Työelämätiistai: Laurean korkeakouluyksikön johtaja: ”Edistämme elinvoiman kehittymistä KUUMA-seudulla parhaiten rohkealla verkostomaisella yhteistyöllä”

Työelämää varten

Työelämätiistai: Laurean korkeakouluyksikön johtaja: ”Edistämme elinvoiman kehittymistä KUUMA-seudulla parhaiten rohkealla verkostomaisella yhteistyöllä”

Julkaistu: 11.1.2022

KUUMA-seudulla tammikuussa käynnistyvät Sitran tilannekuvafoorumit ovat Krista Pahkinin mukaan erinomainen tapa tutustua verkostotoimijoihin. Samaan hän kannustaa organisaation sisäisessä toiminnassa: ”tarvitsemme toistemme osaamista”. Toimintaympäristön jatkuva muutos haastaa yritysten liiketoimintaa ja yrittäjiä. Korkeakouluyksikön johtaja Krista Pahkin Laurea-ammattikorkeakoulusta näkee, että alueen yrityksillä on edelleen valtaosin hyvät lähtökohdat toiminnalle. Kehittämisen tueksi on tarjolla kumppaneita ja erilaisia mahdollisuuksia muun muassa kumppaniverkostoja. ”Oleellista on, että yrityksillä on halukkuus oppia ja kehittyä. Lisäksi niiltä vaaditaan kykyä katsoa toimintaansa eri näkökulmista, etsiä ja kokeilla vaihtoehtoisia ratkaisuja”, Pahkin kertoo.

Verkostomaista yhteistyötä organisaatiorakenteesta riippumatta

Krista Pahkin vastaa Laurean Hyvinkään, Lohjan ja Porvoon kampuksista. Niissä työskentelee muun muassa johtotiimiä, lehtoreita ja tutkimus- ja kehittämisasiantuntijoita. ”Toiminta kampuksilla ja niiden välillä vaatii verkostomaista yhteistyötä organisaatiorakenteesta riippumatta. Sisäiset raja-aidat eivät saa olla esteenä tekemisessä”, hän painottaa. Laurea toimii Uudellamaalla kuudella kampuksella: edellä mainittujen lisäksi Tikkurilassa, Otaniemessä ja Leppävaarassa. Perustehtävät – opetus, tutkimus-, kehittäminen- ja innovaatiotoiminta (TKI) ja aluekehitys – kytkeytyvät toisiinsa. ”Työelämäyhteistyö on mukana opetusmallissa. TKI-kehittämisen kautta kehitetään myös yritysten toimintaa”, Pahkin kertoo.

Eväitä jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen

Laurean opetuksessa painotetaan substanssiosaamisen lisäksi tiedon hakemista ja sen kriittistä arviointia ja tulevaisuudessa tarvittavia taitoja kuten yhteistyö-, vuorovaikutus- ja projektityötaitoja. ”Annamme opiskelijoille peruseväitä osaamisen jatkuvaan kehittymiseen”, Pahkin mainitsee. Korona-aikana tarpeet ovat muuttuneet työelämän ja opetuksen osalta. Tämä on tarkoittanut käytännössä uusien, muun muassa verkko-opetukseen liittyvien, opetusmenetelmien hyödyntämistä entistä laajemmin eri opetusmuodoissa. ”Olemme ylpeitä siitä, että vaikeasta ajanjaksosta huolimatta asiat ovat edenneet ja opiskelijat valmistuvat. Lohjan kampukselta valmistui juuri kiinalaisia sairaanhoitajia”, Pahkin iloitsee. Tämä aika on opettanut myös arvostamaan työyhteisöä. ”Keskinäisellä yhteistyöllä ja kohtaamisilla kahvikupin äärellä on nyt erityisen suuri merkitys”, Pahkin kertoo.

Tilannekuvafoorumit mahdollisuus tutustua verkostotoimijoihin

Laurea osallistuu Keudan koordinoimaan verkostotyöhön, kun KUUMA-seudulla testataan vuorovaikutteista Sitran toimintamallia tammikuussa käynnistyvässä tilannekuvafoorumien sarjassa. ”Mielestäni on tärkeä keskustella eri toimijoiden kanssa. Tarvitsemme toistemme osaamista täydentämään ja luomaan ratkaisuja yhdessä”, Pahkin sanoo. KUUMA-seudulla on tunnistettu osaamisvajeita, jolloin on tarve miettiä uusia ratkaisuja osaamisen hankkimiseksi. Tämä vaatii yrityskentän ja verkoston kuulemista. ”Uteliaisuus ja halu kuulla ympäristöä toi meidät mukaan verkostoon”, Pahkin mainitsee. KUUMA-seutu on alue, joka ympäröi pääkaupunkiseutua. Sen kuntia ovat Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Rohkeutta ja erilaista ajattelua elinvoiman kehittymiseksi

Krista Pahkinin mukaan elinvoimainen alue mahdollistaa hyvät elämisen ja kehittymisen olosuhteet yksilöille ja yrityksille. ”Edistämme elinvoiman kehittymistä parhaiten yhteistyöllä. Se vaatii rohkeutta ja erilaista ajattelua”, hän kannustaa.   Lisää aiheesta: Työelämätiistai: Uudenmaan TE-toimiston johtaja: ”Ykköstehtävämme on asiakastyö ja kohtaannon edistäminen” – Keuda Työelämätiistai: Ammatillisen koulutuksen on katsottava vahvasti tulevaisuuteen – Keuda Työelämätiistai: Vireä yritystoiminta ja aktiiviset kuntalaiset tuottavat elinvoimaa KUUMA-seudulla – Keuda Työelämätiistai: Kyllä voi tunnustaa, innoissamme ollaan! – Keuda   Kuva: Laurea-ammattikorkeakoulun viestintä

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.

Työelämää varten

Jaa sivu