Kolumni Keudasta: Siipien kokeilu turvallisessa ympäristössä

kuoro esiintyy taidenäyttelyn avajaisissa ukulelen säestyksellä

Humanistiset ja taidealat

Keuda

Keudalainen

Opiskelu

Tapahtumat

Uncategorized

Kolumni Keudasta: Siipien kokeilu turvallisessa ympäristössä

Julkaistu: 3.5.2023

Keudan Pekka Halosen akatemian opiskelijoiden vuoden 2023 kevätnäyttely on nimeltään KAJO – kirkas paikka muuten pilvisellä taivaalla. Yhteisnäyttely koostuu graafisen suunnittelun, valokuvauksen ja kuvataiteiden opiskelijoiden töistä.

Avajaisia vietettiin huhti-toukokuun vaihteessa Kaapelitehtaalla. Jo avajaispäivänä näyttelyyn tutustui huikeat noin 250 vierasta. Joukko koostui opiskelijoiden ja heidän läheistensä lisäksi mm. Keudan henkilökunnasta, yhtymähallituksen jäsenistä sekä yhteistyökumppaneitamme. Koronavuosien hiljaisemman jakson jälkeen odotetaan tähän näyttelyyn jälleen runsasta kävijämäärää.

Näyttelykokonaisuus on opiskelijoiden taidonnäyte. Projektissa heidän tukemaan on ollut opetus- ja ohjaushenkilöstö. Tänä vuonna näyttelyprojektin vastuuopettajana toimi Haruka Kashima. Kokonaisuuden toteuttamiseksi on tehty yhteistyötä yli Keudan toimipisteiden ja alojen. Toimipisteen keittiö huolehti avajaistarjoiluista, viestintä oli mukana markkinoinnissa ja logistiikan osaajilta saimme apua teosten kuljetukseen. Ripustusturvallisuuteen saatiin konsultointiapua rakennusalan sekä teatteri- ja esitystekniikan puolelta. Lämmin kiitokseni tämän projektin toteuttamisessa mukana oleille!

Ponnahduslauta tulevaisuuteen

Kevätnäyttelyprojekti on osa opiskelijoidemme ammatillisia opintoja, osa osaamisen hankkimista ja näyttämistä. Projektiin kuuluu itse teosten suunnittelu ja toteuttaminen, fyysisen näyttelyn ja verkkonäyttelyn suunnittelu, näyttelykokonaisuuden markkinointi, teosten ripustaminen, avajaiset, näyttelyn pitäminen avoinna sekä sen purku.

Näyttely Kaapelitehtaan miljöössä, on opiskelijoille tärkeä mahdollisuus kokeilla siipiä yhdessä, turvallisesti opiskelijakollegoiden kanssa, opetushenkilöstön tukemana. Se on tilaisuus, näyttelyn tarinassa esitetyn mukaisesti, tehdä näkyväksi osaamista, ja Suomen mittakaavassa oikein isosti. Hyvän sijainnin ja laajan näyttelijävierailijajoukon lisäksi Kaapelitehtaan tilat mahdollistavat suuren kokoluokan teosten esille asettamisen 475 m2 tilassa.

Kevätnäyttely on opiskelijoille merkittävä, mutta ei toki ainoa paikka nähdä opiskelijoidemme aikaansaannoksia. Teosten esille asettaminen osa ammatillista osaamista, jota toteutetaan useampaan kertaan opintojen aikana. Opiskelijoiden teoksia voi nähdä mm. toimipisteessämme Tuusulassa, Keudan muissa toimipisteissä (kuten Keravalla ravintola Opérassa), Taidetalolla Järvenpäässä, ja nyt toukokuussa Lapinlahden Lähteellä.

Tänä vuonna vilkastuneen opiskelijoiden osuuskuntatoiminnan kautta opiskelijat ovat päässeet tekemään myös enemmän tilaustöitä ja samaan sitä kautta, näyttelykokemusten lisäksi, erilaista kokemusta alalla toimimisesta. He ovat voineet kerryttää osaamista ja tuoda osaamistaan esiin myös tuota reittiä. Opiskelijoiden töitä on nähtävissä ensi kesänä mm. Tuusulan taiteiden yön tapahtumapaikoilla ja Lotta museossa. Sekä näyttelyt että tilaustöiden tekeminen, ovat tärkeitä alalla toimimisen perusteita kummatkin.

