Työelämätiistai: ”Täytyy ajatella pippurimyllyä suuremmin”, sanovat ravintola-alan yrittäjät

Kaksi miestä rinnakkain

Työelämää varten

Työelämätiistai: ”Täytyy ajatella pippurimyllyä suuremmin”, sanovat ravintola-alan yrittäjät

Julkaistu: 16.8.2022

Ravintola-alan yrittäjät tavoittelevat liikevaihdon tuplaamista parissa vuodessa. Meneillään erilaisia toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi. Kasvun haasteisiin yrittäjät hakevat pohdiskeluapua Kasvu Open Keski-Uusimaan Kasvupolulta, jossa sparraajat kannustavat isoon ajatteluun. Hallituksen puheenjohtaja Timo Honkavaara ja toimitusjohtaja Juha Palmula ryhtyivät vuosi sitten tuusulalaisen Ravintola Kerhon osakkaiksi. Mahdollisuus tähän syntyi korona-aikana. ”Meitä yhdistää Juhan kanssa samanlainen ilmailualan tausta. Haluamme olla taustatuki ja mahdollistajia Kerhon ammattilaistiimille, joka viimekädessä saa kaiken mahtavan aikaan päivittäisessä työssään,” Honkavaara kertoo. Taustatiimiin kuuluvat myös hallituksen jäsenet Toni Rantala ja Tony Hienonen.

Oma tyyli kerholaisille kunnia-asia

Ravintola Kerhon juuret johtavat vuoteen 1907, jolloin rakennus valmistui upseerien perheiden asunnoksi. Tänä päivänä Kerho on rento ravintola, johon saa tulla syömään hyvin tai piipahtaa lasillisella. Historiallisissa ja tyylikkäissä tiloissa on ravintolasali, juhla- ja kokoustilat, bistro ja pieni puoti. Kesällä uuden terassin viihtyvyyteen on panostettu paljon. Raaka-aineet tulevat vastuullisesti läheltä kotimaisilta tukkureilta. Tiedämme aina, mistä raaka-aineemme tulevat ja käytämme mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita. Yhteistyö on tiivistä Konditoria pH7:n ja muiden paikallisten tuottajien kanssa. ”Asiakkaamme tulevat lähialueilta ja pääkaupunkiseudulta. Meillä käy myös turisteja. Eilen lounasta söi 300 asiakasta,” Palmula toteaa. Yrittäjyys on mielekästä. Timo Honkavaaran mukaan siihen liittyvät vapaus ja vastuu – pystyy tekemään niitä asioita, joihin uskoo. Muutosten toteuttaminen on mielenkiintoista ja palkitsevaa. ”Yrittäjyyden ohella toimin aktiivisesti myös lentokapteenin työssä,” Honkavaara kertoo. Ravintola Kerhon tiski, jonka takana seisoo asiakaspalvelija               Kerhon maalaispuodista löytyy maistuvia herkkuja kotiin tai lahjaksi.

Kannattavaa kasvua vision ja strategian pohjalta

Ravintola Kerho on mukana Kasvu Open Keski-Uudenmaan Kasvupolku®-ohjelmassa. ”Haemme Kasvupolulta sparrausta ja pohdiskeluapua kasvun haasteisiin sekä uusia kontakteja ja verkostoitumista,” Juha Palmula toteaa. Tavoitteena on tuplata Kerhon liikevaihto vuoteen 2024 mennessä kasvamalla vastuullisesti. Uusia liiketoimintamalleja on kehitteillä. Juha Palmula odottaa innokkaasti kiireistä syyskautta vilkkaan kesän jälkeen. ”Ihmiset haluavat kohdata toisiaan. Se tukee kasvun tavoitteitamme.” Ravintola Kerhossa katsotaan luottavaisesti tulevaisuuteen, vaikka maailman tilanteessa on ”harmaita pilviä”. Viime vuonna yrityksessä tehtiin muun muassa korvausinvestointeja ja uusia suunnitellaan. Lisäksi on palkattu ja koulutettu uutta henkilökuntaa.

