Esittelyssä keudalaisia: Ravintola- ja catering-alan opettaja Kari

Ravintolatiskin edessä seisova kokki, joka nojaa toisella kädellä tiskiin.

Keudalainen

Palvelualat

Esittelyssä keudalaisia: Ravintola- ja catering-alan opettaja Kari

Julkaistu: 11.3.2022

Keudan opetusravintoloista erityisesti Mäntsälän Lukkarinpolku ja Keravan Sarviniitynkatu ovat tulleet tutuiksi opettaja Kari Pulkkiselle. Hän on työskennellyt ravintola- ja catering-alan opettajana Keudassa vuodesta 2011 lähtien. ”Olen itse aikoinaan opiskellut Mäntsälän Lukkarinpolulla. Kuinka päädyin sinne töihin, on hauska juttu. Harrastan kamppailulajeja ja olin viemässä oppilaitokselle seuran mainosta, kun silloinen rehtori tuli juttelemaan. Kysyin, voinko laittaa tänne mainoksen ja juttelumme myötä kerroin, missä työskentelen. Rehtori kysyi minulta, tulisinko tänne töihin. Kun paikka avautui, hain tänne”, Kari kertoo. Karilla on ollut merkittävä rooli sekä Lukkarinpolun että Sarviniitynkadun opetusravintoloiden uudistusprojekteissa. Karin työhistoriasta löytyy jokunen keittiön remontti ja tätä osaamista hän pääsi käyttämään myös Lukkarinpolulla, jonne valmistui Keudan ensimmäinen avokeittiö. Hän pääsi mukaan vaikuttamaan uuteen ravintola-alan oppimisympäristöön – opetustyönsä ohella. Keravan Sarviniitynkadulla Kari aloitti vuonna 2019. Myös siellä alkoi opetusravintolan suuri keittiöremontti. Kari halusi tarttua tähän haasteeseen. Opetusravintola Opéran uudistettu keittiö valmistui vuonna 2020 ja on malliltaan Lukkarinpolun keittiön mukainen. Myös Sarviniitynkadulla oli tarkoituksena luoda avoin oppimisympäristö. ”Nyt kun jälkikäteen ajattelee, niin kyllä sitä on kaikesta selvitty. Silloin kun tulin Keudaan, niin teimme silloisen kollegan kanssa Joulumaahan ison pop up -ravintolan. Se oli melkoinen rypistys, kun siirsimme kokonaisen keittiön puutarhan varastotiloihin. Rakennuspuoli pystytti seinät, sähköpuoli hoiti sähköt ja logistiikka kuljetti kaiken tarvittavan. Tämä onnistui vielä toisenkin kerran loistavasti monialaisella yhteistyöllä.” Kari nostaa työstään mieleenpainuviksi asioiksi myös antoisat kokemukset kv-toiminnasta. ”Työni ohella olen saanut opetettavaksi ranskalaisia opiskelijoita ja olen itse ollut opiskelijoiden kanssa Òrleansissa. Kansanvälisyyden kohokohtana pidän paria hienoa kertaa Japanin Sapporossa, johon menimme opiskelijan kanssa tutustumaan paikalliseen kokkikouluun ja työelämään. Tältä Japanin reissulta onkin osa keittiöiden remonttien ideoista tuotu omaan työympäristöön.”  
Kattavasta työkokemuksesta ammennettavaa opettamiseen
Ennen opettajan työtä Kari ehti työskennellä monipuolisesti ravintola-alan tehtävissä – liki 20 työpaikassa. Hän aloitti keittiöapulaisena, josta hän eteni kokiksi, vuoromestariksi, keittiömestariksi ja lopulta keittiöpäälliköksi. Hän kertoo, että työpaikkojen vaihtaminen ja sitä kautta uralla eteneminen on hyvin tyypillistä ravintola-alalla. Monipuolinen työkokemus näkyy myös Karin opetuksessa. Hän opettaa ja kertoo mielellään opiskelijoille asioita esimerkkien avulla. ”Antoisinta tässä työssä on se, kun opiskelijat saavat niitä ahaa-elämyksiä. Oli tosi upeata kuulla opiskelijan suusta: ”Hyvä, että tulin tänään kouluun, muuten en olisi saanut tätä tietää”. On hieno huomata, kun opiskelijat ovat aidosti tiedonjanoisia.” Tällä hetkellä Karin työnkuva on hyvin monipuolinen. Päivät ovat vaihtelevia ja tämä sopii Karille paremmin kuin hyvin. ”Jos mietitään tätä viikkoa, niin ensin olin pyörittämässä opetusravintolaa. Sitten ehdin käydä pari päivää opettamassa vankilassa opiskelijoita. Sitten meidän ravintolassamme oli se iltastriimaus (Neljän striimitähden illallinen). Nyt olen Keravalla lähdössä tapaamaan työssäoppijoita ja tekemään arviointeja”. Paljon on tullut myös uutta. Kari on esimerkiksi saanut opettaa maahanmuuttajaryhmää tammikuun 2021 alusta lähtien. Tämä on saanut Karin tarkastelemaan ja kehittämään omaa opettajuuttaan. ”Esimerkiksi kielitaitoon on pitänyt ruveta panostamaan eri tavalla. Minun on pitänyt kiinnittää huomioita selkeämpään ilmaisuun ja puheeni rytmittämiseen.” Antoisia kokemuksia on tullut myös kilpailutoiminnasta, joka sisältyy säännöllisesti osaksi Karin työnkuvaa. Hän iloitsee siitä, että Keravalta pääsi kaksi kisaparia sekä Mäntsälästä/Nurmijärveltä yksi kisapari Taitaja2022-finaaleihin. Finaalit käydään Porissa toukokuussa 2022. ”Toisin sanoen, Keudalla on historiallinen kolmen finaaliparin edustus kokkilajin kisoissa!”

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa.  Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta. Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Keudalainen

Palvelualat

Jaa sivu