Rohkeudella kohti kestävää ammatillista koulutusta
Vastuullinen ja kestävä
Yhteisöllinen
Rohkeudella kohti kestävää ammatillista koulutusta
22.4.2022
Julkaistu: 22.4.2022
Valtakunnallisessa Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus Vaski-hankkeessa Keuda pureutuu kestävän tulevaisuuden tiekartan tekemiseen yhdessä 60 muun oppilaitoksen kanssa. Hanke on käynnistynyt reippaasti tänä keväänä ja työ jatkuu aina 2023 loppuun asti.
Kestävyystiekartta rakentuu seuraavista teemoista: johtamiskäytännöt ja toimintakulttuuri, pedagogiset ratkaisut ja oppimisympäristö, osaamisen kehittäminen, alueiden ja työelämän kehittäminen, hiilijalanjäljen mittaaminen ja seuranta.
Keudan työpaketti käsittelee johtamista ja toimintakulttuuria, joista valikoituna työstämisen kohteena on monelle tuttu OKKA-säätiön sertifiointiprosessi osana kestävyystiekartan laadintaa. Keudan Järvenpään palvelualojen toimipisteelle myönnettiin vuonna 2010 ensimmäisenä Suomessa OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatti. Nyt työn alla on koko Keudan sertifikaatti.
Hankkeen taustalla piilevät vahvasti OKKA-säätiön kymmenen kestävän kehityksen indikaattoria ja delfoi-tutkimusmenetelmät. Asiantuntijatueksi hankkeeseen on sitoutunut OKKA-säätiön Erkka Laininen ja Suomen ympäristöopisto SYKLI sekä monia muita vierailevia asiantuntijoita, joita voi tavata hankkeen tilaisuuksissa.
Kevään 2022 tärkeänä työnä on kartoittaa ammatillisen koulutuksen arvoja nyt ja tulevaisuudessa, joiden pohjalta rakennetaan muutospolkua ja kestävyystiekartta. Se, mihin suuntaan koulutuksemme on menossa, on kiinni koulutuksen johdosta, toimintakulttuurista ja opetuksesta kiinni. Se on kiinni meidän kaikkien toiminnasta, tahdosta ja rohkeudesta tarttua toimeen uuteen ja tuntemattomaan.
Alkuvuonna Vaski-hanke on vienyt toimijat tutkimusmatkalle oppilaitosten arvoihin nykyhetkellä ja aikamatkalle arvoihin vuonna 2030. Vuosi 2030 on ilmaston näkökulmasta kriittinen monien laskelmien mukaan ja monelle tutut Agenda 2030 -tavoitteet näkyvät hanketyön taustalla.
Yhteinen tahtotila on viedä ammatillista koulutusta kohti arvomaailmaa, jossa luonto ja luonnonvarat nähdään itseisarvoisina ja jossa talouden jatkuva noususuunta ei ole absoluuttinen päämäärä. Kevään aikana toimijat ovat arvioineet tulevaisuusteesejä arvotyön pohjalle. Arvioinneista nousi toivo ja näkemys siitä, että ammatilliset alat yhä enemmän pyrkivät jo nyt ja varsinkin vuonna 2030 vähentämään uusien neitseellisten raaka-aineiden hyödyntämistä, ja toimimaan yhteiskuntaa ja työelämää uudistavana harjoittamalla vähähiilisiä kiertotalouden taitoja yhdessä työelämän kanssa. Myös Keudassa useilla aloilla käytetään kiertotalousmateriaaleja ja kierrätettyjä tuotteita. Ekokampaaja-koulutuksemme on osoitus siitä, miten ajattelumallien muutoksesta päästään kohti käytäntöä, kohti holistista, vähähiilisestä ja luontoa säästävää hiusalaa. Luonnon monimuotoisuutta tukee myös biologisten raaka-ainekiertojen tukeminen, kuten luomutuotteet. Viljelyssämme on otettu käyttöön luomutekniikoita ja ravintolamme nousivat viime vuonna luomuportaalle 4. Tämä arvojen uudistaminen pois luontoa välineenä näkevästä ajattelutavasta on keskeistä tiekarttatyössä ja konkreettisessa tärkeässä työssä ammattikouluissa.
Hyvinvointi halutaan nähdä irtaantuvan talouskasvun ja luonnon riistämisen tarpeista tulevaisuudessa. Sen sijaan, lähes yksimielisesti hanketoimijat näkevät tulevaisuuden hyvinvointimme tukena kohtuutalouden ja kokemuksen merkityksellisestä elämästä ja siitä, että olemme osa luontoa. Se missä roolissa teknologia on uudistamassa ammatillista koulutusta ja yhteiskuntaa, on myös suuri kysymys, joka aiheuttaa hajontaa toimijoiden näkemyksissä – onko teknologiat itseisarvoisia vai välineitä? uhkia vai mahdollisuuksia?
Otamme rohkeasti selvää näistä arvokysymyksistä ja paljon muista loppukevään aikana. Sen jälkeen Vaski-hanke pilkkoutuu työskentelysoluihin ja toiminta aktivoituu entisestään. Tapahtumia järjestetään säännöllisesti, joihin kaikki ovat tervetulleita ja pääsevät vaikuttamaan kestävyystiekartan rakentumiseen. Tutustu Vaski-hankkeen sivuihin ja tapahtumakalenteriin täältä.
Tavataan tapahtumissa ja aurinkoista kevättä kaikille,
#vaskihanke #kestäväammattilainen
Kirjoittaja Jenna Kauppi
Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen koordinaattori
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.