Keudalainen tiimi mukaan Sitra Lab 7 -muutosohjelmaan

Komposiittikuva, johon on lisätty kuva pilvistä, perhosesta, sekä kyljellään olevasta ämpäristä, jossa lukee numero 7. Ämpäristä astuu ulos juokseva ihminen sekä kasveja. Ämpärin takana on karhu. Kuvan yläreunassa lukee "LAB".

Keuda

Keudalainen

Vastuullinen ja kestävä

Keudalainen tiimi mukaan Sitra Lab 7 -muutosohjelmaan

Julkaistu: 12.4.2024

Kuva: Topias Dean / Sitra

Keudalainen tiimi on valittu mukaan Sitra Lab 7 -muutosohjelmaan. Ohjelmaan valittiin mukaan yhteensä kahdeksan tiimiä, jotka lähtevät kokeilemaan luonnon kannalta kestäviä elämäntapoja sekä niiden levittämistä. Ohjelmaan haki yhteensä 37 tiimiä. Lue Sitran alkuperäinen tiedote!

Keudan tiimissä nimeltä Hyvinvoinnin haltiat mukana ovat puhtausalan opettaja Paula Silvennoinen, ravintoloiden palvelupäällikkö Eeva-Liisa Lahti ja kestävän kehityksen koordinaattori Jenna Kauppi. Heidät valittiin mukaan hakemuksen ja haastattelun perusteella, joissa tiimi kertoi, että ohjelmassa he lähtisivät kokeilemaan kemikaalitonta menetelmää koneelliseen astianpesuun, pyykkihuoltoon sekä puhtaanapitoon. Idea vakuutti Stira Lab -ohjelman toimijat.

”Tässä käytetään siis otsonivesimenetelmää, jossa vesijohtovedestä tehdään otsonivettä laitteen avulla. Samalla kun tehdään vesi koneelliseen astianpesuun, siinä saa myös siivouskäyttöön sopivan veden. Lisäksi sillä voi pestä myös pyykkiä. Kyseessä on uusi innovaatio, jota on käytetty maailmalla, mutta nyt se rantautunut Suomeen. Ketteränä oppilaitoksena haluamme olla tässä etukärjessä”, Paula kertoo.

Keudassa on toteutettu aiemmin toisenlaista kemikaalitonta puhtausmenetelmää kolmen ravintolan ja kiinteistön siivouksessa. Kyseessä on mikrobipuhdistusmenetelmä, joka on tuottanut erinomaisia tuloksia, mutta joka ei ole kuitenkaan soveltunut astiahuoltoon tai pyykinpesuun, joissa käytetään edelleen kemikaaleja. Uuden otsonivesimenetelmän avulla voidaan säästää kemikaalikuormaa astiahuollon ja pyykinpesunkin osalta jätevesistä, vähentää veden- ja energiankulutusta, muovimääriä sekä kuljetuksista aiheutuvia päästöjä.

”Saisimme vähennettyä ympäristöpäästöjä, joka istuu täydellisesti Keudan kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ideologiaan. Lähdemme tätä ketterästi kokeilemaan. Kun kyseessä on testi, varaudumme kokeilemaan ja mahdollisesti myös epäonnistumaan, mutta ennen kaikkea oppimaan”, Jenna kommentoi.

Jenna jatkaa, että on tärkeää tuoda entistä enemmän esiin puhtausalan merkitystä kestävässä kehityksessä ja vihreässä siirtymässä. Keudassa muutosohjelman yhtenä tärkeänä piirteenä on henkilöstön ja alan opiskelijoiden osaamisen vahvistaminen kemikaalittomasta puhtaanapidosta.

Kokeilun osalta Keuda tulee tekemään yhteistyötä työelämäkumppaneiden kanssa. Mukana ovat Suomen Laatutakuuyhtiö Oy, Delicatessen Ravintolapalvelut ja LTQ-Partners Oy.

Virallisesti muutosohjelma käynnistyy Sitran lähityöskentelypäivillä huhtikuun loppupuolella. Tämän jälkeen ohjelmat lähtevät toden teolla liikkeelle eri tiimien tahoilla!

”Toivon ohjelmalta, että osaamme todella uudistua. Silloin toimimme myös arvojamme mukaan. On tärkeä tuoda uusia tulevaisuuteen suuntautuneita ratkaisuja. Ratkaisuja, joilla myös pelastetaan maailmaa. Tämä on se ydin”, Paula kiteyttää lopuksi.


Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla

Keuda Boilerikuva 2023.

Keuda

Keudalainen

Vastuullinen ja kestävä

Jaa sivu