Rakkaudesta leipomiseen

Työelämää varten

Rakkaudesta leipomiseen

Julkaistu: 29.8.2024

Konditoria pH7:n perustaja ja sielu Toni Rantala on intohimoinen kondiittorimestari, jonka juuret leipomiseen juontavat lapsuuteen. Harrastuksesta tuli hänelle elämänura, jonka menestyksen avaimia ovat asiakaslähtöisyys ja laadukkaat raaka-aineet. Hän toivottaa opiskelijat tervetulleeksi oppimaan monipuolisissa eri työtehtävissä.

”Kiinnostus leipomiseen alkoi jo 7-vuotiaana äitini innoittamana. Leipominen oli aluksi harrastus, mutta pian siitä tuli elämänura”, Rantala kertoo.

Rantala on opiskellut niin leipuri- ja kondiittoritutkinnot (mm. Elintarvikealan perustutkinto, Leipomoalan ammattitutkinto) kuin leipurimestarin tutkinnon (Leipomoalan erikoisammattitutkinto). Lisäksi hän on kilpaillut kokkimaajoukkueessa makeista leivonnaisista vastaten sekä valmentanut kondiittoreita kilpailuissa saavuttaen lukuisia mitaleita Suomessa ja ulkomailla.

”Koko Suomi Leipoo -ohjelman tuomarina toimiminen neljä kautta oli uskomaton kokemus. Ohjelmasta jäi hyvä vipuvarsi myös pH7:n valtakunnalliseen myyntiin”, Toni Rantala toteaa.

Tuusulalainen Konditoria pH7 Oy tunnetaan laadukkaista ja innovatiivisista leivonnaisistaan. Konditoriaketju palvelee valtakunnallisesti Keskoa sekä hotelli, ravintola ja catering -alaa. Sillä on myös neljä noutopistettä Helsingissä, Tampereella ja Tuusulassa, ja se palvelee yksityisasiakkaita laajasti.

Sataprosenttisesti asiakkaita varten

Yrittäjyys on tarkoittanut Rantalalle intohimoista paneutumista asiakkaiden palvelemiseen. Hän on työskennellyt Ruotsissa ja Ranskassa, keräten laajaa tietotaitoa alalta. Hän on huomannut, että hyvä perusta ja laadukkaat raaka-aineet ovat avain menestykseen. Rantala kuitenkin uskoo, että hänen menestyksensä salaisuus piilee erityisesti asiakaslähtöisyydessä.

”Teen sataprosenttisesti asiakkaille, en koskaan itselle”, Rantala kertoo.

Rantalan mukaan yrittäjän yksi tärkeimpiä osaamisia on talouden hallinta ja se, että yrityksen päätökset perustuvat tarkkaan laskemiseen ja konkreettisiin tapahtumiin.

”En tee investointeja velkarahalla, vaan pH7 kasvaa vakaasti ja harkitusti”, Rantala korostaa.

Rantala kehottaa tulevia yrittäjiä panostamaan hyvään koulutukseen ja olemaan valmiita oppimaan jatkuvasti. Hän korostaa, että intohimo tekemiseen on tärkeintä, mutta samalla on pidettävä huolta omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista.

”Olen oppinut kantapään kautta, että työntekoon pitää löytää tasapaino. Ylipitkät työpäivät johtivat aikanaan burnoutiin ja vatsahaavaan, joten nykyään pyrin välttämään työntekoa viikonloppuisin ja pitämään lomat”, Rantala kertoo.

Tavoitteena Suomen konditoriakulttuurin kehittäminen

Konditoria pH7 työllistää yli viisikymmentä henkilöä, jotka työskentelevät sen eri osastoilla suklaasta gluteenittomaan leivontaan.

”Työntekijöiden monimuotoisuus, erilaiset kansalaisuudet ja persoonat, ovat meille rikkaus. Itse olen taiteellinen seikkailija”, Toni Rantala toteaa.

Konditoria pH7 panostaa Rantalan mukaan henkilöstön kehittämiseen mahdollisimman paljon: yrityksessä suoritetaan esimerkiksi johtamisen koulutuksia tai mestarikoulutuksia. Rantala kouluttaa myös itse omia työntekijöitä. Lisäksi hän käy kouluttamassa muissa leipomoissa ja oppilaitoksissa. Ajatuksena on kehittää koko Suomen konditoriakulttuuria kokonaisvaltaisesti.

”Koulutuksessa on tärkeä tehdä perusasiat kunnolla ja useasti, jolloin ne jäävät mieleen. Sen pohjalle on helppo rakentaa mitä vain”, Rantala kertoo.

Mahdollisuuksia oppimiseen ja kehittymiseen yhdessä

Konditoria pH7:ssä käy vuosittain kymmeniä leipomo- ja kokkikoulujen opiskelijoita eri puolilta Suomea ja maailmaa harjoittelu- ja tutustumisjaksoilla. Myös lukuisia Keudan (muun muassa elintarvikealan perustutkinnon ja ravintola- ja cateringalan perustutkinnon) opiskelijoita on ollut yrityksessä työelämäjaksoilla.

”Pyrimme siihen, että opiskelijat pääsevät tekemään monipuolisia töitä eri osastoillamme. Se on opiskelijoista itsestä kiinni. Useat heistä ovat myöhemmin työllistyneet meille”, Rantala kertoo.

Toni Rantalan mukaan koulussa saa perustan ammattiin ja se, kuinka hyväksi lopulta haluaa, tapahtuu koulun tai työpaikan ulkopuolella.

”Leipuri-kondiittorin ammattia voi laajentaa vaikkapa suklaisiin, jääveistoksiin tai jälkiruokiin. Kun asiaan oikein uppoutuu, sitä mielenkiintoisempaa työ on”, Rantala toteaa.

Tavoitteena on syventää yhteistyötä Keudan kanssa, sillä Toni Rantala näkee siinä suuria mahdollisuuksia oppimiseen ja kehittymiseen.

”Meillä on työnantajana hyvä, mutta vaativa maine, joten ajatuksena on myös murtaa ennakkoluuloja vuorovaikuttamisessa”, Rantala miettii.  

Vaikuttavaa jatkuvaa oppimista ja yhdessä tekemistä

Yrityspalveluiden asiantuntija Irja Ylösen mukaan myös Keudan tavoitteena on syventää yhteistyötä Konditoria pH7:n kanssa edelleen. Jatkuva oppiminen ja yhdessä tekeminen liiketoiminnan tavoitteiden ja tarpeiden mukaan on hänen mukaansa vaikuttavaa.

Lue lisää

Elintarvikealan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto & maahanmuuttajille suunnattu toteutus

Lähiesihenkilötyön ammattitutkinto & verkkototeutus

Team Leader Vocational Degree Programme

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Keudan palvelut yrityksille ja yhteisöille

Kuva: Toni Rantala


Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla

Keuda Boilerikuva 2023.

Työelämää varten

Jaa sivu