Jatkuvasti kehittyvät prosessit ja toimintatavat sekä ajattelua isosti

Isossa kuvassa Ravintola Kerho tavoittelee kannattavaa kasvua ja palvelutarjontaa eri asiakassegmenteille. Kehitämme yhteistä Kerhoamme trendejä seuraten ja asiakkaitamme kuunnellen. ”Tärkeää on kehittää sisäisiä prosesseja siten, että toimintamme kehittyy koko ajan kasvun myötä. Pohdimme luonnollisesti myös erilaisia digitaalisia ratkaisuja. Liikevaihtomme on kasvanut vuodessa 30 prosenttia. Meillä on hyvä pöhinä,” Juha Palmula kertoo. Kasvu Open Kasvuohjelman sparraajat ovat kannustaneet kerholaisia ajattelemaan isosti. ”Sparraajien kysymyksiin vastaaminen haastaa ja herättää ajatuksia. Täytyy ajatella pippurimyllyä suuremmin,” Palmula mainitsee.

Kilpailukykyä vahvalla yrityskulttuurilla

Sparrauskeskusteluissa on Juha Palmulan mukaan sivuttu myös ravintola-alan henkilökuntatilannetta. ”Haluamme rakentaa avointa ja turvallista yrityskulttuuria siten, että ihmisten on hyvä olla. Mielestämme hyvä asiakaskokemus perustuu henkilöstön hyvinvointiin.” ”Kaikkein tärkeintä on ymmärtää asiakkaiden tarpeita ja pystyä tarjoamaan asiakkaille odotukset ylittäviä ravintolakokemuksia – haluamme tarjota iloisia tunteita ja kokemuksia kaikille asiakkaillemme,” Palmula kiteyttää. Kasvupolun sparrauksia ja kotitehtäviä on analysoitu kesän aikana ja kehityshankkeita edistetään määrätietoisesti loppuvuoden aikana.

Ammatillinen koulutus tarjoaa mahdollisuuksia

Ravintola Kerhon väki tuntee ammatillisen koulutuksen tarjoamat mahdollisuudet mm. alan opiskelijoille tarjottujen harjoittelupaikkojen myötä. ”Keudan kanssa voisimme pohtia muun muassa mahdollisuuksia edelleen kehittää henkilöstömme osaamista ja liiketoiminnan prosesseja,” Juha Palmula toteaa. Ryhmäkuva miehistä ja naisista, seisovat takana ja edessä ovat kyykyssä           Ravintola Kerhon henkilökunta. Kuva: Ravintola Kerho

Kasvupolku-ohjelman kumppanit

Kasvupolku®-ohjelman kumppanit yhdessä Kasvu Openin valtakunnallisten kumppanien kanssa mahdollistavat kasvuyrityksille maksuttoman sparrauksen. Keski-Uudenmaan Kasvupolun kumppanit ovat Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, Helsingin seudun kauppakamari, Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus KEUKE, Uudenmaan liitto, Uudenmaan TE-toimisto ja Uudenmaan Yrittäjät. Keski-Uudenmaan Kasvupolulla on mukana yhteensä 15 yritystä. Kasvupolku®-sparrausohjelmiin valitut yritykset voivat halutessaan osallistua kisaan Vuoden kasvuyritys -tittelistä. Lue lisää linkeistä: Kasvu Open Kasvupolut Keski-Uudenmaan Kasvupolulle valitut yritykset Menestys Keski-Uusimaan Kasvupolulla kannustaa arkkitehtonisten metallipintojen rakentajaa kasvuun ja kansainvälistymiseen Keski-Uudenmaan Kasvupolulta välineitä kasvuun – terveysteknologian alan yritys matkalla nousukiitoon Keudan palvelut yrityksille ja yhteisöille Teksti: Anne Öhman Kuvat: Anne Öhman ja Ravintola Kerho

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta. Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Työelämää varten

Jaa sivu