Työelämätiistai: Tarvittavasta digiosaamisesta hyvä keskustella yrityksissä, sanoo digi- ja koulutusasioiden päällikkö Suomen Yrittäjistä

Työelämää varten

Työelämätiistai: Tarvittavasta digiosaamisesta hyvä keskustella yrityksissä, sanoo digi- ja koulutusasioiden päällikkö Suomen Yrittäjistä

Julkaistu: 13.12.2022

Joonas Mikkilän mukaan parhaillaan puhuttavat lasten ja nuorten perustaidot sekä koulutuspolitiikka. Isot trendit eli vihreä siirtymä ja digitalisaatio etenevät salakavalan nopeasti. Virtuaalitodellisuudet ovat helmikuussa esillä Koulutusjohdon foorumissa, jossa Keuda yhtenä esimerkkinä.

Etujärjestössä eletään valtakunnan politiikan syklissä: katseet ovat kääntymässä seuraavaan hallituskauteen. Pian julkaistavat Suomen Yrittäjien eduskuntavaalitavoitteet sisältävät myös osaamiseen ja koulutukseen, digitalisaatioon sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI) liittyviä esityksiä.

”Keskustelemme poliittisten päättäjien ja virkahenkilöiden kanssa sekä teemme sidosryhmätoimintaa muun muassa oppilaitosten kanssa”, digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä Suomen Yrittäjistä kertoo.

Työssään Joonas Mikkilä vastaa digitalisaatioon, innovointiin ja osaamiseen liittyvistä asioista. Hän seuraa laajasti digitalisaatioon liittyviä asioita yhteiskunnassa ja taloudessa ja analysoi, mitä ne tarkoittavat pienemmille yrityksille ja yrittäjille.

Lasten ja nuorten perustaidot puhuttavat – ammatillisen koulutuksen tunnettuus edelleen työn alla

Joonas Mikkilän mukaan oppilaitoksissa ja puolueissa puhuttavat parhaillaan lasten ja nuorten perustaidot sekä koulutuspolitiikka; miten saadaan perustaitojen laskusuhdanne käännettyä positiiviseksi.

”Katse kääntyy perusopetukseen, kenties myös varhaiskasvatukseen”, Mikkilä kertoo.

Ammatillisen koulutuksen osalta Yrittäjissä tartutaan erityisesti opiskelijoiden työelämässä oppimiseen liittyviin asioihin, kuten koulutuskorvauksiin. Lisäksi töitä tehdään edelleen ammatillisen koulutuksen uudistuksen mukanaan tuomien mahdollisuuksien tunnettuuden kasvattamiseksi yrityksissä.

”Tavoitteena on, että työssäoppimisen käytännöt kehittyvät entistä yrityslähtöisemmiksi”, Joonas Mikkilä toteaa.

Vihreä siirtymä etenee – yrityksille valmiuksia jatkuvaan kehittämiseen

Viime vuosina yrityskenttää on koeteltu kovalla kädellä. Akuuttien kriisien lisäksi vihreän siirtymän trendi haastaa yrityksiä uudistumaan. Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama energiakriisi jouduttaa siirtymää entisestään. Muutokset etenevät salakavalan nopeasti.

”Yrityksissä on oltava valmiita jatkuvaan kehittämiseen”, Mikkilä toteaa.

Asiakkaat odottavat yritykseltä vastuullisuutta. Yritysten kannattaa muistaa, että vastuullisuudella on vaikutusta myös työnantajakuvaan.

”Vastuullisuustoiminnan esiin tuominen on samalla positiivisen työnantajakuvan rakentamista. On hyvä huomioida, että moni nuori haluaa työskennellä yrityksessä, joka kantaa huolta ympäristöstä ja yhteiskunnasta”, Mikkilä kertoo.

Digitalisaatio opettanut varautumaan tieto- ja kyberturvaan

Toinen suuri trendi digitalisaatio on Joonas Mikkilän mukaan opettanut yrityksiä varautumaan tieto- ja kyberturvaan.

Hän muistuttaa kuitenkin hyvien tietoturvapalveluiden ja tietoturvaan liittyvän erikoisosaamisen hankkimisesta. Kyberiskuista ja tietomurroista aiheutuvat taloudelliset menetykset ja mainehaitat on syytä huomioida liiketoiminnan riskiarviossa. Omassa arjessa jokainen voi varautua muun muassa hyvillä salasanoilla.

