Kolumni Keudasta: Turvallisuusosaaminen liiketoiminnan ytimessä
Keuda
Uncategorized
Kolumni Keudasta: Turvallisuusosaaminen liiketoiminnan ytimessä
29.12.2023
Julkaistu: 29.12.2023
Vuosi 2023 alkaa lähestymään viimeisiä viikkoja. Halusin pysähtyä hetkeksi ja jakaa kanssasi ajatuksia turvallisuusosaamisen kasvavasta merkityksestä liiketoiminnassa. Miksi tämä aihe nousee yhä voimakkaammin ja moninaisemmin esiin, ja miten se vaikuttaa organisaatioiden ja eri yritysten menestykseen?
Työturvallisuudesta rakennuspalikat menestykselle
Ehkäpä tiedät, että työturvallisuus on tätä nykyä enemmän kuin vain pakollinen juridinen velvoite. Se on kuin liiketoiminnan sydän. Miksi? No, turvallinen työympäristö ei vain huolehdi työntekijöistämme, vaan se luo myös vankan pohjan organisaation imagon ja luottamuksen rakentamiselle. Ja kuten tiedämme niin luottamus, se on se juttu, joka mahdollistaa asioita liike- ja työelämässä.
Kyberturvallisuudesta digitaalisen aikakauden vartija
Kun liiketoiminta on siirtynyt ja siirtyy edelleen yhä enemmän digitaaliseen muotoon, kyberturvallisuudesta on tullut osaltaan jopa liiketoiminnan elinehto. Miten varmistamme, että yrityksen tietoja suojataan ja liiketoiminta jatkuu häiriöttömästi? Kyberuhkat kasvavat, ja niiden hallitseminen vaatii vahvaa osaamista ja strategista suunnittelua. Tämä edellyttää osaamisen kehittämistä niin liiketoiminnan operatiivisella kuin strategisella tasolla. Tätä kehitystä on vaikea täysin ulkoistaa tai antaa jonkun muun hoitaa. Vähintään täytyy ymmärtää mistä pitää olla tietoinen.
Menestystä ylläpidetään oppimalla
Jatkuva oppiminen on kuin salainen mauste turvallisuusosaamisessa. Miksi? Koska liiketoimintaympäristö muuttuu nykyään vauhdilla, ja pysyäkseen vauhdissa mukana organisaatioiden on oltava valmiita ylläpitämään osaamispääomaa. Tämä pätee erityisesti turvallisuuden eri sektoreilla. Jokainen päivä voi tuoda uusia haasteita, ja se vaatii jatkuvaa valppautta.
Jatkuvassa oppimisessa ei ole kyse vain siitä, että istut luokkahuoneessa tai verkossa ja kuuntelet luentoja.
Se on kulttuuri, joka läpäisee koko organisaation. Se kannustaa työntekijöitä olemaan uteliaita, kyseenalaistamaan vakiintuneita käytänteitä ja etsimään jatkuvasti uusia tapoja parantaa oman liiketoiminnan ja työpaikan turvallisuutta.
Monimuotoisuus ja inklusiivisuus työpaikan vahvuudeksi
Entäpä monimuotoisuus ja inklusiivisuus? Ne ovat myös olennainen osa turvallisuusosaamista. Turvallisuusstrategioissa on olennaista ottaa huomioon kaikki työntekijät. Monimuotoisuus luo vahvemman ja vastuullisemman liiketoimintaympäristön, ja se ei ole vain trendikästä puhetta vaan oleellinen osa tehokasta turvallisuutta. Yksi käytännön esimerkki tästä on yhteisen työkielen oppimisen merkitys työpaikan turvallisessa viestinnässä.
Kuvitellaan tilanne, jossa työyhteisössä on jäseniä eri kulttuuritaustoista, joilla työpaikan työkieleksi valittu suomi ei ole äidinkieli. Jotta kaikki työntekijät voivat osallistua tehokkaasti turvallisuuskeskusteluihin ja ymmärtää yrityksen turvallisuusohjeet, suomen kielen oppiminen on tässä tilanteessa olennaista. Yhtä lailla selkosuomen ottaminen yhteiseksi puhekieleksi työyhteisössä vahvistaa turvallisuutta.
Jos työntekijät eivät ymmärrä turvallisuusohjeita täysin tai eivät pysty ilmaisemaan itseään työpaikan työkielellä, voi syntyä viestinnällisiä väärinkäsityksiä ja riskejä. Yhteisen kielen hallitseminen mahdollistaa selkeän ja ymmärrettävän viestinnän kaikille työntekijöille, luoden turvallisemman työympäristön.
Haluan lopuksi vielä korostaa, että turvallisuusosaaminen ei ole vain nippu velvoitteita. Se on strateginen valinta, joka heijastuu suoraan organisaation menestykseen.
Toisin sanoen ”turvallisuuteen investointi ei ole pelkkä kuluerä, vaan mahdollisuus varmistaa liiketoiminnan kestävää menestystä muuttuvassa maailmassa”
Jatketaan yhdessä turvallisemman ja menestyksekkäämmän liiketoiminnan rakentamista!
Kiitos kuluneen vuoden yhteistyöstä ja rauhallista joulunaikaa!
Heikki Kallunki
”Kirjoittaja Heikki Kallunki toimii Keuda Koulutuspalvelut Oy:n toimitusjohtajana. Heikki uskoo vahvasti, että tehokas turvallisuusosaaminen, vastuullisuus ja jatkuva oppiminen ovat keskeisiä tekijöitä yritysten ja eri organisaatioiden menestykselle. Hänen intohimonsa on rakentaa työelämää, jossa turvallisuus ja inhimillisyys kulkevat käsi kädessä. Heikin mottona on: ”Toisenlainen työelämä rakennetaan yhdessä, työpaikka kerrallaan”.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.