juuri valmistuneisiin Jokirinteen oppimiskeskukseen ja kirjastotalo Fyyriin. Valmisteilla on uusi hyvinvointikeskus”, Hyvärinen jatkaa.

Yrityksillä hyvät toimintaedellytykset Kirkkonummella

Yritysten toimintaedellytykset Susanna Hyvärinen näkee Kirkkonummella hyvinä. Vahvuutena ovat sijainti, markkinat ja kansainvälistymismahdollisuudet. Uusia yrityksiä on perustettu viime aikoina aiempaa enemmän. ”Tämä on hyvä viesti siitä, että yritykset eivät ole lannistuneet koronapandemian edessä. Pyrimme tarjoamaan verkostoitumismahdollisuuksia yrityksille. Olemme järjestäneet paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa yhteistyössä muun muassa businesstreffit. YritysKirkkonummen/YritysEspoon maksuttomat neuvontapalvelut ovat myös yritysten käytössä”, Hyvärinen kertoo. Työntekijöitä tarvitaan sote- sekä teknisellä alalla; esimerkiksi rakentamisen ammattilaisista on pula. Kohtaanto-ongelmaa pitäisi Hyvärisen mukaan pyrkiä ratkaisemaan. Kirkkonummella on järjestetty rekrytointimessuja yhdistämään työnantajia ja työnhakijoita. ”Toivon, että yritykset palkkaisivat työttömiä työnhakijoita enemmän esimerkiksi työkokeiluihin tai oppisopimuskoulutukseen” Hyvärinen toteaa.

Elinvoiman mahdollisuuksia ovat kestävä kehitys ja kiertotalous

Kirkkonummi on mukana pk-seutua ympäröivän Kuuma-seudun yhteistyössä ja kehittämässä kuntien välistä elinkeinoyhteistyötä. ”Hienoa, että kilpailukykyasiaa mietitään laajasti yhdessä”, Susanna Hyvärinen toteaa. Elinvoiman merkityksen Hyvärinen näkee laajana ja tärkeänä asiana. Elinvoima on maankäytön suunnittelun lisäksi laajasti ajateltuna myös asukkaiden osallistamista, hyviä palveluita ja asukastoimintaa. ”Mahdollisuuksia ovat kestävä kehitys, kiertotalous ja vihreä siirtymä”, Hyvärinen kertoo. Synergiaetua Kuuma-seudulla on esimerkiksi markkinoinnissa. ”Loimme vuoden 2020 Tuusulan asuntomessujen ympärille onnistuneen Elämä on grillijuhla -yhteismarkkinointikonseptin. Siinä hyödynnettiin laajasti strategista markkinointia ja somekanavia”, Hyvärinen jatkaa.

Voimavarojen kattava ja vaikuttava hyödyntäminen yhdessä tekemällä

Kuuma-seudulla testataan tulevaisuustalo Sitran vuorovaikutteista toimintamallia kolmen tilannekuvafoorumin sarjassa. Prosessia koordinoidaan Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudasta käsin. Siihen osallistuu Kirkkonummi mukaan lukien 16 toimijaa. ”Yhdessä tekemällä hyödynnämme seudun voimavaroja kattavammin ja vaikuttavammin”, Susanna Hyvärinen toteaa. Ensimmäisessä tilannekuvafoorumissa käsittelyssä oli Sitran Taloustutkimukselta tilaama yrityskysely. Sen mukaan ekologisuus ja vastuullisuus -trendeillä on vaikutuksia varsin pieneen määrään yrityksiä. Miten saataisiin yritysten osaamista ja tietoisuutta vihreästä siirtymästä kasvamaan?

Osaamisen kehittäminen tärkeää

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät tarjoavat yrittäjien ja yritysten osaamisen kehittämiseen kattavan valikoiman ammatillisia tutkintoja, tutkinnon osia ja lyhytkoulutuksia. ”Kannustan kehittämään aktiivisesti yrittäjän omaa ja työntekijöiden osaamista”, Susanna Hyvärinen kannustaa.


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa.  Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta. Keuda 60 vuotta logo

Työelämää varten

Jaa sivu