Keudan Sun Media tarjoaa monipuolisia media-alan projekteja – Tule mukaan kuvauskeikalle lukemalla reportaasi
Humanistiset ja taidealat
Keuda
Opiskelijan ääni
Opiskelu
Uncategorized
Keudan Sun Media tarjoaa monipuolisia media-alan projekteja – Tule mukaan kuvauskeikalle lukemalla reportaasi
16.1.2023
Julkaistu: 16.1.2023
Keudassa on toiminut vuodesta 2021 alkaen media-alan oppimisympäristö Sun Media, jonka päämaja sijaitsee Keskikadun toimipisteessä Keravalla. Kyseessä on harjoittelutuotantoyhtiö, jonka toiminta ei missään nimessä jää pelkästään Keskikadun studio- ja editointitilan seinien sisäpuolelle. Tämä tiimi on aktiivisesti liikkeessä – monipuolisten tuotantojen kuvauskeikoilla. Sun Mediassa pääsee toteuttamaan erilaisia kuvausprojekteja ympäri Suomea. Nyt keikat ovat laajentuneet kauemmaksikin, sillä yksittäisiä kuvauskeikkoja on tullut myös ulkomaille.
Media-alan opettaja ja tuotantoyhtiö Sun Median perustaja Aku Lohimäki kertoo, ettei hän osannut ajatellakaan jo tässä vaiheessa tulevan keikkoja jopa ulkomaille.
”Toki meillä on alusta alkaen ollut tavoitteena tarjota laadukasta opetusta sekä sisällöntuotantoa asiakkaillemme, mutta onhan tämä ollut huiman nopeaa kehitystä”, Aku iloitsee.
Nopeaan kehitykseen pohjautuen Sun Media tarjoaa nyt opiskelumahdollisuuksia myös liiketoiminnan opiskelijoille. Tuotantoyhtiössä he pääsevät tekemään monipuolisia liiketoiminnan työtehtäviä tuotantoyhtiön asiakasrajapinnassa. Halutessaan liiketoiminnan opiskelijat pääsevät harjoittelemaan myös kuvaustuotannon eri tehtäviä.
Tämän lisäksi Keudan media-alan ammattitutkinnossa alkaa uusi koulutus vuoden 2023 alussa. Nyt Keudaan voi hakea opiskelemaan elokuvatuotantoa vuoden mittaiseen koulutukseen! Koulutuksessa otetaan haltuun elokuvatuotannon eri vaiheet. Lue lisää osaamisalasta media-alan ammattitutkinnon sivulta. Uudessa koulutuksessa tullaan tekemään tiivistä yhteistyötä Sun Median kanssa.
Seuraavassa luvussa pääset tutustumaan, miten kuvausvalmistelut etenevät ja minkälainen on tunnelma Sun Median kuvauskeikalla. Tuotantoyhtiöllä on meneillään merkittävä media-alan tuotantoprojekti Sherwoodin mies. Kyseessä on siis dokumenttielokuva keravalaisesta edesmenneestä muusikosta Aikka Hakalasta. Hakala tuli aikoinaan tunnetuksi Teddy & The Tigers -yhtyeen laulaja-kitaristina. Tätä dokumenttia pääsee tekemään kymmeniä media-alan opiskelijoita Sun Median eri jaksoilta.
Artikkeli jatkuu kuvien alla.
Monikameratuotantoa yhteishengessä ja opettajien tuella
On lauantai-iltapäivä vantaalaisen ravintolan ja keikkapaikan edustalla. Sun Median tiimi on parkkeerannut pakettiauton lähelle ravintolan ovea. Iltapäivä on jo hämärtynyt ja lunta putoaa hiljalleen taivaalta. Sun Median tiimiläiset purkavat autosta kuvaustarvikkeita ja vievät niitä sisätiloihin. Opettaja Aku ja ammattiohjaaja Michael ”Miqu” Nordman ohjeistavat, mitkä tarvikkeet viedään alakertaan ja mitkä toisen kerroksen kabinettitilaan.
Tänään dokumenttielokuvaa varten kuvataan sekä haastatteluja että livemusiikkikeikka, joka on järjestetty Aikka Hakalan muistoksi.
Alakerrassa bändi valmistautuu illan keikkaa varten. Kuvaustiimi tutkii Miqun johdolla alakerran kuvausympäristöä käyden läpi myös kameroiden paikkoja. Samalla Miqu näyttää, mitä kautta johdot vedetään, jotta ne on asetettu turvallisesti.
