Taitaja-mitalisti Valtteria innostaa talotekniikan alan monipuolisuus
Keuda
Kilpailutoiminta
Opiskelijan ääni
Opiskelu
Tekniikan alat
Taitaja-mitalisti Valtteria innostaa talotekniikan alan monipuolisuus
8.7.2024
Julkaistu: 8.7.2024
On toukokuinen torstai Kuopiossa. Taitaja2024-finaalit on juuri käyty loppuun ja jännitys alkaa kohota Kuopion jäähallissa. Katsomoihin on kerääntynyt huikea joukko ihmisiä seuraamaan odotettua palkitsemistilaisuutta. Jäähallin keskiosaan rakennetulle lavalle kutsutaan vuorollaan jokaisen kilpailulajin kolme parasta. Kun vuorossa on putkiasennuslaji, kuulee Keudan opiskelija Valtteri Karmavuo mainittavan oman nimensä. Hän on sijoittunut upeasti toiseksi vuoden 2024 Taitaja-kisoissa.
”Kyllähän se ihan uskomattomalta tuntui. Kun viimeisen kilpailun jälkeen kävin katsomassa muiden kisapaikat, niin ajattelin, että ehkä sieltä voisi nelossija tulla. Siellä oli todella hyvännäköisiä rakennelmia muillakin”, Valtteri kuvailee viimeisen finaalipäivän ja palkitsemistilaisuuden tunnelmia.
Aloitettuaan talotekniikan opinnot Keudassa syksyllä 2023, Valtterilla ei käynyt mielessäkään, että hän osallistuisi Taitaja-semifinaaleihin jo heti seuraavan vuoden alussa. Kipinä kilpailemiseen tuli hänen opettajiltaan, jotka ehdottivat Valtterille osallistumista Taitaja-kisoihin. Valtteri nimittäin menestyi hienosti syksyllä 2023 järjestetyissä KeudaSkills-kisoissa, joissa eri alat järjestivät matalan kynnyksen ammattitaitokilpailuja.
”Opettajien suosituksesta ilmoittauduin sitten semifinaaleihin. Harjoittelin sitä varten hitsausta koko syksyn. Ennen semifinaaleja tein kaikki hitsausnäytöt”, Valtteri kertoo.
Putkiasennuksen semifinaali meni Valtterilla hienosti. Hän toteaa, että kilpailutilanteissa itse kilpaileminen ei jännitä. Sen sijaan paineita tuovat se, että riittääkö kisa-aika ja riittääkö annettu materiaali. Valtteri kertoo, että jos kilpailija joutuu pyytämään lisämateriaalia, siitä voi tulla miinuspisteitä.
Onnistunut semifinaalisuoritus avasi Valtterille ovet Kuopion finaalitapahtumaan. Hän kertoo finaalin olleen kisakokemuksena hyvin erilainen kuin semifinaali. Erilaiseksi kokemuksen teki sen, että suuressa hallissa järjestetyssä finaalissa ympärillä oli paljon enemmän ihmisiä ja hälinää. Lisäksi kilpailuaikataulu oli paljon tiukempi.
Valtteri oli kuitenkin jo ennen finaalia tehnyt päätöksen, että hän aikoo ottaa kilpailun ennemminkin hyvänä reissuna ja kokemuksena. Hän päätti, että tekisi parhaansa ja se riittäisi.
”Ja kyllähän sieltä tuli varmaan koko elämän muistettava kokemus.”
Artikkeli jatkuu kuvan alla.
Yläkouluajan TET-jaksot viitoittivat tietä alanvalinnalle
Talotekniikka tuntui Valtterille selkeältä alanvalinnalta, kun yhteishaku alkoi lähestyä keväällä 2023. Hän on pienestä pitäen tykännyt rakennella ja tehdä asioita käsillä. Kahdeksannen luokan TET-jakso putkiasentajan hommissa antoi vahvistusta tulevalle alanvalinnalle.
”Niissä hommissa meni myös yhdeksännen luokan TET-jakso. Sain samasta paikasta myös kesätöitä.”
Valtteri päätti hakeutua talotekniikan opintoihin. Hän haki kahteen eri oppilaitokseen, Keuda ykkösvaihtoehtona. Kesällä Valtteri sai ilmoituksen, että hän on saanut opiskelupaikan ensimmäisestä hakutoiveestaan Keudasta.
Syksyllä opinnot alkoivat talotekniikan teorialla. Valtterin käytännön kokemus TET-jaksoilta ja kesätöistä auttoivat teoriaopinnoissa, sillä käsiteltävät asiat olivat jo osittain tuttuja. Uutena osa-alueena Valtterille tuli hitsauksista erityisesti kaasuhitsaukseen liittyvät asiat.
Keudassa talotekniikan perustutkinnossa voi suuntautua joko kylmäasentajaksi, putkiasentajaksi tai ilmanvaihtoasentajaksi. Valtterille putkiasennuksen osaamisala oli selkeä valinta. Lisäksi hän suorittaa ilmanvaihtoasennuksesta valinnaisia opintoja.
”Putkiala on todella monipuolinen ala. Siinä saa paljon vaihtelua työtehtäviin, jos niin haluaa. Minua kiinnostavat kaikenlaiset putkiasennuksen tehtävät, mutta tällä hetkellä olen erityisesti kiinnostunut uudisrakentamisesta ja uusista ratkaisuista.”
Näistä Valtteri on saanut jo kokemusta opintoihin sisältyvästä työelämäprojektista. Hän on päässyt mukaan talotekniikan ryhmään, jonka opiskelijat ovat tehneet ilmanvaihtokanaviston ja lattialämmityksen asennuksia Keravan Kivisillan alueelle valmistuvaan Keudan hirsitaloon. Talo tullaan esittelemään kesällä 2024 pidettävässä URF2024-tapahtumassa.
”Se oli hyvää vaihtelua kouluarkeen. Siellä pääsi tekemään hommia oikeaan taloon ja suorittamaan myös näyttöjä.”
Kaiken kaikkiaan Valtteri on viihtynyt hyvin talotekniikan opinnoissa Keudassa. Hän kuvailee alan opettajien olevan aidosti kiinnostuneita opiskelijoistaan ja heidän opintojensa etenemisestä. Heiltä saa varmasti apua ja tukea opinnoissa.
Valtteri suosittelee talotekniikan opintoihin tutustumista henkilöille, joille käsillä tekeminen tuntuu omalta jutulta.
”Tältä alalta löytyy niin paljon erilaisia hommia, että varmasti löytyy jotain kiinnostavaa. Ja jos ala ei lopulta tunnukaan omalta, niin sitähän voi vielä vaihtaa”, Valtteri rohkaisee lopuksi.
Talotekniikan alan koulutuksia Keudassa
Kaipaatko apua koulutuksen valintaan?
Tutustu ja varaa aika Keudan uraohjaukseen!
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla.