Keudassa käynnistyi kemikaalittoman siivouksen pilotti
Keuda
Keudalainen
Vastuullinen ja kestävä
Keudassa käynnistyi kemikaalittoman siivouksen pilotti
28.4.2023
Julkaistu: 28.4.2023
Keudassa käynnistyi huhtikuussa 2023 Kemikaaliton siivous -pilotti kolmessa eri toimipisteessä: Tuusulan Kirkkotiellä, Järvenpään Sibeliuksenväylän Puistolassa sekä Keravan Sarviniitynkadulla. Kokeilun aikana Keudan puhtauspalvelut käyttää 100 prosenttisesti kemikaalitonta ja myrkytöntä mikrobivettä. Ravintolapalvelut käyttävät tätä menetelmää pääosin. Kemikaaleja he joutuvat kuitenkin käyttämään rasvapatojen ja uunien puhdistuksessa.
Näiden kolmen toimipisteen siivoojat ja ravintolahenkilökunta on koulutettu uuden menetelmän käyttöön. Lisäksi kemikaalittomaan siivoukseen tarvittavat laitteistot on asennettu näihin toimipisteisiin. Pilotissa testataan kotimaista siivousmenetelmää ja innovaatiota nimeltä Ownwell. Kyseessä on mikrobivesi, jonka lisäksi puhdistuksessa käytetään ainoastaan perinteistä mikrokuituliinaa. Menetelmä on kustannustehokas ja yksinkertaistaa siivousta.
”Mikrobien käyttö puhtausalalla lisääntyy. Mikrobit ovat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Niille pitää alistua, jotta immuunipuolustus saa harjoitusvastustajia. Tässä tuodaan pinnoille terveellisiä ja turvallisia mikrobeja, jotka puhdistavat hellävaroen pintaa”, CEO Timo Kaarlela Ownwelliltä kertoi koulutuksessa.
Menetelmä on benchmarkattu kahdesta oppilaitoksesta. Nyt on Keudan vuoro ottaa siivouksessa harppaus kohti ympäristölle ja ihmisille turvallista siivousta.
Artikkeli jatkuu kuvan alla.
Tavoitteena parantaa hyvinvointia ja vähentää ympäristövaikutuksia
Mikrobivesi on tuoksuton ja allergiavapaa. Tämä tukee sekä siivoojien että tiloissa asioivien henkilöiden terveyttä ja hyvinvointia.
”On mielenkiintoista seurata, että jos on iho-ongelmia, niin miten tämä vaikuttaa”, siivouspäällikkö Jaana Kohtamäki sanoi.
Muun muassa Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä raportoi (2022) siivoojien käsien kuivuuden vähentyneen menetelmän myötä.
Myös ympäristövaikutukset siivouksessa pienenevät kokeilun myötä, kun myrkkyjä ei valu ympäristöön, eikä uusia tuotteita (muovia ja ympäristölle haitallisia aineita) ja logistiikkaa tarvita. Laitteisto tarvitsee toimiakseen hanavettä ja innokkaan kokeilevan asenteen.
Pilotti kestää vuoden loppuun saakka, jonka aikana mitataan säännöllisesti pintojen puhtautta sekä seurataan menetelmän käyttäjien kokemuksia ja vaikutuksia allergioihin ja iho- ja hengitystieongelmiin. Jatkosta ja mahdollisesta menetelmän laajentamisesta muihinkin toimipisteisiin sovitaan loppuvuonna.
”Odotan tätä mielenkiinnolla! Kirkkotiellä tehdään konkreettista seurantaa. Siellä mitataan lähtötaso ja saadaan tietää, mikä muuttuu. Hyvällä mielellä odottelen tuloksia. Kestävä kehitys on kovasti tapetilla ja tämä on yksi konkreettinen askel eteenpäin”, Kohtamäki totesi.
Pilotista vastaavat Keudan siivouspäällikkö Jaana Kohtamäki, ravintolapäällikkö Liisa Immonen ja kestävän kehityksen koordinaattori Jenna Kauppi. Pintapuhtausmittauksista vastaa puhtausalan opettaja Paula Silvennoinen. Mukana myös puhtausalan opetuksen tiimi Sirpa Laihon johdolla.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.