HYTTI23 – Hyvinvointi, turvallisuus ja tuki oppilaitoksessa

Kansalliset hankkeet

Ajankohta:

09.06.2023 - 31.07.2025

Rahoittaja

Opetushallitus

Toteuttaja

Koordinaattori Savon koulutuskuntayhtymä SAKKY Osatoteuttajina Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, Helsinki Business College Oy, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Perho Liiketalousopisto Oy, Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä

Hakuohjelma: Nuorten jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäiseminen sekä hyvinvointi- ja turvallisuusosaamisen vahvistaminen toisen asteen oppilaitoksissa​

Tavoitekokonaisuus

Hyvinvointi- ja turvallisuusosaamisen vahvistaminen sekä toimintakulttuurin kehittäminen  Tavoite 1: Vahvistetaan täydennyskoulutuksella ja tukimateriaaleilla opetus- ja ohjaushenkilöstön hyvinvointi- ja turvallisuusosaamista.​  Tavoite 2. Vahvistetaan opiskelijoiden vuorovaikutustaitoja ja kehitetään heidän hyvinvointiaan tukevia toimintatapoja.  Tavoite 3. Luodaan kohtaamisen paikkoja ja toimintatapoja oppilaitokseen aikuisille ja opiskelijoille sekä varmistetaan niiden pysyvyys oppilaitoksen vuorovaikutuksen rakenteissa.​  Tavoite 4. Tuetaan nuorisotyön soveltuvien toimintamallien kehittämistä ja käyttöönoton laajentamista. Tuodaan Adapteri-hankkeen oppilaitosnuorisotyön toimintamalleja hankeverkostolle tiedoksi.​ Keuda on mukana tavoitteissa 1 ja 2.

Tavoite 1

Vahvistetaan täydennyskoulutuksella ja tukimateriaaleilla toisen asteen opetushenkilöstön hyvinvointi- ja turvallisuusosaamista.

Toimenpiteet:

  • Laaditaan tukimateriaalia opetus- ja ohjaushenkilöstön käyttöön pohjana turvallisuussuunnitelma ja opiskeluhuoltosuunnitelma liitteineen
  • Kehitetään henkilöstön koulutusmalli
  • Järjestetään systemaattisesti koulutuksia koko Keudan henkilöstölle, jolla vahvistetaan henkilöstön hyvinvointi- ja turvallisuusosaamista, esim.
    • kiusaamisen eri muotojen tunnistaminen
    • erilaisten ongelmien puheeksi otto ja niihin puuttuminen ennakoiden ja oikea-aikaisesti
    • toimenpiteet kiusaamistilanteissa sekä siihen liittyvät jatkotoimenpiteet

Tulokset:

Koko henkilökunta tuntee ja noudattaa työssään turvallisuussuunnitelmassa, opiskeluhuoltosuunnitelmassa sekä kiusaamisen ja häirinnän vastaisessa suunnitelmassa kuvattuja toimintatapoja. Henkilöstöllä on osaaminen kiusaamisen eri muotojen tunnistamiseen, kiusaamistilanteisiin puuttumiseen sekä ennaltaehkäisevään työhön. Oppilaitoksessa on käytössä turvallisuusosaamisen varmistava koulutusmalli.

Tavoite 2

Vahvistetaan opiskelijoiden vuorovaikutustaitoja ja kehitetään heidän hyvinvointiaan tukevia toimintatapoja.

Toimenpiteet:

Tavoitteena on vahvistaa oppilaitoksen yhteisöllistä toimintakulttuuria ja kehittää kiusaamista, väkivaltaa ja häirintää ehkäisevää toimintakulttuuria ja tukea opiskelijoiden hyvinvointia. Kehitetään ohjauksen ja tuen (Keudaattori) pajan rinnalle oleskelupajan (Hengaattori) toimintamalli, jossa aikuinen on aina paikalla, opiskelija kohdataan yksilönä ja jossa voi osallistua yhteisölliseen tekemiseen esim. lautapelit, yhteisölliset harrastus- ja liikuntamuodot. Vahvistetaan ammattiohjaajien osaamista opiskelijan kohtaamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen, yhteys KIVA agentti malliin
  • miten havaita kiusaamisen muotoja ja ennakoida seurauksia
  • miten tukea opiskelijoiden herkkyyttä puuttua kiusaamiseen
  • miten tarjota opiskelijoille mahdollisuus huolten ilmaisemiseen
Otetaan koko oppilaitoksen käyttöön ilmoituskanava, joka on matalan kynnyksen malli tuoda esille epäasiallista kohtelua. Luodaan prosessi, jolla tehtyihin ilmoituksiin pystytään reagoimaan. Kootaan opetus- ja ohjaushenkilöstön käyttöön yhteisöllisyyttä vahvistavia tukimateriaaleja, esim.
  • ryhmäytymisen mallit ja materiaalit
  • pelisäännöt ja yhteistyösopimukset

Tulokset:

Jokaisessa toimipisteessä opiskelijoilla on kohtaamisen ja osallisuuden paikka ja toimintamalli, Hengaattori. Opiskelijoiden yhteisöllinen toiminta tukee ryhmäytymistä ja keskinäistä vuorovaikutusta. Ammattiohjaajien (KIVA agentti) toiminta tukee kiusaamista, väkivaltaa ja häirintää ehkäisevää toimintakulttuuria sekä opiskelijoiden hyvinvointia. Ilmoituskanavan kautta opiskelijat pystyvät ilmoittamaan epäasiallisesta kohtelusta.  

Lisätietoja

Kärnä Erja

Kehittämisasiantuntija

+358503720837

Järvenpää, Sibeliuksenväylä 55