Vaikuttavaa yhteistyötä eri kieli- ja kulttuuritaustaisten koulutuksessa
Terveys- ja hyvinvointialat
Työelämää varten
Vaikuttavaa yhteistyötä eri kieli- ja kulttuuritaustaisten koulutuksessa
29.2.2024
Julkaistu: 29.2.2024
Kuvassa Riihikodon palveluasumisen esimiehet Niina Kantola-Leskinen ja Milla Kauppinen
Riihikodossa syksyllä 2023 toteutettu koulutus ”Ikääntyvien osallisuuden edistämisen” pyrki luomaan ikäihmisille hyvää arkea ja osallisuutta. Palveluasumisen esimiesten Niina Kantola-Leskisen ja Milla Kauppisen mukaan eri kieli- ja kulttuuritaustaiset opiskelijat integroituivat hyvin suomalaiseen työelämään. Keudan opettajien ja ammattiohjaajien aktiivinen osallistuminen työpaikoille oli myös merkittävää.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen (Keusote) kuuluva Riihikoto tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista viidessä ryhmäkodissa yli sadalle asukkaalle. Kantola-Leskinen ja Kauppinen vastaavat Riihikodon hoidon laadun valvonnasta, hoitotyön kehittämisestä ja henkilöstöhallinnosta.
”Teemme yhteistyötä, sijaistamme toisiamme ja pysymme näin ajan tasalla”, Milla Kauppinen kertoo.
Toiminta suunnitellaan henkilöstön kanssa yhdessä Keusoten linjausten mukaisesti, painottaen asukaslähtöisyyttä ja mielekästä arkea.
”Järjestämme arjen piristykseksi myös erilaisia mukavia tapahtumia, kuten ystävänpäivätapahtumia ja mummodiskoja”, Kantola-Leskinen jatkaa.
Arvokas työ palvelukodissa mahdollisuutena
Työskentelyn vauhti on Milla Kauppisen mukaan tänä päivänä kovempaa, mutta muutoksessa on tärkeä pysyä mukana. Kehittämisasiat nousevat esiin arjessa ja haasteita voi tulla esimerkiksi henkilöstön rekrytoinnissa tai halukkuudessa pidempiaikaisiin työsuhteisiin.
”Meillä henkilöstö voi kuitenkin vaikuttaa työvuoroihinsa ja -tapoihinsa”, Kauppinen kertoo.
Myös Niina Kantola-Leskisen mukaan työntekijöiden yksityiselämällä on suuri merkitys, mikä voi heijastua työskentelyyn.
”Tervetuloa meille töihin! Tarjolla on mukava työpaikka ja mahdollisuus arvokkaaseen työhön”, Kantola-Leskinen kannustaa.
Koulutuksella ikäihmisille mukavaa arkea ja osallistamista
Syksyllä 2023 Keuda ja Riihikoto toteuttivat yhteistyössä sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon sisältyvän tutkinnon osan ”Ikääntyvien osallisuuden edistämisen”.
”Koulutuksella pyrittiin luomaan mukavaa arkea ja osallistamista ikäihmisille”, Niina Kantola-Leskinen kertoo.
Työyhteisö otti Keudan opiskelijat hyvin vastaan ja koko opintomatka sujui mukavalla tekemisen meiningillä. Opiskelijat saivat tukea ohjaajina toimivilta lähihoitajilta ja Keudan opettajilta ja ammattiohjaajalta.
”Opiskelijat olivat eri kieli- ja kulttuuritaustaisia, joten ohjaus tapahtui selkokielellä”, Kantola-Leskinen toteaa.
Milla Kauppisen mukaan pieniä haasteita aiheutti vuorotyöjärjestelmä, mutta työyhteisö ratkaisi asian ottamalla ohjauksesta vastuun omilla työvuoroillaan.
”Lähihoitajat ottivat ohjauksen positiivisesti”, Kauppinen kertoo.
Milla Kauppisen mukaan koulutuksesta valmistui hoiva-avustajaopiskelijoita ja yksi lähihoitajaopiskelija.
”Näin isoa opiskelijajoukkoa Riihikodossa ei aikaisemmin ole ollut. Tämä oli uutta myös ohjaaville työntekijöille”, Kauppinen toteaa.
Koulutus sisälsi viikossa kaksi teoriapäivää ja kolme käytännön työpäivää koulutussopimuksella. Keuda piti lisäksi ohjaajaksi lupautuneille perehdytystilaisuuden ennen koulutusta.
Vaikuttavaa ja tiivistynyttä yhteistyötä
Työelämän ja Keudan yhteistyö tiivistyi Niina Kantola-Leskisen mukaan huomattavasti. Vaikuttavaa oli opettajien ja ammattiohjaajien aktiivinen osallistuminen työpaikoille.
”Myös opiskelijat integroituivat hyvin suomalaiseen työkulttuuriin ja -elämään”, Kantola-Leskinen kertoo.
Hän kiittää Keudan monipuolista ja merkittävää ohjausta ja toivoo Keudan markkinoivan Keusotea houkuttelevana työpaikkana opiskelijoille.
Myös Milla Kauppisen mukaan Keudan ja Keusoten yhteistyö jatkuu varmasti.
”Pohdimme parhaillaan seuraavan koulutusryhmän opiskelijamäärää, vaadittavaa suomen kielen taitoa sekä opintojen vaihetta harjoittelun alkaessa”, Kauppinen toteaa.
Osaamisen hankkimista ja työelämätaitojen vahvistumista
Keudan opettaja ja asiantuntija Merja Asunmaan mukaan yhteistyö oli antoisaa, kun opiskelijat pääsivät hankkimaan osaamista ja vahvistamaan työelämätaitoja työpaikalla heti opintojen alkaessa. Opiskelijoilta tulleiden palautteiden mukaan heidän oli helpompi yhdistää teoria käytäntöön ja oppia työelämän käsitteitä. Koulutuksessa he oppivat asiakkaan kohtaamista, ohjaamista ja osallisuuden edistämistä.
”Myös Keudan opettajat kertoivat kokeneensa yhteistyön avartavana”, Asunmaa toteaa.
Asunmaan mukaan valtaosa koulutukseen osallistuneista opiskelijoista suoritti tutkinnon osan ja valmistui hoiva-avustajiksi. Osa heistä jatkoi osaamisen hankkimista työpaikoilla näyttöä varten ja osa lähihoitajan tutkinnon suorittamista.
”Keudan ja Keusoten yhteistyön jatkosta on jo sovittu. Kevään aikana suunnittelemme seuraavan toteutuksen ensi syksylle tästä toteutuksesta saadun palautteen huomioiden”, Asunmaa kertoo.
Lue lisää
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (180 osp)
Vanhustyön erikoisammattitutkinto (180 osp)
Maahanmuuttajille suunnattu hoiva-avustajakoulutus
Keudan palvelut yrityksille ja yhteisöille
Kuva: Keusote
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.