Materiaaliviisas Keuda – vastuullisuus maa- ja viherrakentamisen alalla
Keuda
Vastuullinen ja kestävä
Materiaaliviisas Keuda – vastuullisuus maa- ja viherrakentamisen alalla
15.11.2024
Julkaistu: 15.11.2024
Keudassa keskitytään vuonna 2024 erilaisten hankintojen materiaaliviisauteen ja kestävyyteen. Olemme uudistaneet hankintaohjeistusta tukemaan kestävää kehitystä sekä kustannustehokkuutta. Tässä juttusarjassa eri toimialojemme opettajat ja opiskelijat kertovat miten vastuullisuus näkyy hankinnoissa heidän omalla alallaan.
Keudan maa- ja viherrakentamisen alalta on haastateltu opettaja Kirsi Tuomista.
Miten ympäristövastuullisuus näkyy hankinnoissa?
Maa- ja viherrakentamisen aloilla pyritään pitkälti materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja jätteen minimoimiseen. Työelämän toiminta näkyy opetuksessa esimerkiksi niin, että laitteet ja koneet ovat mahdollisimman monikäyttöisiä. Koneet sopivat monenlaiseen erilaiseen toimintaan. Varmistamme hankinnoissamme, että kone tai laite on huollettava ja pitkäikäinen.
Hankintojemme tulee sisältää kattavat käyttöohjeet, jotta vältämme koneiden käytön virheet ja käyttö on mahdollisimman hyvin ohjattua. Koneen käyttöönotto ja käyttö on oltava helppoa. Koneiden ja laitteiden huolto kuuluu moneen tutkintoon Saaren aloilla, ja ekologinen käyttö on yleistä luonnonvara-aloilla. Emme aja turhaan tai käytä polttoainetta turhaan.
Koneissa käytämme Hanselin vastuullista puitesopimusta. Pidämme tiiviisti yhteyttä laite- ja konevalmistajiin ja tutustumme uusiin tuotteisiin muun muassa messuilla ja yhteisissä tilaisuuksissa. Sähkökäyttöinen ja sen vuoksi vähäpäästöinen pienkaivinkone oli kokeilussa erään toimittajan kautta.
Koneiden hankinnoissa pyritään valitsemaan mahdollisimman vähäpäästöisiä laitteita, sähkö- ja vetykäyttöiset laitteet ja koneet yleistyvät. Suurin osa koneista on vuokrakoneita, ja pyrimme välttämään omaksi ostamista. Pyrimme hyvällä huollolla ja erilaisilla toimenpiteillä pidentämään koneiden käyttöikää.
Hyödynnättekö yhteisiä tuotteita muiden alojen kanssa?
Luonnonvara-alan sisällä yhteiskäytämme kaikkia materiaaleja, koneita ja laitteita. Traktoriharjoittelut ja muut koneharjoittelut toteutetaan kaikkien tutkintojen yhteiskäyttöisillä koneilla. Opiskelijoiden tulee suorittaa T-ajokortti. Lukujärjestykset laaditaan niin, ettei päällekkäisyyttä synny. Kaikki yhteiskäyttö vaatii suunnitelmallisuutta.
Esimerkkinä lumen aurausta harjoittelee useampi ala yhdessä.
Yhteiskäyttömahdollisuudet lisääntyvät, ja varausjärjestelmiä syntyy, mutta käyttöä hidastaa usein järjestelmien vaikeakäyttöisyys. Myös varausjärjestelmien hallinnointi vaatii resursointia, kun jonkun tulee hoitaa järjestelmää. Olemme silti onnistuneet yhteiskäytössä kattavasti.
Miten ympäristöasiat on muuten huomioitu alalla ja mitä vielä voisi tehdä enemmän?
Pyrimme välttämään jätteen ja hukan syntyä. Lajittelemme jätteemme. Tavoittelemme ylijäämän uusiokäyttöä ja kierrätämme ylijäämän muille toimijoille paikallisesti. Hyödynnämme sen mitä pystymme itsenäisesti. Huollamme myös Saaren kalusteita ja koneita, jotta pitkäikäisyys säilyy. Kiertonetiä hyödynnämme koneiden ja muun tavaran kierrätykseen.
Lue lisää Keudan vastuullisuuskampanjasta 2024: Materiaaliviisas Keuda
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla.