Uudella puettavalla teknologialla fyysisistä ammateista kevyempiä ja kehoa säästäviä
Digitaalinen
Keuda
Murros
Tapahtumat
Uudella puettavalla teknologialla fyysisistä ammateista kevyempiä ja kehoa säästäviä
12.3.2024
Julkaistu: 12.3.2024
#Murros2024-tapahtuma lähestyy! Kevään aikana julkaisemme muutamia vaikuttavia blogikirjoituksia tapahtumapäivän huippupuhujilta. Tämän blogin on kirjoittanut Meditas Oy:n toimitusjohtaja Minna Laine.
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 11.4.2024 pidettävään #Murros2024-tapahtumaan!
Pre #Murros2024-blogi: Uudella puettavalla teknologialla fyysisistä ammateista kevyempiä ja kehoa säästäviä
Pidä hatusta kiinni, pian lava täyttyy exoskeletoneista!
Exoskeletoneiden kehitys on ollut huimaa. Näiden uusien innovaatioiden avulla alaraajahalvaantunutkin on päässyt kävelemään.
Ulkoinen tukiranka eli exoskeleton on teknologiaa, joka on kehitetty myös työikäisten tuki- ja liikuntaelinoireiden vähentämiseen. Taustalla on teknologia, joka tulee ihmisen lihasvoiman avuksi, eikä väsy toistotöissä.
Exoskeletoneilla on selkeä käyttötarkoitus: keventää elimistön kuormitusta. Vaikka nämä päälle puettavat laitteet eivät anna supervoimia vaan keventävät, ovat ne käyttäjälleen tulleet avuksi ja helpotukseksi, jos vain kohdistamme oikean laitteen oikeaan työhön.
Exoskeletoneja on valmistettu moneen eri tarkoitukseen: joku keventää toistuvia nostoja logistiikassa, toinen keventää puhtausalan asiantuntijaa ikkunoita pestäessä. Puutarhuri tai kalastaja ilahtuu saamastaan apuvoimasta omassa työssään. Ja hoitaja saa apua hankalaan etunoja-asentoon painehaavaa hoitaessaan. Laitteita on kehitetty erilaisille vartalorakenteille. Asiantuntijan avulla löytyy varmasti oikea ratkaisu.
Seuraavaksi esimerkki siitä, mistä onkaan kyse: Kuvitellaanpa tilanne, jossa kannatellaan kassia kädet suorana vartalon edessä. Maan vetovoima vetää kassia alaspäin ja kehon yrittäessä taistella painovoimaa vastaan, kyynär- ja olkanivel joutuvat kovan kuormituksen alle.
Kun päälle puetaan exoskeleton, kuormitus ohjautuu laitteeseen. Sen avulla pystytään yksittäisiin niveliin tulevaa kuormitusta ”ohittamaan” ja jakamaan laajemmalle kehoon, jolloin riskialtistuneiden nivelten kuormitus vähenee. Silti työ tehdään omilla lihaksilla.
Meillä Suomessa tuki- ja liikuntaelimistön oireet ovat yksi suurista sairauspäivien aiheuttajista. Ennaltaehkäisy on tässäkin avainsana ja näillä teknologoilla juuri siihen pyritäänkin.
Opiskelijoiden ja oppilaitoksien kautta työelämän tietoisuuteen tuodaan uusia ratkaisuja. Tulevassa #Murros2024-tapahtumassa nämä exoskeletonit laskeutuvat lavalle ensi kertaa Keudan historiassa. Tämä lavashow ei jätä ketään kylmäksi, vaan toinen toistaan erilaisemmat laitteet avaavat tulevaisuuden, jota et ehkä tiennyt olevankaan.