Rakkaudesta opettamiseen – Ravintola- ja catering-alan opettaja Elina Karvinen

Kuvassa kokkiasuun sonnustautunut henkilö katsoo kohti. Hän seisoo opetuskeittiöympäristössä.

Keuda

Keudalainen

Palvelualat

Rakkaudesta opettamiseen – Ravintola- ja catering-alan opettaja Elina Karvinen

Julkaistu: 19.6.2024

Keudan ravintola- ja catering-alan opettaja Elina Karvinen rakastaa työskentely-ympäristöään Järvenpään Sibeliuksenväylällä. Tämä tunne on voimakkaimmillaan keväisin, kun Paatela-rakennuksen ympäristöä reunustavat omenapuut ovat täydessä kukassa.

”Keudan työvuosieni aikana olen saanut työskennellä niin Järvenpäässä, Nurmijärvellä kuin Keravallakin. Eniten olen kuitenkin saanut olla kauniissa Paatelassa. Kenellä on tällaiset työskentelyolosuhteet – kuin olisi kartanossa”, Elina kuvailee.

Istumme alas kuulemaan Elinan tarinan Keudasta. Elina on pitkän linjan keudalainen. Keväällä Elina juhlisti myös pyöreitä vuosia, kun hän täytti 60 vuotta.

”Lähes yhtäkkiä olenkin senioriopettaja!”, hän sanoo.  

Paatela-rakennuksesta ja sen ympäristöstä on muodostunut Elinalle tärkeä paikka. Se on tullut hänelle tutuksi jo ennen hänen työsuhdettaan Keudassa. Elina nimittäin opiskeli Järvenpään kotitalousopettajaopistossa, josta tuli osa Keudaa vuonna 1995. Hän valmistui kotitalousopettajaopistosta keväällä 1989.

”Tiedän paljon tästä alueesta, missä ovat kasvaneet parhaimmat raparperit ja missä oli mustaherukkapensaita. Kun täällä vietettiin valmistujaisia, niin nämä samat omenapuut kukkivat jo silloin.”

Peruskoulun opettajuus viitoitti tietä ravintola-alan opettajuuteen

Kotitalousopettajaopiston jälkeen Elina toimi peruskoulun opettajana. Ensimmäisinä opettajavuosinaan hän teki opetussuunnitelmia jopa yökaudet. Hänelle oli tärkeää olla tarkka ja huolellinen, mutta ennen kaikkea hän pursui opettamisen intoa.

”Sitten kun opetin seiskaluokkalaisia, niin viisi sieltä suuntasi kokkiopintoihin. Minusta se oli hurjan hieno saldo ja se tuntui viitoittavan tietäni jo silloin. Jo tuolloin opin, että opettajan tärkein tehtävä on nähdä se hyvä ihan kenessä tahansa ja kannustaa”, Elina sanoo.

Kun Järvenpään Sibeliuksenväylällä vapautui opettajan virka, päätti Elina laittaa hakupaperit sisään. Silloinen rehtori Leena Peltosaari palkkasi Elinan. Keudassakin pitkän uran tehnyt opettaja Jaana Vaskin soitti Elinalle ja kysyi ”Mitä haluaisit opettaa?”. Kysymys yllätti Elinan täysin.

”Lopulta tulin opettamaan ylioppilaspohjaista ravitsemusteknikkokoulutusta. Sain heti oman luokan, jossa oli osaavia aikuisopiskelijoita. Siinä sai kyllä opettaja pistää parastaan.”

Nykyään Elina toimii ravintola- ja catering-alalla kokkiopettajana kouluttaen sekä oppivelvollisia että aikuisopiskelijoita. Hän kokee, että ammatillisen opettajan työ on muuttunut merkittävästi vuosien saatossa. Muutamina esimerkkeinä hän nostaa työelämän voimakkaamman mukaantulon sekä yksilöllisemmät opintopolut. Viime vuosien aikana alaan vaikutti suuresti myös korona, joka kohteli alaa kovin ottein.

”Se mikä ei ole muuttunut on se, että täällä on aina järjestetty erilaisia asiakastilaisuuksia osana opetusta. Opiskelijat ovat kerryttäneet työkokemusta erilaisten juhlatilaisuuksien ja pop up -ravintolan muodossa. Se on tämän tontin perintö.”

Kohtaamisen tärkeys ammattitaidon opettamisessa

Työvuosiensa aikana Elina on pysähtynyt usein miettimään opettajuutta – sen ydintä ja merkitystä. Elinalle on aina ollut tärkeää opettaa tulevaisuuden ammattilaisia ja kehittyä myös itse opettajana. 

”Tietysti olen täällä ennen kaikkea opettamassa ammattitaitoa. Minulle on tärkeää, että osaisin opettaa riittävän selkeästi. Pyrin näyttämään paljon, koska kyse on nimenomaan kädentaidoista, jotka opitaan näkemällä ja tekemällä.”

Elina korostaa myös kohtaamisen merkitystä opettajan työssä. Hän on aina halunnut luoda tunnelman, jossa jokaisella opiskelijalla on tunne, että hän on saatavilla ja että asioista uskalletaan kysyä. Tämä vahvistaa myös oppimista ja motivaatiota.

”Kun keittiööni tullaan, niin tänne ei saavuta näkymättömästi ja poistuta haihtumalla. On tärkeää tervehtiä opiskelijoita ja kiittää heitä päivästä. Pyrin luomaan työelämän kaltaisia päiviä, jossa otan esihenkilön vastuun opettamisen lisäksi. Vastuutan opiskelijoille tehtäviä. Täällä opitaan myös omavalvontaa sekä tiimityötaitoja.”

Tiimityöskentelytaidot ovatkin avainasemassa ravintola-alan työtehtävissä. Tästä syystä Elina korostaa näitä taitoja opetuksessaan. Hän toteaa, että toisen bestis ei tarvitse olla, mutta hänet tulee hyväksyä. Hyväksymisellä on merkitystä.

Elina toteaa olevan ehdottoman tärkeää, että myös opettaja arvostaa kaikkia ja antaa kaikille mahdollisuuden. Hän korostaa humanistisuuden olevan tärkeä piirre opettajassa.

”Tässä työssä paras palkinto on se, kun opiskelija kertoo, että mitä hän oppinut. Koen kyllä olevani omassa unelma-ammatissani.”

Tarinoita Elinan opiskelijoilta

Vuosien saatossa Elina on opettanut lukuisia opiskelijoita. Muutama Elinan entisistä opiskelijoista halusi kertoa artikkelia varten oman tarinansa opiskeluajoistaan. Lue tarinat tästä:

”Elinasta mieleen on jäänyt aina hyvä panostus taustatsemppaukseen ja se että Elina halusi meidän luottavan omaan näkemykseemme paljolti, varsinkin kisailussa.

Elina on maltillinen mutta toimelias. Hän antaa paljon hyvää palautetta ja rakentavaa kritiikkiä, niin että oppilas itse näkee ja alkaa miettiä, miten voisi tuotetta mahdollisesti parantaa ja mitä hyötyä siitä tulee tuotteelle.

Loistava opettaja, joka pysyy mukana ajan ravintola-/ruokatrendeissä ja mitä alalla tapahtuu!”

                                                                        Hanna Baker-Leinonen, Chef, Melbourne, Australia

”Muistan sen opettajan, joka ei ollut vain opettaja – vaan samalla ystävä, kuuntelija ja tuki. Hän oli Keudan kokkilinjan ope Elina. Hänen kanssaan oli helppo olla oma itsensä ja jakaa niin ilot kuin surutkin.

Elina oli todella erityinen opettaja ja hän on varmasti jäänyt monien oppilaiden mieleen. Hän kohteli jokaista oppilastaan omana persoonanaan ja hänen kohtaamistaitonsa olivat vertaansa vailla. Elina teki työtään aina suurella sydämellä. Hänellä oli kuitenkin auktoriteettia pitää luokka niin sanotusti ”kurissa” mutta tämänkin hän teki lempeydellä ja aina oppilaan parasta ajatellen.

Elina oli opettaja, johon pystyimme luottamaan. Hänellä oli kyky nähdä jokainen ihminen ihmisenä ja kohdata heidät aidosti ja lämpimästi.

Vaikka vuodet ovat vierineet, Elina on säilynyt mielessäni. Kun tapasimme vuosien jälkeen uudelleen, tuntui siltä, kuin olisimme jatkaneet siitä, mihin jäimme 90-luvun lopulla minun valmistuessani. Elina oli aivan yhtä valoisa, sydämellinen, aito ja ihastuttava – ihan niin kuin kouluaikoinakin.

Elina antoi minulle eväitä elämää varten, ja hänen opetuksensa on vaikuttanut minuun vielä pitkään valmistumiseni jälkeen, vaikka kokiksi en päätynytkään vaan myyntiala veti puoleensa. Kokkailu on kuitenkin rakas harrastukseni ja paistan perheelleni pihvit edelleen Elinan ohjeilla. Vieraillessani Elinan luokassa uudestaan aikuisiällä, huomasin, että hän opettaa reseptit ja valmistustavan edelleen samalla tavalla. Ihana ja paras ope!”

                  Satu Latvio, yrittäjä, Myynninsydän, Hämeenlinna

”Yksi iso asia mikä Elinassa oli hienoa, oli se, että hän oikeasti läsnä ja välitti niin meistä oppilaista mutta myös työstään ammatillisesti. Elinaa aidosti kiinnosti meidän pärjääminen ja oli hyvin myös ohjaamassa eli patistamassa oikeaan suuntaan! Suuri arvostus ja kiitollinen edelleen siitä.

Isosti teki vaikutuksen myös Elinan alttius ohjata oppilaita heille parhaalla tavalla ja jopa omalla ajallansa tukea meidän oppilaiden oppimista esimerkiksi kilpailutoiminnassa, vain jotta me pärjättäisiin mahdollisimman hyvin ja saataisiin haluttu oppi sekä kokemus.”

                                                                    Dani Hänninen, ravintoloitsija, keittiömestari, yrittäjä, Helsinki


Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla

Keuda Boilerikuva 2023.

Keuda

Keudalainen

Palvelualat

Jaa sivu