Äiti ja tytär samalla kurssilla – Keudassa startti suomen kieleen

Opiskelu

Opiskelijan ääni

Valmistava ja yleissivistävä koulutus

Äiti ja tytär samalla kurssilla – Keudassa startti suomen kieleen

Julkaistu: 23.6.2022

Keudassa toteutettiin Startti suomen kieleen, koulutukseen ja työhön -koulutus keväällä Ukrainasta sotaa paenneille henkilöille. Keravan Keskikadun toimipisteessä aloitti huhtikuussa 13 henkilön aktiivinen ja motivoitunut ryhmä. Koulutukseen osallistui myös äiti ja tytär Anna ja Katja Molehanova. He ovat kotoisin Itä-Ukrainasta, Kharkivista ja asuvat tällä hetkellä Mäntsälässä. Anna on tehnyt pitkän uran ensin ompelijana ja myöhemmin erilaisissa kaupan alan myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä. Ompelijan ammatti on perinteisesti ollut Ukrainassa arvotettu työ ja myös Katja kouluttautui ompelijaksi ja sen lisäksi opiskeli Kharkivin talousyliopistossa taloustieteitä.  Katja oli työnhaussa helmikuun lopussa, kunnes maailma totaalisesti muuttui. Hän tuli Suomeen maaliskuun alussa ja pääsi aluksi ukrainalaisen ystävänsä kanssa kotimajoitukseen. ”Tuntui uskomattomalta, että niin monet suomalaiset tekevät niin paljon hyviä asioita vieraille ihmisille. Suomalainen perhe otti meidät vastaan, antoi kalustetun huoneen ja kaiken elämiseen tarvittavan, ilman mitään korvausta. Asunto, ruoka – kaikki ovat olleet erinomaisia. Kiitos on minun lempisanani, jota toistan monta kertaa, joka päivä”, sanoo Katja. Anna tuli kuukautta myöhemmin Suomeen ja yllätyksekseen pääsivät aloittamaan koulutuksen Keudassa jo pääsiäisen jälkeen. ”En voinut uskoa, että pääsemme niin pian koulutukseen. Kaikki tapahtui tosi nopeasti. Ajattelin, että pitää odottaa aika kauan, mutta koulutus järjestyi todella nopeasti, Anna pohtii. ”Olemme todella tyytyväisi ja onnellisia, että pääsimme tälle kurssille. Meillä on kurssilaisten kesken hyvä ja lämmin ilmapiiri. Haluamme auttaa ja tukea toisia – hirvittävä yhteinen kokemus yhdistää meitä”, Anna jatkaa.

Suomen kieli tuntui aluksi oudolta

”En ymmärtänyt alussa mitään, ja minusta tuntui siltä, etten ikinä voi oppiakaan suomea. Mutta vähitellen olen tottunut kieleen ja olen alkanut pitää siitä – suomi kuulostaa jo minusta kauniilta. ”Tämä on ihmeiden ihme”, Anna kertoo. ”Osaan nyt viikonpäivät, osaan laskea, ymmärrän jonkin verran puhetta ja haluamme ehdottomasti molemmat jatkavat suomen kielen opiskelua”, Anna jatkaa. Nina Haimakka toimii ryhmän opettajana ja hänellä on ollut tapana antaa opiskelijoille pieniä tehtäviä seurata ja kuulostella erilaisia suomen kielellä käytäviä keskusteluja. Keravan ja Mäntsälän väliset junamatkat ovatkin tarjonneet monia hyviä arjen oppimistilanteita. TV:stä suosikkiohjelmat ovat uutiset ja sää. Naiset toteavat, että on ollut iso etu, että opettaja on osannut opettaa venäjäksi. Lisäksi tunneilla on ollut ohjaamassa omankielinen, ukrainalainen ohjaaja Tetiana Mahdych. Ninan mielestä ryhmä on oppinut todella hyvin suomea, takana on kuitenkin vain pari kuukautta opintoja. ”Opiskelijat ovat motivoituneita ja aktiivisia osallistumaan tunneilla joka päivä. Heitä on todella ilo opettaa”, Nina iloitsee. Anna ja Katja ovat tyytyväisiä koulutuksen toteutukseen, jossa käytettiin oppikirjan lisäksi paljon tietokoneita ja hyödynnettiin verkko-opetusta. ”Olen saanut opiskella uudenaikaisella tavalla ja samalla olen oppinut paljon tietokoneiden käytöstä. Näistä taidoista on varmasti hyötyä jatkossa opiskelussa tai työssä”, sanoo Anna. Sekä Annan että Katjan tavoitteena on saada työtä. ”Olemme valmiit tekemään mitä työtä tahansa”. Katja oli viime viikolla työhaastattelussa ravintola-alan tehtäviin, mutta vielä ei ole tietoa työpaikasta. Haastattelu oli mukava kokemus. Kovin pitkälle vieviä suunnitelmia on vaikea tehdä. Toiveissa on paluu Ukrainaan, ja tilanteen ennustaminen on mahdotonta. ”Muuttaessani Suomeen tiesin vain sen, että maa on pieni ja kaukana. Nyt olen rakastunut Suomeen ja vaikka Ukrainaan palaisinkin, niin varmasti tulen täällä myöhemmin käymään”, Katja toteaa He viihtyvät hyvin Mäntsälässä ja ovat löytäneet pyöräilystä mieluisan harrastuksen. ”Emme koskaan Ukrainassa pyöräilleet. Pyöräily ei ole siellä tapana, eikä siihen ollut oikein tarvettakaan – kaikki oli lähellä eikä siellä ei ole samanlaisia pyöräteitä, joita on Suomessa. Mutta nyt ”jokainen reissu Mäntsälässä on mukava, merkityksellinen pyöräilyretki meille”, naiset hymyilevät. Suomalainen jugurtti saa kiitosta – se on hyvää, mutta salmiakin tai lakritsin ystäviä heistä ei ole tullut.


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa.  Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta. Keuda 60 vuotta logo

Opiskelu

Opiskelijan ääni

Valmistava ja yleissivistävä koulutus

Jaa sivu