Aina ennen kuvauskeikkoja on tärkeää tehdä vierailu ja ennakkotutkimus kuvauspaikalle, jotta tiedetään, minkälainen kuvausympäristö on kyseessä ja mistä löytyvät virtalähteet. Näiden pohjalta suunnitellaan, minkälaista kuvauskalustoa tarvitaan ja mihin kuvausvälineet voidaan pystyttää.
Tämän iltainen keikka toteutetaan monikameratuotantona. Osa tiimiläisistä alkaa rakentaa kamerarataa seinän viereen lähelle lavaa. Toiset kiinnittävät videokameraa katonrajaan, josta on suora näkymä keikkalavalle. Näiden kameroiden lisäksi yksi opiskelijoista taltioi illan keikkaa gimbaalin eli vakaajan avulla. Olennainen osa monikameratuotantoa on myös miksauspöytä, josta ohjaaja voi seurata ja ohjata jokaisen kameran liikettä.
Kuvauskaluston kokoaminen tapahtuu ripeässä tahdissa, mutta ilman kiireen tuntua. Miqu ja Aku seuraavat tiiviisti ja ohjeistavat kuvausryhmäläisiä eri vaiheissa. Eri tilanteissa pohditaan ratkaisuja yhdessä.
”Aluksi näytämme opiskelijoille asioita esimerkein. Seuraavalla kerralla olemme mukana enemmänkin opiskelijoiden tukena. Keikoilla opiskelijat tietävät kyllä, miten toimitaan, mutta monesti he haluavat vielä varmistaa asioita. Tämä on nimittäin sellainen laji, että tässä pitää osata ja uskaltaa myös improvisoida, sillä kuvauspaikat ja -tilanteet voivat vaihdella todella paljon”, Miqu selostaa.
Miqu jatkaa, että on myös tärkeää, että opiskelijat pääsevät opettamaan toinen toistaan. Yksi opiskelija on voinut oppia kuvaustuotannossa osa-alueen, joka voi olla toiselle täysin uusi. Kun opiskelijat pääsevät ohjeistamaan toisiaan, se voi tuoda lisää itsevarmuutta ja luottamusta omaan tekemiseen.
”Olen huomannut sen lisäävän rohkeutta, kun opiskelijat tekevät yhdessä. Lisäksi ei välttämättä tunnu niin pahalta olla väärässä, kun ohjeistamassa on opettajan sijaan toinen opiskelija”, Miqu avaa.
Opiskelijat tekevätkin paljon yhdessä ja auttavat toisiaan. Hyvä ryhmähenki vaikuttaa tuovan osaltaan hyvää fiilistä lähestyvään kuvauskeikkaan.
Yläkerran tilaan valmistellaan kuvauspistettä haastatteluille. Kameran lisäksi tiimiläiset pystyttävät valoja ja säätävät niiden voimakkuuksia ja lämpötiloja sopiviksi. Kuvauskalustoa kasaavat opiskelijat toteavat, etteivät valmistelut ja tuleva kuvauskeikka jännitä heitä.
”Kun tähän on tottunut, niin työskentely tulee aika luonnostaan. Mutta toki alkuun, jos tekee jotain asiaa ekaa kertaa, niin se voi olla jännittävää”, opiskelija Marcus luonnehtii.
Gimbaalia kokoava opiskelija Pihla toteaa Sun Mediassa olevan parasta se, että tuotantoyhtiössä pääsee oppimaan aidoissa kuvaustilanteissa. Hän on pitänyt erityisesti erilaisista musiikkivideoprojekteista.
Kun ensimmäinen haastateltava saapuu yläkerran tilaan, alkaa opiskelija Aapo laittaa hänelle mikkiä ja kertoa ohjeita haastattelua varten. Myös alakerrassa aletaan olla valmiina livekeikan kuvausta varten. Kuvausalueet on rajattu muista alueista leveällä Keuda-nauhalla.
Vielä testataan luurit ja käydään yhteinen harjoituskierros. Viimeistelyjen jälkeen voi illan monipuolinen kuvauskeikka alkaa!
Onko sinulla kysyttävää uudesta elokuvatuotannon koulutuksesta? Voit kysyä lisätietoja media-alan opettaja Aku Lohimäeltä, p. 040 174 4478 tai aku.lohimaki@keuda.fi
Haku Sun Median 9. ryhmään on käynnissä! Sun Media 9 aloittaa 7. maaliskuuta ja haku ryhmään jatkuu maaliskuun 2023 alkuun saakka. Lisätietoja saat opettaja Aku Lohimäeltä.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vastuullinen, kestävä ja digitaalinen Keuda katsoo rohkeasti tulevaan vuoteen.