Hienot kisapuitteet yhteistyöllä – Keuda on mukana järjestämässä Taitaja2023-finaaleja

Keuda

Keudalainen

Kilpailutoiminta

Hienot kisapuitteet yhteistyöllä – Keuda on mukana järjestämässä Taitaja2023-finaaleja

Julkaistu: 9.5.2023

(Kuvassa Keudan automaalauksen opettaja Timo-Pekka ohjeistamassa opiskelija Katjaa. Katja toimii pisteiden laskijana automaalauksen Taitaja-finaalissa.)

Keudassa on valmistauduttu huolellisesti Taitaja-finaaleihin myös kisajärjestämiseen osalta. Keuda toimii vastuujärjestäjänä kolmessa lajissa.

Tämän vuoden Taitaja-finaaleissa Keuda toimii vastuujärjestäjänä kolmessa lajissa: automaalauksessa, eläintenhoidossa ja floristiikassa. Eläintenhoidon ja floristiikan kisat käydään pääosin Tapiolan urheilupuistossa Espoossa. Automaalauksen finaali käydään kokonaisuudessaan Keudan Järvenpään Wärtsilänkadun toimipisteellä. Kisajärjestelyihin on valmistauduttu perusteellisesti. Kaikki kisajärjestäjät ovat tehneet todella suuren työn.

Automaalauksen kisajärjestelyjä ovat luotsanneet hienosti eteenpäin keudalaiset opettajat Timo-Pekka Kauranen ja Martti Järvinen.

Kauranen ja Järvinen kertovat, että kisavalmistelut ovat pitäneet sisällään monia eri tehtäviä. Näitä ovat esimerkiksi tuomareiden, yhteistyökumppaneiden, tarvikkeiden ja tavarantoimittajien hankinta. Kaikista suurin tehtävä on kuitenkin kilpailun rungon eli kilpailutehtävien suunnittelu.

”Suunnittelu vaatii kovaa työntekoa. Tehtävien suunnittelusta vastaa ohjausryhmä, johon kuuluu minun ja Martin lisäksi tuomareita. Me olemme Martin kanssa tehneet tehtävät ja katsoneet ne yhdessä tuomareiden kanssa läpi”, Kauranen avaa.

”Kisatehtävät nojaavat tutkinnon perusteisiin, mutta ne ovat myös työelämälähtöisiä”, Järvinen kuvailee.

Kauranen ja Järvinen painottavat, että tehtävien suunnittelussa tärkein lähtökohta on se, että kaikki kilpailijat saavat tehtyä tehtävän aikataulun puitteissa – silloin suunnittelu on onnistunut.

”Opiskelijoita varten näitä kisoja tehdään. Palkitsevuus tulee siinä, kun näkee opiskelijoiden onnistumisen. Kun he saavat homman tehtyä ja ovat itse tyytyväisiä”, Kauranen sanoo.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

(Kuvassa eläintenhoidon lajivastaavat Sini ja Mari.)

Eläintenhoidon Taitaja-finaalin valmistelutyöt aloitettiin Keudassa viime syksynä. Lajivastaavina toimivat Keudan eläintenhoidon opettajat Mari Pukkila ja Sini Harju. Mari Pukkila kertoo iloitsevansa ennen kaikkea hyvästä lajiohjausryhmästä, jonka kanssa he ovat saaneet tehdä töitä.

”Tehtäviä on mietitty yhdessä todella tarkkaan, että ne ovat työelämälähtöisiä. Tiimissämme kaikki ovat olleet satasella mukana. Uskon, että tämän tiimin kanssa kisat menevät hyvin”, Pukkila sanoo.

Eläintenhoidon finaalitehtävistä suurin osa tehdään tapahtumapaikalla Espoon Tapiolan urheilupuistossa. Ainoastaan lypsytehtävä suoritetaan Helsingin yliopiston tutkimustilan navetassa Viikissä.

Tämän vuonna eläintenhoitolajissa on paljon tuotantoeläimiin pohjautuvia tehtäviä. Taustalla on ajatus tuoda maataloutta ja lähiruokaa lähemmäs ihmisiä ja kaupunkia. Lypsytehtävän lisäksi kilpailijoilla on edessään kanojen hoitoa, pienkuormaajalla ajamista sekä koiranhoitotehtävä.

”Lisäksi otimme uutena teoriatehtävän, joka liittyy jalostukseen ja kestävään kehitykseen”, Pukkila kertoo.

Pukkilan mielestä kisajärjestelyjen yksi parhaimmista asioita on ehdottomasti saada nähdä opiskelijoiden aito innostus sekä onnistumisen hetket – ne ovat palkitsevia.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

(Kuvassa assistentti Suvi, floristiikan lajivastaavat Jenniina ja Leila sekä assistentit Anna-Kaisa ja Tiina.)

Myös floristiikan osalta Keudassa on valmistauduttu huolellisesti Taitaja-finaaliin. Floristiikan lajivastaavina toimivat Keudan opettajat Jenniina Tiikkainen ja Leila Alamiekkaoja. He molemmat olivat seuraamassa Taitaja-finaaleja Porissa keväällä 2022, josta he saivat paljon tärkeitä vinkkejä. Vuoden 2023 finaalijärjestelyt lähtivät konkreettisesti liikkeelle syksyn lajiohjaustapaamisessa.

”Meillä on aivan ihana lajiohjausryhmä. Olemme saaneet hyvin rakennettua tehtävät yhteistyössä heidän kanssaan. Olemme myös saaneet yhteistyökumppaneiden ja Keudan avulla hienot ja monipuoliset materiaalit ja tarvikkeet kilpailuun”, Tiikkainen hehkuttaa.

Tänäkin vuonna floristiikassa onkin luvassa hyvin monipuolisia tehtäviä, joihin sisältyy muun muassa kasvi-istutusta, esillepanoa, kimpun tekoa ja hinnoittelua sekä asetelman tekoa. Lisäksi yksi tehtävistä toteutetaan yhteistyössä hiusmuotoilun ja kauneudenhoidon kanssa.

”Siinä toteutetaan hiuskoriste mallille, jolle hiusmuotoilun kilpailija tekee juhlakampauksen ja kauneudenhoidon kilpailija meikin”, Alamiekkaoja avaa.

Opettajat kuvailevat floristiikkaa hyvin elämykselliseksi, monipuoliseksi ja innovatiiviseksi kilpailulajiksi, jossa luovuus on vahvasti läsnä. Floristiikka on yksi ikärajattomista lajeista. Opettajat odottavatkin hyvän mielen kisatapahtumaa, jossa yleisö pääsee näkemään todella kauniita töitä.


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.

Keuda Boilerikuva 2023

Keuda

Keudalainen

Kilpailutoiminta

Jaa sivu