Kolumni Keudasta: Jotpa-koulutuksilla osaamista ja boostia työuralle
Keuda
Keudalainen
Opiskelu
Työelämää varten
Kolumni Keudasta: Jotpa-koulutuksilla osaamista ja boostia työuralle
29.3.2023
Julkaistu: 29.3.2023
Osaavan työvoiman saatavuus haittaa monia aloja ja lähivuosina Suomessa jopa vajaa puoli miljoonaa henkilöä tarvitsee uudelleenkoulutusta tai laajaa täydennyskoulutusta. Erityisenä haasteena on, kuinka koulutukseen hakeutuisivat sitä eniten tarvitsevat. Jatkuvalla oppimisella vastataan tarpeeseen kehittää ja uudistaa osaamista elämän ja työuran eri vaiheissa.
Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa) on perustettu tukemaan jatkuvan oppimisen tavoitteita ja sen tehtävänä on edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskus rahoittaa koulutusta ja muita osaamispalveluita työelämän osaamistarpeisiin. Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia, ja ne on suunnattu pääsääntöisesti työssä oleville ja työvoiman ulkopuolella oleville henkilöille. Palvelukeskus ei rahoita työvoimakoulutusta. Palvelut toteutetaan pääasiassa niin, että niihin voi osallistua työn ohessa. Osallistujille tarjotaan myös tukea oppimiseen ja opiskeluun.
Keuda tarjoaa Jotpan rahoittamia koulutuksia ja osaamispalveluita. Tutustu monipuoliseen tarjontaamme!
Jotpa hoiva-ala – Osaajia hoivatyöhön
Kehitetään voimakkaassa kasvussa olevalle Keski-Uudenmaan alueelle hoiva-avustajakoulutusta katvealueille jäävien henkilöiden työllistymisen tukemiseksi. Kehittämistyössä ovat mukana Keudan työelämäkumppanit sosiaali- ja terveysalalla. Lisäksi hakevan toiminnan yhteistyössä ovat mukana mm. kuntien toimijat, maahanmuuttajien kotoutumispalvelut sekä henkilöstövuokrausyritykset. Hoiva-avustajakoulutuksessa tarjotaan kaksi tutkinnon osaa: Kasvun ja osallisuuden edistäminen ja Ikääntyvien osallisuuden edistäminen. Lisäksi tarjotaan kielivalmennusta sekä opiskeluvalmiuksia vahvistavia opintoja yksilöllisen tarpeen mukaan.
Kohderyhmänä ovat Keski-Uudenmaan hoiva-alan yritysten työntekijät, joilla ei ole riittävää osaamista toimia hoiva-avustajina (esimerkiksi ulkomailta rekrytoitu henkilöstö) tai kuntien ja muiden sidosryhmien kautta aktiivisella haulla löydetyt henkilöt. Kohderyhmää ovat myös maahanmuuttajat tai työvoiman ulkopuolelta työelämään palaavat tai epävarmoissa työsuhteissa olevat.
Jotpa mara-ala – Osaamista työelämän tarpeisiin
Tuotetaan yhdessä työelämän kanssa voimakkaassa kasvussa olevalle Keski-Uudenmaan alueelle uudenlaisia uravalmennusmalleja ja urapolkuja, joilla vahvistetaan alalle tuloa, alalla olevien työntekijöiden osaamista, osaavien työntekijöiden saatavuutta ja edistetään työvoiman pysyvyyttä. Hankkeessa tuotetaan kielivalmennusta alalle tuleville sekä alalla jo työssä oleville. Moniosaajalla on paremmat edellytykset saada työtä siten, että työnteko on taloudellisesti kannattavaa mm. nollasopimukset, henkilöstövuokraustyöntekijät. Täsmäkoulutustuotteet ja kielivalmennus mahdollistavat nopean työllistymisen, millä turvataan työvoiman saatavuus mara-alalle. Talousahdingossa olevat yritykset saavat mahdollisuuden kouluttaa henkilöstöään ja parantaa taloudellista tilannettaan ja kilpailukykyään. Työntekijän työnkuvan rikastamisella tuetaan työhyvinvointia.
Jotpa moniala – Boostia jatkuvaan oppimiseen työuralla
Kehitetään osaamispalveluja seuraaville toimialoille: tekstiiliala, kirjastoala, liiketoiminnan ala ja graafinen ala. Vastataan muuttuviin osaamisvaatimuksiin, täydennetään henkilöiden osaamista ylitarjonta-aloilta työtehtäviin ja aloille, joilla työllisyys on kasvussa. Tuetaan katvealoille jääneiden urapolkuja. Kohderyhmänä ovat työntekijät, joilla on tarve päivittää, täydentää tai laajentaa osaamistaan, pienyrittäjät, epävarmoissa tai sivutoimisissa työsuhteissa olevat, työelämään palaavat sekä maahanmuuttajat.
Kehitetään ja pilotoidaan monialainen osaamistarjotin, joka sisältää usealle alalle soveltuvia yhteisiä geneerisiä mm. digitaalisia ja videosisältöjä, joita täydennetään alakohtaisella ja syventävillä teemoilla. Koulutustarjonta suunnitellaan, aikataulutetaan ja toteutetaan yhteistyökumppaneiden kanssa. Heiltä ostetaan tarvittavaa asiantuntijaosaamista. Koulutustarjontaa toteutetaan verkossa, luentoina, työpajapäivinä ja sparraustuokioina.
Jotpa – vihreä siirtymä, kone- ja metalliala – Kestävä ja tuottava KoMe
Tuotetaan talousalueen kone- ja metallialan (kone- ja tuotantotekniikka) yritysten työntekijöille robotiikan, CNC- sekä CAM-tekniikan osaamistarjotin mahdollistamaan uuden osaamisen hankkiminen sekä siirtyminen manuaalisista tehtävistä automatiikan soveltajiksi, esimerkiksi operoimaan teollisuusrobotteja, CNC-ohjattuja työstökoneita sekä hyödyntämään tietokoneavusteisuutta (CAM) työstökoneiden ohjelmoinnissa. Kohderyhmänä ovat työssä olevat henkilöt, jotka työskentelevät tällä hetkellä kone- ja metallialalla tuotantotehtävissä, jotka eivät vielä ole automatisoituja.
Päivi Ranto, Kehittämisasiantuntija
Rita Hintsala, Kehittämisasiantuntija
Maahanmuuttajille suunnattu hoiva-avustajakoulutus, Hoiva-avustaja
Kipinää tarjoiluun, asiakaspalveluun ja kokkailuun
Kiertotalous tekstiili- ja muotialalla
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.