Opiskelijoiden ajatuksia ja kokemuksia

Kysyin muutamalta kevätnäyttelyyn tänä vuonna osallistuneelta opiskelijalta, mikä merkitys heidän mielestään kevätnäyttelyllä on. Kuvataiteita opiskeleva Nora Pippingsköld (kuvassa alla) koki näyttelyn hienona mahdollisuutena. Hänellä on ollut töitä esillä opiskelujen aikana myös muualla, mutta Kaapelitehtaan näyttely oli ensimmäinen suuri projekti. Noralle opinnot ja näyttely ovat olleet osa omien haaveiden toteuttamista, ja hän haluaakin kannustaa alasta kiinnostuneita hakeutumaan opiskelemaan.

naishenkilö seisoo taideteoksen edessä näyttelyssä


Valokuvauksen opiskelija Sandra Vuori (kuvassa alla) toi esiin, että kevätnäyttelyllä on suuri näkyvyys ja näyttelyyn osallistuminen on oiva mahdollisuus töiden ja meriitin avulla hakea jatko-opintoihin.

nainen seisoo tekemiensä taulujen edessä onnittelukortti kädessään


“Aika hauska kokemus” kommentoi graafista suunnittelua opiskeleva Frida Schreiber (kuvassa alla). Hänelle näyttelyprojekti antoi mahdollisuuden kokeilla ja nähdä uuden tavan tehdä taidetta. Projektissa oppi myös kiireen ja paineen kanssa pärjäämistä, kun teokset piti valmistaa tiukassa aikataulussa ja myös ripustus piti hoitaa tiiviissä tahdissa.

nainen seisoo kahden taulun edessä kukkapuska sylissään

Verkostoituminen ja osaamisen täydentäminen

Kuvallisen ilmaisun alalla verkostoituminen on jopa elintärkeää. Näyttely, avajaiset ja koko näyttelyprojekti toimii, edellä mainittujen seikkojen lisäksi, kohtaus- ja verkostoitumismahdollisuutena. Näyttelyn toteutus on eri suuntautumisalojen opiskelijoiden yksilöllinen ja mutta myös yhteinen tuotos. Tänä vuonna opiskelijoita tähän projektiin osallistui huimat kuutisenkymmentä. Osa heistä opiskelee media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa viimeisiä tutkinnon osia ja osa tullut Keudaan täydentämään osaamistaan tutkinnon osa suorituksella (osaa nimeltään: Teos- tai tuotekokonaisuuden toteuttaminen ja esille asettaminen).
Yhä enenevässä määrin Keuda tarjoaa myös osaamisen täydentämistä yksittäisillä tutkinnon osilla ja tätä pienemmilläkin kokonaisuuksilla. Koulutuksia on niin alalle pyrkiville kuin alalla toimivillekin. Alalla toimiville on nyt tarjolla esimerkiksi ammattitutkinnonkin osia, kuten media-alan yrittäminen -tutkinnon osa (syksyn koulutukseen haku on 12.5 saakka).

Katseet kohti tulevaa

Olemme aloittaneet valmistautumisen jo seuraaviinkin vuosiin, sillä Kaapelitehtaan isot näyttelytilat varataan vuosia etukäteen. Pari vuotta sitten varattu vuoden 2024 näyttelyaikamme on huhtikuun lopussa.
Mutta nautitaan kuitenkin nyt ensin tämän vuoden työnsadosta. Käykäähän nauttimassa KAJOsta Kaapelitehtaalla 27.4-7.5 tai verkossa https://phaopiskelijat.keuda.fi/!

Inga Sihvo, toimialapäällikkö

Linkit
Keudan uutisia: Ajankohtaista Keudassa – Keudan Pekka Halosen akatemian kevätnäyttely KAJO avautuu Kaapelitehtaalla 27.4. – Keuda
Tietoja näyttelystä ja verkkonäyttely https://phaopiskelijat.keuda.fi/https://phaopiskelijat.keuda.fi/
Media-alan yrittäminen tutkinnon osa: https://www.keuda.fi/koulutukset/media-alan-yrittaminen/

Some
Pekka Halosen akatemian Facebook
Pekka Halosen akatemian Instagram

Taideteos jossa pumpulipilviä ja erivärisiä lankoja kierteellä pystysuunnassa
taulu seinällä ja piirros lattialla, välissä taideteos
patsaita ja maalauksiä esillä taidehallissa
maalattuja kuvioita kankaissa, jotka riippuvat puiden oksista
kuviollisia seinälautasia ja pöydällä pikkupatsaita

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti. 

Humanistiset ja taidealat

Keuda

Keudalainen

Opiskelu

Tapahtumat

Uncategorized

Jaa sivu