Materiaaliviisas Keuda – Saaren osuuskunta ja kestävät hankinnat 

Henkilö kulkee pellolla, jolla kasvaa kukkia.

Keuda

Opiskelu

Vastuullinen ja kestävä

Materiaaliviisas Keuda – Saaren osuuskunta ja kestävät hankinnat 

Julkaistu: 2.2.2024

Keudassa keskitytään vuonna 2024 erilaisten hankintojen materiaaliviisauteen ja kestävyyteen. Olemme uudistaneet hankintaohjeistusta tukemaan kestävää kehitystä sekä kustannustehokkuutta. Tässä juttusarjassa eri toimialojemme opettajat ja opiskelijat kertovat miten vastuullisuus näkyy hankinnoissa heidän omalla alallaan.

Ensimmäisinä haastateltavina ovat opettaja Jenni Päivähonka ja opiskelija Hanna Pohjanpalo, jotka kertovat Keuda Saaren kartanon osuuskunta Saaren tarhureista.

Mikä on osuuskuntanne nimi ja mihin toiminta perustuu?

Osuuskunnan nimi on Saaren Tarhurit. Keuda Saaren kartanon osuuskunta Saaren tarhurit harjoittelee vastuullisia yrittäjyystaitoja, joille kestävä kehitys ja luonnon kunnioittaminen on toiminnan perusta. Tarhurit viljelevät erilaisia kasveja ja tekevät näistä tuotteita myyntiin ja hyväntekeväisyyteen. 

Opiskelija Hanna Pohjanpalo on miettinyt YTO-tehtävässään osuuskunnan kestävää kehitystä monesta näkökulmasta.  

Miten ympäristövastuullisuus näkyy hankinnoissa ja materiaalivalinnoissanne?  

Siemenet ja sipulit hankitaan luomuna niin pitkälle kuin mahdollista, arviolta noin 80 % näistä on luomua. Torjunta-aineita ei hankita laisinkaan, mikä tukee jo pitkälti luontoa sen vuoksi ettei kemikaaleja päädy veteen tai maaperään. Pörriäiset viihtyvät torjunta-aineettomilla mailla. 

Monet tuotteet tehdään ekologisista metsänantimista kuten risuista ja kävyistä. Esimerkkinä tästä, Tarhurit järjestivät Keusoten työntekijöille tyhy-päivän, jonka materiaalit olivat puhtaasti luonnonmateriaaleja. Osa ruukuista on myös valmistettu kierrätysmateriaaleista. 

Paljon materiaaliviisaita päätöksiä tehdään jo, mutta aina voi tavoitella uusia kestäviä toimintatapoja. Seuraavaksi Tarhureilla onkin suunnitteilla biohiilen valmistuksen harjoittelu ja kompostoinnin saloihin tutustuminen. Tavoitteena on myös vähentää muovin käyttöä entisestään ja siirtyä pelkkiin paperipusseihin. 

Miten ympäristöasiat on muuten huomioitu viljelyssä?  

Opiskelijat harjoittelevat monia ympäristöä tukevia toimintamalleja. Monet liittyvät kiertotalouteen. Viljelykierron harjoitteleminen tukee maaperän kasvukuntoa. Tuotteista ja viljelystä syntyvät sivuvirrat, kuten kasvinosat hyödynnetään muualla. Ne viedään eläimille ja ajoittain henkilöstölle ja opiskelijoille on saatavilla ”saa ottaa laatikko” täynnä “huonokuntoisempia, mutta kelpo tuotteita. Paikallisesta hyväntekeväisyydestä löytyy hieno esimerkki Tuusulan perhekeskuksen Halloween-juhlista, jonne tarhurit veivät kesäkurpitsoja. Yhä monipuolisemman hyötykäytön myötä, tuotehävikki on vähentynyt. Tuotteet pakataan yhä muoviin, mutta tietoisesti ja säästeliäästi. Tuotteet pyritään antamaan asiakkaalle ilman muovia, aina kun se on mahdollista. Hyvinä esimerkkeinä muovittomista tuotteista Saarella on avomaakurkku, kesäkurpitsa ja sipuli. Kaikki jätteet kierrätetään ja kompostoidaan, ja kompostimulta hyödynnetään paikan päällä. 

Lue Lisää Keudan vastuullisuuskampanjasta 2024 sivulta Materiaaliviisas Keuda


Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla

Keuda Boilerikuva 2023.

Keuda

Opiskelu

Vastuullinen ja kestävä

Jaa sivu