Työelämätiistai: Virkeätä yrittäjyyskasvatusta Keski-Uudellamaalla ja Keravalla

Työelämää varten

Uncategorized

Työelämätiistai: Virkeätä yrittäjyyskasvatusta Keski-Uudellamaalla ja Keravalla

Julkaistu: 22.11.2022

Kuvassa Anne Kihlman ja Eija Halme

Keravalainen yrittäjyyskasvatus kiinnostaa ja siihen käydään tutustumassa muualta Suomesta. Keski-Uudenmaan alueella tavoitteena on tasavertainen yrittäjyyskasvatus. YES Keski-Uusimaan aluepäällikön työ vakinaistetaan vuoden 2023 alusta lähtien.

Yrittäjyyskasvatuksen vaikutukset ovat Eija Halmeen mukaan Keravalla hienoja.

”Oppilaiden työelämätuntemus on lisääntynyt ja on saatu valmiuksia tunnistaa omaa osaamista ja vahvuuksia. Työelämään tutustumisjaksot ovat auttaneet opiskelupaikkojen valinnassa ja kesätöiden saamisessa”, Halme toteaa.

Yrittäjyyskasvatus antaa Halmeen mukaan tulokulmaa yrittäjyys- ja työelämätaitojen harjoittelemiseen. Tavoitteena on kehittää yrittäjyyteen liittyviä valmiuksia, tietoja ja taitoja sekä kartoittaa osaamista ja työelämätuntemusta.

”Tämä velvoittaa jokaista koulua, vaikkakin yrittäjyyskasvatusta toteutetaan eri tavoin. Keravalla pyritään ottamaan myös paikallisuutta mukaan toimintaan”, Halme kertoo.

Eija Halme toimii Keravan Kurkelan koulussa luokanopettajana ja osana koulun johtoryhmää sekä vetää osallisuustiimiä. Tämän lukuvuoden alussa hän on aloittanut myös Keravan kaupungin yrittäjyyskasvatuskoordinaattorina.

”Olemme laatineet yhdessä kasvatuksen ja opetuksen asiantuntijan Sari Aholan kanssa Keravan perusopetuksen verkkosivuille selostuksen yrittäjyyskasvatuksesta. Sen avulla opettajat, oppilaat ja heidän huoltajansa saavat tietoa siitä, mitä yrittäjyyskasvatus on”, Halme toteaa.

Keravalainen yrittäjyyskasvatus kiinnostaa – elementit rohkeasti opetukseen

Eija Halme toimii Keravan yrittäjyyskasvatustyöryhmän puheenjohtajana. Työryhmässä on edustukset Keravan Yrittäjien hallituksesta, Keravan kaupungilta, varhaiskasvatuksesta, peruskouluista sekä toiselta asteelta Keudasta ja Keravan lukiosta. Yhteistyö on toimivaa ja esimerkiksi yrittäjyyskasvatuksen vuosikello on laadittu yhdessä.

”Keravalainen yrittäjyyskasvatus kiinnostaa. Työryhmän toimintaan on käyty tutustumassa ja saamassa ideoita oman kunnan toimintaan”, Halme kertoo.

Työryhmän keskinäinen yhteistyö on hänen mukaansa hedelmällistä ja hän on siitä iloinen ja ylpeä.

”Alkuvuodesta 2023 järjestämme nuorille suunnatun Mun tulevaisuus -tapahtuman Keuda-talolla Keravalla. Lisäksi tänä lukuvuonna perusopetuksen opinnonohjaajat ovat järjestäneet yhdessä Keudan yritystoiminnan koordinaattorin Tiina Myrskyn kanssa yrittäjyyskursseja perusopetuksen ja toisen asteen opiskelijoille”, Halme listaa.

Vakiintuneita käytänteitä ovat Halmeen mukaan myös kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten säännölliset vierailut kansainvälisenä koulutusinnovaationakin palkitussa Yrityskylässä ja työelämään tutustumiset (TET).

Eija Halme suosittelee osallistumaan yrittäjyyskasvatusteemaisiin koulutuksiin ja tutustumaan kirjallisuuteen ja oppimateriaaleihin.

”Yrittäjyyskasvatuksen elementtejä kannattaa ottaa rohkeasti mukaan opetukseen. Myös verkostoituminen ja hyvien ideoiden jakaminen kannattaa”, Halme kannustaa.

Tasavertaista yrittäjyyskasvatusta Keski-Uudenmaan alueella

Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena on Anne Kihlmanin mukaan lisäksi yrittäjyys.

”Perusopetuksessa yrittäjyyskasvatus on työelämään tutustumista ja yrityskylätoimintaa. Toisella asteella voi suorittaa yrittäjyyskursseja, osallistua osuuskuntatoimintaan ja tehdä yritysyhteistyötä. Osissa kuntia on yrittäjäluokkia”, Kihlman kertoo.

Suomi on yrittäjyyskasvatuksen kärkimaita, mutta Kihlmanin mukaan yrittäjyyskasvatus ei toteudu tasapuolisesti. Keski-Uudenmaan alueen kuntien sivistysjohtajien tahtotila on saada yrittäjyyskasvatuksen polku arjessa toimivaksi paikkakunnasta riippumatta.

”Tavoitteena on, että lapsi ja nuori voi saada tasavertaisesti yrittäjyyskasvatuksen oppeja”, Kihlman toteaa.

Kasvatustyötä tehdään yhteistyössä työelämän, yrittäjien, elinkeinotoimijoiden ja kehittäjäverkostojen kanssa. Se tuo arvoa yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle.

Aluepäällikkö verkostojen koordinoijana, kehittäjänä ja sparraajana

Anne Kihlman on toiminut toukokuusta 2022 lähtien YES Keski-Uusimaan yrittäjyyskasvatustyön aluepäällikkönä Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudasta käsin. Hän kuvailee itseään verkostojen koordinoijaksi, kehittäjäksi ja sparraajaksi.

”Olen puhaltanut lisää liekkiä yrittäjyyskasvatustyöryhmiin, aktivoinut kehittämisyhteistyötä, neuvotellut sopimuksia ja verkottanut yhteistyötä yli kuntarajojen”, Kihlman kertoo.

Vuoden vaihteessa Kihlman palaa varsinaiseen työhönsä esihenkilötyön, johtamisen ja yrittäjyyden koulutusten opettajaksi Keudassa. Työpöydällä ovat uuden aluepäällikön rekrytoinnin jälkityöt ja perehdytys sekä kuntien sivistysjohtajien tapaamiset.

”Valtakunnallinen Yrittäjyyden ytimessä -verkostokohtaaminen Turussa marraskuussa kahdentoista keudalaisen opettajan kanssa toi myös virikkeitä työhön”, Kihlman toteaa.

Virkeä yrittäjyyskasvatuksen tehtäväkenttä – aluepäällikön työ vakinaistetaan

Anne Kihlman kertoo olevansa tyytyväinen alueen kuntien sivistysjohtajien yhteisestä visiosta ja tahtotilasta mahdollistaa aluepäällikön työn vakinaistamisen vuoden 2023 alusta lähtien.

”On ollut ilo toimia aluepäällikkönä ja nähdä upeaa yrittäjyyskasvatusyhteistyötä toimijoiden kesken”, Kihlman kertoo.

Uusi aluepäällikkö tarttuu työhön tammikuussa.

”Hän saa upeita yhteistyökumppaneita ja virkeän yrittäjyyskasvatuksen tehtäväkentän”, Anne Kihlman hymyilee.

Lue lisää

Yrittäjyyskasvatuksen selviytymisopas päättäjille  Yes-verkosto

Mun tulevaisuus -tapahtuma 20.1.2023 Keuda-talolla

Työelämätiistai: Yrittäjyyskasvatus – sinun, minun, meidän työ


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.

Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Työelämää varten

Uncategorized

Jaa sivu