Uudistamme koulutustarjontaamme. Koulutuksiin hakeutumisessa on katko maanantaina 25.11.

Materiaaliviisas Keuda

Puupalikoita rivissä ja päällekkäin, muutamassa palikassa kestävyyttä ja vastuullisuutta kuvaava ikoni.

Kohti materiaaliviisautta ja kestäviä hankintoja

Suomessa kulutetaan vuoden tarpeeseen riittävät luonnonvarat jo noin kolmessa kuukaudessa. Jos kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvittaisiin kolmen maapallon verran luonnonvaroja. Luonnonvarojen kulutuksella on suora vaikutus myös ilmastonmuutokseen. Keudan hiilijalanjäljestä yli 70 % muodostuu luonnonvaroja vaativista hankinnoista. Jokainen voi omilla valinnoillaan vähentää ylikulutusta. On syytä pohtia hankintojen tarpeellisuutta, alkuperää ja materiaalivalintoja. 

Materiaaliviisaus on sitä, että ennakoidaan jo hyvissä ajoin tulevia hankinta, punnitaan niiden tarpeellisuutta ja kustannus- ja materiaalitehokkuutta suhteessa ympäristön kestävyyteen. Pitkäikäiset kierrätys- ja kiertotaloustuotteet ovat materiaaliviisaan valinta. Tuotteiden yhteiskäyttö ja lainaaminen on ympäristölle parempi vaihtoehto kuin omaksi hankkiminen. Kiertotalouden periaate on kierrättää materiaaleja luonnossa esiintyvien kiertokulkujen mukaisesti, niin ettei jätettä syntyisi. Kiertotalous ei ole vain jätteiden kierrätystä vaan erityisesti koko tuotantoketjun uudistamista niin, että jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa on mietitty, miten materiaalit ja raaka-aineet palautuvat kiertoon.  

Keudassa on uudistettu hankintaohjeistusta tukemaan kestävien tuotteiden hankintaa sekä kustannustehokkuutta. Keudan sopimustoimittajat ovat vastuulliseksi todettuja toimijoita, mutta myös alojen omaa panostusta pienempiin valintoihin tarvitaan. 

Alta löytyy kaavio hankintojen vaiheista Keudassa hankkijan tueksi (klikkaa suuremmaksi).

Voit edistää kestäviä hankintoja seuraavasti: 

  1. Älä hanki turhaa; 
  1. Jos hankit, tarkista ensin voiko hankinnan kohteen lainata tai vuokrata; 
  1. Jos hankinta on välttämätön, hankinta tulee tehdä aina ensisijaisesti sopimustoimittajilta. Listauksen voimassa olevista hankintasopimuksista löydät Keudan intranetistä; 
  1. Hankintaan tulee aina olla esihenkilön lupa;
  1. Hankinnan arvo määrittää hankintamenettelyn. Hankintarajat ja menettelytavat löydät Keudan hankintaohjeesta. 

Miten materiaaliviisaus näkyy Keudassa?

Kalustekierrätys 

Vuonna 2023 toteutettiin Keudan ylijäämäkalusteiden ja -astioiden kartoitus kaikissa toimipisteissä. Kalusteet inventoitiin ja suurin osa lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen. Loput kalusteista julkaistiin uudessa digitaalisessa kalustekirjastossa. Tavoitteena on kalusteiden parempi kierrätys sisäisesti ja hyödyntäminen eri alojen tarpeisiin. Lue lisää kalustemyynnistä.

Keudan viestintä ja hankinnat 

Viestintä on käyttänyt painomateriaalina paikallisen yrityksen CO2-neutraalia materiaalia jo vuodesta 2021 alkaen. Kaikkea fyysistä mainosmateriaalia on vähennetty ja siirrytty digitaaliseen. 

Vastuullinen ammattilainen -diplomi Keudan henkilöstölle

Kestävästi ajattelu ja materiaaliviisas toiminta luonnistuu paremmin, jos ymmärtää juurisyitä ja perusteluja toiminnalle. Vuoden 2024 aikana henkilöstön on mahdollista suorittaa Ammattilaisen kädenjälki verkko-opinnot Ilmastovastuullisesta toiminnasta. Suoritusaika noin 5-10 tuntia. Suorituksesta saa Vastuullinen ammattilainen -diplomin. Kiinnostuitko? Ota yhteys Jenna Kauppiin. 

Jätä oma ideasi

Onko sinulla hyvä idea hankintojen vastuulliseen kehittämiseen? Voit jättää oman ideasi alla olevan painikkeen kautta.

Vastuullisuus eri toimialoilla

Keudan eri toimialoja on haastateltu siitä, miten ympäristövastuullisuus huomioidaan hankinnoissa ja raaka-aineiden kasvattamisessa ja käyttämisessä.  

Eri ammattilaisten työasuja roikkumassa henkareissa.

Hankintatoimi

Hallinto- ja hankinta-asiantuntija Severi Suppula kertoo materiaaliviisaudesta hankintatoimen näkökulmasta

Kaksi henkilöä meloo punaisessa kanootissa.

Matkailuala

Opettaja Merja Ahonen kertoo vastuullisista hankinnoista matkailualalla.

Keudan puuseppäopiskelijoiden tekemiä puisia pannunalusia sekä muita tuotteita.

Puusepät ja sisustajat

Jouni Kemppinen kertoo miten vastuullisuus ja kestävä hankinnat on otettu huomioon heidän omalla alallaan.

Henkilö kulkee pellolla, jolla kasvaa kukkia.

Saaren kartanon osuuskunta Saaren tarhurit

 Saaren kartanon osuuskunta Saaren tarhurit harjoittelee vastuullisia yrittäjyystaitoja, joille kestävä kehitys ja luonnon kunnioittaminen on toiminnan perusta.

Maarakennusalan opiskelijat töissä tietyömaalla.

Maa- ja viherrakentaminen

Maa- ja viherrakentamisen aloilla pyritään pitkälti materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja jätteen minimoimiseen. Haastattelussa opettaja Kirsi Tuominen.