”Koko liiketoiminta voi keskeytyä esimerkiksi verkkohyökkäyksessä”, Mikkilä toteaa.

Pandemiakausi on osaltaan vauhdittanut digikehitystä, jonka myötä myös työn teon tavat ovat muuttuneet.

”Pidemmälle digitalisoinnissa edistyneet yritykset ovat pystyneet ottamaan pandemian paremmin vastaan ja saamaan uusia kasvumahdollisuuksia”, Mikkilä kertoo.

Digiosaamisesta kannattaa keskustella – perusosaamista hyvä olla kaikilla

Verkko tarjoaa Mikkilän mukaan helpon tavan tavoittaa yritykset tai ostaa palveluita.

”Varsinkin nuorempi polvi edellyttää, että yrityksen voi tavoittaa verkosta. Tämä kannustaa toivottavasti yrityksiä pitämään huolen verkkonäkyvyyden perusasioista, vaikka liiketoiminnan painopiste olisikin fyysisessä toimipaikassa”, Mikkilä kertoo.

Monet yritykset ovat hänen mukaansa myös turhan riippuvaisia yksittäisistä alustapalveluista. Asiakaskanava voi hävitä, jos esimerkiksi sosiaalisen median palvelun käyttöehdot muuttuvat tai kanavat suljetaan.

”Yrityksen myynti- ja markkinointikanavat kannattaa hajauttaa”, Mikkilä toteaa.

Yrityksissä on hyvä keskustella tarvittavasta digiosaamisesta ja siitä, mitä itse on osattava ja mitä voidaan hankkia ostopalveluna. 

”Kaikilla on hyvä olla perusosaamista digiasioista, jonka päälle voi hankkia lisää osaamista”, Mikkilä kertoo.

Tukea voi Joonas Mikkilän mukaan saada muun muassa ammatillisista oppilaitoksista. Ammatillisen koulutuksen perustyökalut ovat erittäin hyvät ja työelämälähtöiset.

Virtuaalitodellisuudet esillä Koulutusjohdon foorumissa – Keuda yhtenä esimerkkinä

Suomen Yrittäjien Koulutusjohdon foorumissa helmikuussa teemana on koulutuksen digitalisaation seuraava kehityssuunta. Foorumissa paneudutaan virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden mahdollisuuksiin oppimiselle ja opetukselle.

”Iso kysymys on, miten oppilaitokset varautuvat infran ja opettajien osaamisen osalta. Virtuaaliset oppimisympäristöt edellyttävät uudenlaista digipedagogista osaamista”, Mikkilä toteaa.

Koulutusjohdon foorumissa on esillä myös Keudan esimerkki.

Keuda innostaa teknologioiden opiskeluun, kokeiluun ja käyttöönottoon

Keudassa halutaan toimialapäällikkö Heikki Virtalan mukaan hyödyntää digitalisaatiota tasa-arvoisena vaihtoehtona tarjota opiskelijoille opetusta, joka on joustavaa, yksilöllistä ja ajasta sekä paikasta riippumatonta. Digitalisaatio tehostaa ja järkevöittää myös henkilöstön työntekoa sekä auttaa organisoimaan toimintoja vastuullisesti.

”Haluamme vahvistaa keudalaisten digiosaamista sekä sen hyödyntämistä ja edistämistä arkityössä erilaisia digitaalisia ratkaisuja kuten AR-, VR- ja AI-teknologioita sekä robotiikkaa käyttäen”, Virtala kertoo.

Keuda on mukana Suomen Yrittäjien Koulutusjohdon foorumissa 15.2.2023. Verkkopedagogiikan kehittäjät Kari Honkonen ja Mikko Hulkko esittelevät VR-, AR- ja XR-ratkaisuja ja mahdollisuuksia sekä MR-teknologiaa (Mixed Reality) Microsoftin HoloLensien avulla.

”Esimerkkicase on tulossa käyttöön Tekstiili- ja muotialan perustutkintoon”, Hulkko mainitsee.


Lue lisää

Digitaalisesti vaikuttava Keuda

Koulutusjohdon foorumi

Keudan palvelut yrityksille ja yhteisöille

Kuva: Johanna Erjonsalo


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.

Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Työelämää varten

Jaa sivu