Materiaaliviisas Keuda – Puusepät ja sisustajat haastattelussa
Keuda
Vastuullinen ja kestävä
Materiaaliviisas Keuda – Puusepät ja sisustajat haastattelussa
1.3.2024
Julkaistu: 1.3.2024
Keudassa keskitytään vuonna 2024 erilaisten hankintojen materiaaliviisauteen ja kestävyyteen. Olemme uudistaneet hankintaohjeistusta tukemaan kestävää kehitystä sekä kustannustehokkuutta. Tässä juttusarjassa eri toimialojemme opettajat ja opiskelijat kertovat miten vastuullisuus näkyy hankinnoissa heidän omalla alallaan.
Juttusarjan toisessa osassa haastatellaan Wärtsilänkadulla opiskelevien puuseppien opettajaa Jouni Kemppistä, joka toimii tiimiesihenkilönä puualan lisäksi myös auto- ja sisustusalalla.
Miten ympäristövastuullisuus näkyy hankinnoissa ja materiaalivalinnoissanne?
Hankinnat on keskitetty muutamille henkilöille, joilla on tiedossa Keudan hankintaohjeistukset. Ostetaan tarpeeseen pitkäikäisiä ja laadukkaita tuotteita.
Puuhankinnoissa suositaan paikallisia toimijoita, ja kuljetuksissa käytetään Keudan logistiikkaa. Puut ovat pääasiassa vastuullisuussertifioituja. Paikallisilta pientoimijoilta saadaan lisäksi laadukasta puuta. Puuntyöstökoneet hankitaan kilpailutuksen kautta laadukkaina, huoltovarmoina ja ekologisesti kestävinä. Alat pyrkivät panostamaan ennakointiin hankinnoissaan ja selvittämään mahdollisia Leasing-sopimuksia jatkossa.
Hyödynnättekö yhteisiä tuotteita eri alojen kesken?
Sisustajat ja puusepät jakavat keskenään raaka-aineita, kuten levyjä ja lankkuja. Käsityökaluja vaihdetaan sekä isompia laitteita kuten sahoja ja höyliä. Oppimisympäristöjä jaetaan ja hyödynnetään yhteisesti. Jatkossa yhteiskäyttöä yhä enemmän, kun taideteollisuuden perustutkinnossa samoja tutkinnon osia molempien alojen kanssa.
Miten ympäristöasiat on muuten huomioitu puuseppä- ja sisustajan aloilla?
Marraskuusta 2023 alkaen on järjestetty Kierrätys design -luentosarja alojen henkilöstölle ja opiskelijoille. Artesaanikoulutuksessa käynnistyy entisöintiin ja huonekalujen kunnostukseen tähtäävä tutkinnonosa.
Sivuvirtoja syntyy käsityöläisaloilla paljon, mutta alat ovat miettineet raaka-aineelle jatkokäyttökohteita. Puupuru menee paikallisille hevostalleille, ja osa kaukolämmön tuotantoon tai kompostin kautta maanparannusaineeksi. Pientä puulankkua jää opetuksessa paljon yli, ja tätä on hyödynnetty pientuotteiden tekemiseen kuten pannualusiksi ja leikkuulaudoiksi, näin saadaan puulle pidempi elinkaari ja vältetään puun päätymistä polttoon. Tarvikkeiden elinkaaria pidennetään myös hyödyntämällä vanhat koneet joko talon sisällä eri alalla, tai kiertonetin kautta myymällä. Esimerkkinä Vanha metallisorvi luovutettiin metallilta autoalalle ja lopulta kiertonettiin myyntiin. Myös automaalauksen puolelta kuluneet kannuruiskut jaettiin puusepille puupinnan lakkaukseen. Kannuruiskut kuluessaan eivät sovellu enää autopintojen lakkaukseen mutta puuhun sopivat.
Aloilla suunnitellaan tulevaa ennakoidusti ja kestävästi. Jatkossa pyritään hyödyntämään pintakäsittelyaineita kestävämmin loppuun saakka. Pohdinnassa on myös prikettilaitteiston hankinta toimipisteeseen, priketillä voitaisiin tehdä myyntiä ja jätemaksut jäisivät puujätteen osalta pois.
Sähkönkulutus on aloilla suurta, joten työstötapoja kehitetään. Muun muassa tuotteiden kuivausaikaa lyhennetään ja kaikki sähköä vaativat tehtävät tehdään kerralla. Mittauksia pyritään tekemään tehokkaammin ja energiaa säästävästi.
Lue Lisää Keudan vastuullisuuskampanjasta 2024 sivulta Materiaaliviisas Keuda
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla.