Kolumni Keudasta: Työmme tavoite kantaa muutosten keskellä

Palaveripöytä, jonka päällä vihkoja, kyniä, kahvikuppi ja henkilöiden käsiä.

Keuda

Keudalainen

Yhteisöllinen

Kolumni Keudasta: Työmme tavoite kantaa muutosten keskellä

Julkaistu: 28.8.2024


Toimintaympäristön muutokset vaikuttavat meihin monin tavoin ja olemme aloittaneet syyskauden muutosten äärellä. Keudan uudistuvan strategian myötä muokataan organisaatiota ja rakennetaan kasvun aloja tulevaisuutta kohti, lisäksi sopeutamme toimintaamme taloudellisesti kestävälle pohjalle. Rakenteita uudistavan muutosten äärellä herää luonnollisesti monenlaisia kysymyksiä ja tunteita; mitä tämä merkitsee, voiko asioihin vaikuttaa, miten minulle käy? Työssä tapahtuvat muutokset heijastuvat myös henkilökohtaiseen elämään ja koskettavat samalla ihmisen perusturvallisuutta ja minuutta, jopa ammatillista identiteettiä.

Tunteet ja kysymykset ovat monenlaisia ja suhtautuminen muutokseen voi vaihdella reaktiivisesta mukautuvaan, pysyvyyden tavoittelusta uudistumisen haluun. Muutoksen aikana käymme läpi koko tunteiden skaalan pelosta ja vastustamisesta, luopumisen suruun, uudelleen orientoitumiseen ja tilanteen hyväksymiseen. Tunteiden äärellä ja muutosten aikana suuntaa luo keskittyminen työn perustehtävään ja tavoitteisiin. Keudassa meidän tehtävämme on ja pysyy samana: ammatillisen koulutuksen tavoitteena on kehittää opiskelijan ammatillista osaamista sekä kasvua sivistyneeksi ihmiseksi ja yhteiskunnan jäseneksi. Lisäksi toteutamme työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja kehittämispalveluja. Meidän tavoitteenamme on rakentaa opiskelijoiden tulevaisuutta ja tarjota heille parhaat valmiudet työhön ja elämään. Keskittyminen työn ydintehtäviin auttaa selviytymään ja kohdentamaan voimavaroja oikeisiin asioihin. Arjen rutiinit auttavat meitä jaksamaan ja luovat ympärillemme päivittäistä hyvinvointia.
Vaikka muutostilanteessa näkökulma ja pohdinnat kääntyvät luonnollisesti itseen päin, kannustan yhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen. Yhdessä arjen tekeminen ja keskusteleminen kantavat eteenpäin. Vahva yhteisöllisyys auttaa meitä haasteiden keskellä. Yhdessä pohtien myös muutostilanteen luomat uhat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin ja mahdollisuudet uuden syntymiselle tulevat esille, tunnistamme paikat uudistumiselle ja oppimiselle. Onnistumisten tunnistaminen ja esille nostaminen tuovat työn helmet näkyville ja vahvistavat työmme merkitystä.

Ennen kuin kampusrakenteelle sanotaan hyvästit, haluan nostaa neloskampuksen koulutusjohtajana esille kuulumisia syyskauden alussa Sipoon Enterin, Tuusulan Pekka Halosen akatemian ja Keravan Keskikadun pedagogisilta tiimeiltä. Olen ylpeä ja kiitollinen erinomaisesta asiantuntijajoukostamme, joka tekee päivittäin mahtavaa työtä opiskelijoiden ja työelämän eteen. Kampuksemme väki suuntaa luottavaisin mielin tulevaan. Kampuksemme alat ovat vetovoimaisia ja koulutuksemme haluttuja. Olemme tyytyväisiä, että hakijamäärät koulutuksiin ovat tasaisesti kasvaneet ja jatkuva haku toimii sujuvasti läpi vuoden. Uusien opiskelijoita energia ja innostus on ollut tarttuvaa ja kertonut siitä, kuinka tärkeää työmme on heidän tulevaisuutensa kannalta. Samanlaista ylpeyttä koemme myös ympäri vuotta valmistuvien opiskelijoiden onnesta, kun he saavat opintonsa päätökseen.

Koulutusten uudistaminen on jatkuvaa, jotta vastaamme työelämän ja opiskelijoiden muuttuviin tarpeisiin. Olemme käynnistäneet Keskikadulla TE-koulutuksia mm. taloushallinnon, kaupan alan ja IT-tuen opiskelijoille. Sipoossa on avattu uusia opintopolkuja verkko-opintoja kehittämällä, sekä sähkö- ja automaatioalalle, että yhteistyössä liiketoiminnan tiimien kanssa merkonomiopintoihin. Verkko-opinnot yhdistettynä työelämässä tapahtuvaan osaamisen hankkimiseen mahdollistavat opiskelijalle entistä monipuolisemmat oppimismahdollisuudet. Samanlaisen koulutusmallin myötä tieto- ja kirjastopalvelujen opintoja on pystytty tarjoamaan menestyksellä ympäri Suomen jo muutaman vuoden ajan.

Yhteistyö työelämän, opiskelijoiden ja opettajien välillä on toimivaa ja tiivistä. Olemme panostaneet opiskelijoiden tukemiseen ja opintojen etenemiseen mm. lisäämällä kielitietoisuutta, opettaja – ammattiohjaaja työparityötä sekä kehittämällä uusia pedagogisia ratkaisuja. Kampuksella opintojen työelämälähtöisyyttä vahvistetaan perinteisten yksilöllisten työelämäjaksojen lisäksi mm. vierailujen, vierailijoiden ja projektien myötä. Esimerkiksi syksyllä liiketoiminnan opiskelijat jalkautuvat kaupan alan työpaikoille tekemään oppimisprojekteja työryhminä. Lisäksi kansainvälisyys ja yrittäjyys toimivat tärkeinä oppimisympäristöinä.

Opintojen vaikuttavuuteen satsataan työelämäyhteistyön lisäksi väyläopinnoilla, työnhakupajoilla sekä ura- ja opinto-ohjauksella. Yhteistyö on joustavaa ja laadukkaiden tukipalveluiden ansiosta esimerkiksi kampuksen pedagogiseen dokumentointiin on saatu lisää osaamista ja sujuvuutta.

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun tiimit Pekka Halosen akatemiassa ja Keskikadulla/Wärtsilänkadulla ovat olleet myös aktiivisia uusien koulutusten kehittämisessä. Viime lukuvuonna saatiin hyviä kokemuksia media-alan lyhytkoulutuksista ja ammattitutkinnon elokuvalinjalta. Ensi kertaa käynnistyvä ammattitutkinnon valokuvauksen polun opiskelijaryhmä täyttyi nopeasti hakijoista. Median tiimit ovat syventäneet yhteistyötään ja jakaneet osaamistaan opettajien kesken, tämä näkyy tiimien vahvassa yhteishengessä. Lisäksi kansanopiston opistovuosi oppivelvollisille on löytänyt paikkansa peruskoulun päättäneiden vaihtoehtona.

Kampuksemme kautta on koordinoitu Keudan laajennetun oppisopimuksen järjestämistehtävä. Pystymme laajennetulla oppisopimuksella tarjoamaan alueen hakijoille niitä tutkintoja yhteistyöoppilaitosten kautta, joihin Keudalla ei ole omaa järjestämislupaa. Laajennetun oppisopimuksen kautta opiskelee vuosittain yli sata oppisopimusopiskelijaa kohti omaa ammatillista unelmaansa.

Perustehtävämme on kirkas – olemme vastuullinen osaamisen, työllisyyden ja elinvoiman rakentaja.

Työmme tavoite kantaa muutosten keskellä ja pedagoginen tahtotilamme ohjaa edelleen toimintaamme. Kokemuksellinen ja yhteisöllinen oppiminen, tiivis kumppanuus työelämän kanssa sekä ennakointi ja uudistuminen ovat toiminnassamme tärkeitä elementtejä. Arvomme luovat kestävän pohjan, jonka varaan voimme rakentaa tulevaisuutta myös muutosten keskellä. Keskeistä on, että kohtaamme kollegat, opiskelijat ja kumppanit aina välittäen ja arvostaen. Syksy tuo mukanaan monia haasteita, mutta kohdataan ne yhdessä – kehitetään toimintaamme edelleen ja pidetään yllä yhteistä energiaa, joka kantaa meitä eteenpäin.

Hyvinvointia syyskaudelle toivottaen Anu-Riikka Lehtola


Kirjoittaja Anu-Riikka Lehtola työskentelee Keudassa koulutusjohtajana Kampus 4:lla, mihin kuuluvat Keravan Keskikadun, Pekka Halosen akatemian ja Sipoon toimipisteet, sekä aloina mm. media-ala, tieto- ja viestintätekniikka ja liiketoiminta. Hänen tehtäviinsä kuuluu kampuksen pedagoginen johtaminen sekä noin 100 henkilön toiminnan johtaminen vastaten kokonaisuuden tuloksellisuudesta. Anu-Riikka uskoo jatkuvan oppimisen, tiimityön sekä positiivisen pedagogiikan ja johtamisen voimaan.

Henkilö seisoo ja katsoo kameraan.

Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla

Keuda

Keudalainen

Yhteisöllinen

Jaa sivu