Kolumni Keudasta: Mitä vaaka kertoo sinulle?
Keudalainen
Keuda
Vastuullinen ja kestävä
Kolumni Keudasta: Mitä vaaka kertoo sinulle?
22.6.2022
Julkaistu: 22.6.2022
Keudan ravintolapalvelut ottivat käyttöönsä digitaaliset biovaa’at vuoden 2021 aikana. Biovaa’an toiminta perustuu siihen, että vaaka näyttää joko yrmeää tai iloista naamaa riippuen asiakkaan hävikin määrästä. Tietenkin se, ettei hymiötä tule ollenkaan, on paras tulos. Tällöin asiakas ei ole jättänyt hävikkiä.
Ravintoloiden asiakashävikin tavoitteena on automaationa vaa’assa ollut maksimissaan 50 grammaa hävikkiä per asiakas. Iloisen hymiön on saanut vasta, kun hävikin määrä alittaa 25 grammaa. Tavoite on alitettu mallikkaasti viime vuoden aikana. Viimeisimmän lukuvuoden aikainen keskiarvohävikki on ollut 24 grammaa per asiakas. Tämä luku vastaa noin 12 sokeripalaa. Ensi vuoden tavoite onkin kutistettu 20 grammaan per ruokailija. Todellinen tavoite on tietenkin ei-yhtään hävikkiä. Kestävän ruokajärjestelmän yksi kompastuskivi on liiallinen ruokahävikki, joka voidaan jo arkijärjellä luokitella täysin turhaksi ympäristövaikutukseksi ruokajärjestelmässä.
Luvuista kun puhutaan, on hyvä huomioida kokonaisuus. Jopa 50 % ruokahävikistä syntyy linjastohävikistä. Keudassa syntyi ruokahävikkiä sekä linjastosta että asiakkailta sen verran, että määrästä olisi loihdittavissa 19 000 annosta lasagnea. Keudassa on opiskelijoita 10 000, joten tällä ylijäämällä olisi ruokittu lähes kaksi kertaa kaikki opiskelijamme.
Yleisimmät lautashävikin ainekset koostuvat kauhallisesta perunasosetta, kasviksista ja lisäkesalaatista. Kuulostaako tutulta?
Hävikin vähentämistehtävä on meidän kaikkien – ei vain ravintolapalveluiden. Kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteetkin sen sanovat. Hävikin määrä tulisi puolittaa vuoteen 2030 mennessä maailmanlaajuisesti. Näin voimme turvata ihmisille ja ympäristölle kestävän ruokajärjestelmän, josta riittää reilusti kaikille. Yhdessä voimme vaikuttaa ja vähentää hävikkiä ottamalla vaikka sen kauhallisen vähemmän perunasosetta.
Muistetaan nauttia ne kesäjätskit ja grilliherkut omaan napaan!
Ihanaa kesää kaikille,
Jenna Kauppi
Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen koordinaattori
&
Keudan Ravintolapalvelut
Tutustu Keudan biovaakaan ja biojätteeseen linkin takaa: (287) Biojätevaaka apuna hävikin vähentämisessä – Kestävää ravintolatoimintaa – YouTube
Suomen kansallinen ruokahävikin tiekartta löytyy linkin takaa, jonka on tarkoituksena ohjata ruoka-alan toimijoiden työtä.
Kirjoittaja Jenna Kauppi työskentelee Keudassa vastuullisuuden ja kestävän kehityksen koordinaattorina.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.