Mentorointivalmennus auttaa integroitumaan suomalaiseen työympäristöön
KUUMA palvelupolku
Työelämää varten
Mentorointivalmennus auttaa integroitumaan suomalaiseen työympäristöön
27.3.2024
Julkaistu: 27.3.2024
Kuvassa: Anne-Mari Meriläinen, Kirsi Rönnberg-Kankkunen ja Pirjo Pellikka ovat tyytyväisiä mentorointipilotin onnistumiseen.
Keusotessa toteutetun mentorointivalmennuksen tavoitteena on ollut tukea Myanmarista ja Filippiineiltä saapuvia työntekijöitä integroitumaan suomalaiseen työympäristöön. Rekrytoinnin asiantuntija Anne-Mari Meriläisen mukaan mentoreiksi valmennetut ovat olleet hyvin sitoutuneita. Kuuma palvelupolku -hankkeen yritysvalmentajien Kirsi Rönnberg-Kankkusen ja Pirjo Pellikan mukaan aidot kokemukset ja yhteistyö ovat olleet keskeisessä roolissa yhteistyöprojektissa. Seuraavaksi suunnitteilla on mentoroinnin käsikirja.
Anne-Mari Meriläinen työskentelee Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) HR-palveluiden rekrytoinnin tiimissä.
”Työskentelen kansainvälisten rekrytointien prosessien ja osaavan työvoiman, erityisesti ryhmien, maahan tuomisen parissa”, hän toteaa.
Rekrytoinnin tiimin vastuualueeseen kuuluvat muun muassa Keusote-tasoinen rekrytointi, esihenkilöiden ja palvelualueiden tukeminen, oma sijaisvälitys ja varahenkilöstö palveluasumiseen. Lisäksi vastuualueeseen kuuluvat Keusoten tunnetuksi tekeminen esimerkiksi osallistumalla laajasti messuille ja tapahtumiin.
Tavoitteena integroituminen suomalaiseen työympäristöön
Keusote ja Kuuma palvelupolku -hanke ovat syksyn ja talven aikana toteuttaneet mentorointivalmennuksen, jonka tavoitteena on ollut tukea Myanmarista ja Filippiineiltä Suomeen saapuvia hoiva-avustajiksi työllistyviä henkilöitä. Mentorit itse opiskelevat muun muassa lähihoitajan tutkintoa oppisopimuksella.
”Keskusteluissa yritysvalmentajien Kirsi Rönnberg-Kankkusen ja Pirjo Pellikan kanssa nousi esille kansainvälisen rekrytoinnin tukeminen ja sitä kautta mentoroinnin pilotin kehittäminen”, Anne-Mari Meriläinen kertoo.
Viiden mentoriksi koulutetun henkilön tehtävänä on auttaa uusia työntekijöitä integroitumaan suomalaiseen työympäristöön. Uudet työntekijät ovat sijoittuneet asumaan työskentelypaikkakunnille.
”Ajatus on, että rekrytoitavien kotoutuminen Keusoten työntekijöiksi sujuisi mahdollisimman hyvin ja he saisivat vertaistukea aiemmin maahan saapuneilta mentoreilta.”
Valmennusprosessiin on Meriläisen mukaan sisältynyt yritysvalmentajien vetämiä intensiivivalmennustapaamisia, joiden aikana mentoreille on opetettu omaa roolia ja miten he voivat parhaiten tukea mentoroitavia.
”Kun lähdimme rakentamaan mallia, emme aina tienneet, mitä vastaan tulee. Esimerkiksi yksikkömme ovat erilaisia niin sosiaaliselta ympäristöltään kuin kooltaankin, jolla on vaikutusta kohtaamisiin.”
Osa mentoreista on jo päässyt tositoimiin yksiköissään. Heidän avullaan on pyritty madaltamaan uusien työntekijöiden kynnystä ja lisäämään ymmärrystä eri kulttuureista.
”Mentorin tuki on alussa olennaista. Helpointa on, jos mentori toimii samassa yksilössä. Kontaktointiin olemme luoneet muun muassa Teams-linjan”, Anne-Mari Meriläinen mainitsee.
Sitoutuneet mentorit – eri kansalaisuudet ja kulttuurit rikkautena
Anne-Mari Meriläinen on itse toiminut koordinoijan ja mahdollistajan roolissa eli muun muassa suunnitellut toimintaa yritysvalmentajien kanssa, kartoittanut kiinnostusta mentorointipilottiin ja osallistunut kaikkiin valmennuksiin.
Kokeilu on hänen mukaansa ollut hyvä ja vaikuttavuus näkyy ajan kanssa, kun loputkin mentorit pääsevät tositoimiin. Työ on mahdollistanut uusien työntekijöiden integroitumista ja rikastuttanut organisaation kulttuurista monimuotoisuutta.
”Mentoreiksi valmennetut ovat sitoutuneita. Itse olen oppinut ymmärtämään maahan saapuvien henkilöiden ajatusmaailma”, hän toteaa.
Suunnitteilla mentoroinnin käsikirja
Anne-Mari Meriläisen mukaan Keusotessa on puhuttu välivuodesta kansainvälisessä rekrytoinnissa. Mikäli tarvetta ilmenee, on Keusote valmis jatkamaan mentorointitoimintaa tietyissä yksiköissä. Toiveena on myös, että uusia mentoreita saataisiin mukaan ja että mallia voitaisiin laajentaa.
”Suunnitteilla Pirjo Pellikan, Kirsi Rönnberg-Kankkusen ja Keusoten mentoreiden kanssa on mentoroinnin käsikirja, jota voidaan jatkossa hyödyntää mentoreiden valmentamisessa.”
Meriläinen kiittää hyvästä yhteistyöstä projektin aikana.
”Kaikki on onnistunut hienosti ja yhteys löytynyt alusta asti. Hienoa, että hanke on mahdollistanut pilotin tekemisen”, hän hymyilee.
Aidot kokemukset keskeisessä roolissa yhteistyöprojektissa
Kuuma palvelupolku -hankkeen yritysvalmentajien Pirjo Pellikan ja Kirsi Rönnberg-Kankkusen mukaan mentorointimallin ja -valmennuksen pilotointi Keusotelle on ollut mielekästä.
”Rekrytoinnin asiantuntija Anne-Mari Meriläinen on ollut tiiviisti mukana kehitystyössä, jolloin olemme olleet tietoisia siitä ympäristöstä, johon mentorointia kehitetään. Tämä on ollut tärkeää”, Pellikka kertoo.
”Myös Keusoten mentoreiden aidot kokemukset ja tiedot tulevaa käsikirjaa varten ovat oleellisia, joten olemme erittäin iloisia myös heidän osallistumisestaan suunnitteluun”, Rönnberg-Kankkunen jatkaa.
Lue lisää
Jos kiinnostuit monimuotoisuuden kehittämisestä ja mahdollisesta yhteistyöstä, voit olla yhteydessä. Lue lisää Ratkaisuja monimuotoiseen työelämään – Keuda
Teksti: Anne Öhman
Kuva: Keusote
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla.