Kolumni Keudasta: Yhdessä kohti älykkäämpää tulevaisuutta
Digitaalinen
Keuda
Keudalainen
Kolumni Keudasta: Yhdessä kohti älykkäämpää tulevaisuutta
11.9.2024
Julkaistu: 11.9.2024
Luomme älykkään teknologian valmiuksia – Sisältöä ja ajatuksia tulevaisuudesta taloudellinen tehokkuus, laatu ja Keudan kilpailukyky varmistaen. Älykkäiden teknologioiden aito hyödyntäminen opetuksessa tarjoaa mahdollisuuksia monipuolistaa opetusta, lisätä oppimisen tehokkuutta ja parantaa opiskelijoiden valmiuksia tulevaisuuden työelämän tarpeisiin. Teknologisten valmiuksien luominen tukee Keudan strategisia tavoitteita, kuten hyvinvoivan yhteisön rakentamista ja tulevaisuuden osaajien valmentamista.
Ajatuksena on valmentaa opettajia ja opiskelijoita hyödyntämään älykkäitä teknologioita opetuksessa ja oppimisessa tutkinnon perusteiden (perustellaan kaikki tekeminen tutkinnon perusteilla sekä tulevaisuuden työelämän tarpeilla) sekä lainsäädännön mukaisesti, parantaen näin Keudan kokonaisvaltaista pedagogista kyvykkyyttä ja kilpailuasemaa koulutuksen järjestäjien kentällä. Älykkäiden teknologioiden valmiudet sisältävät muutaman huomioitavan elementin:
Laiteinfrastruktuuri
Laitevalmiudet (ja niiden käyttöön kouluttaminen) on keskeistä älykkään teknologian hyödyntämisessä. Ilman toimivia laitteita, teknologioista on vaikea saada tehokkuutta, vaikka osaamista ja halua olisikin. Laiteinvestoinnit saattavat tuottaa myös taloudellista hyötyä, esimerkkinä toimiva esitystekniikka (sekä mm. interaktio ja tekoälyratkaisut) mahdollistaa aidosti laadukkaan monipaikkaisen opetuksen (ja suuremmat opetusvolyymit verkon välityksellä) eri oppimisympäristöissä. Laiteinfrastruktuurin päivittäminen ja ylläpito, mukaan lukien riittävä tekninen tuki ja huolto, on myös varmistettava.
Lisenssivalmiudet
Lisenssien hankinta ja hallinnointi on välttämätöntä, jotta uusimpien ohjelmistojen ja työkalujen avulla laitteista saadaan tehoa ja laatua oppimiseen. Lisenssien keskitetty hankinta ja hallinta on järkevää Ohjelmistojen koulutusta voidaan tehdä organisaation sisällä (kuten tekoälyteemoista on jo tehty), tähän on hyvä suunnitella järjestelmällinen rakenne. Sekä laitteisiin että lisensseihin liittyy keskeisesti myös tietoturvan huomioiminen ja teknologian todella nopea kehitys (mahdollisesti dynaaminen/matkan varrella muokattava strategia?).
Henkilöstön osaaminen
Tärkeimpänä (ja ehkä suurimpana) mahdollisuutena on henkilöstön innostaminen ja kouluttaminen sekä jatkuva osaamisen ylläpitäminen modernin opetuksen ja oppimisen teemoihin. Henkilöstö on organisaation suurin ja tärkein pääoma!
Henkilöstön osaamisen varmistaminen on keskeinen avain älykkäiden teknologioiden valmiuksien luomiselle ja sitä kautta tehokkaalle hyödyntämiselle.
Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea, mutta ihan jokaisen olisi hyvä miettiä, mitä lisäarvoa teknologia voisi tuoda omaan työhön. Ulkopuoliset kouluttajat sekä Keudan sisäiset asiantuntijat vahvistavat keudalaista osaamista jatkuvasti uuden strategian mukaisesti (osaaminen vahvistuu ja keudalaisuus syvenee yhdessä oppien eikä kukaan jää yksin). Myös omista ammatillisista verkostoista saa uutta oppia ja verkostoyhteistyö on erittäin tärkeätä (joskus myös kustannustehokasta, jos pystytään välttämään muiden aiemmin tekemät virheet). Suunnitellaan monialaisella joukolla keudalainen teknologiaosaamisen ”ajokortti” (tietoturva, järjestelmät, esitystekniikka ym. laitteet jne.), jolla varmistumme jokaisen keudalaisen perustason osaamisesta? Myös tehtäväkohtaiset perehdytyspolut, teknologiatyöpajat (tekoäly opetuksessa, pelillistäminen, XR, oman alan tekoälybotit, muita ohjelmia mm. Seppo-peli, Thinglink jne.), Teams-koulutukset/tietoiskut tai kohdennetut mentoriohjelmat voisivat tukea jatkuvaa oppimista kohti yhteisiä tavoitteita. Halutaanko henkilöstön osaamista mittaroida / oppimista seurata, jotta saadaan tietoa johtamisen (ja henkilöstön osaamisen kehittämisen) tueksi? Teknologian käyttöaste opetuksessa? Henkilöstökoulutuksiin osallistuneiden määrä? Nämä ovat avoimia kysymyksiä, joihin saamme vastauksia tulevan strategiakauden aikana.
Laitteet, lisenssit ja henkilöstön osaaminen yhdistämällä saadaan älykkään teknologian kokonaisuuksia, joiden tehokas ja taloudellinen hyödyntäminen onnistuu ainoastaan kaikkien osa-alueiden ollessa riittävällä tasolla. Kun valmiudet ovat kunnossa, tulevaisuuden alakohtaisia teknologisia kehittämiskärkiä voivat olla alasta riippuen (Keudassa on jo tehty monilla aloilla vaikuttavaa työtä näiden teemojen parissa) esimerkiksi
- tekoäly ja tekoälybotit,
- massadatan hyödyntäminen (datan kerääminen, käsittely, analysointi ja visualisointi),
- robotiikka ja automaatio,
- kyberturvallisuus,
- pilvipalvelut ja verkkoteknologiat,
- IoT (Internet of Things, yhä useammat laitteet ovat yhteydessä internetiin ja keräävät dataa) tai
- laajennettu todellisuus (Extended Reality, XR sis. VR, AR, MR).
Otetaan uudet ja älykkäät teknologiat ennakkoluulottomasti työkavereiksi, yhdessä onnistumme!
Heikki Virtala
Toimialapäällikkö
Kirjoittaja Heikki Virtala työskentelee toimialapäällikkönä Keudassa digitaaliset oppimisympäristöt ja kirjastopalvelut -tiimin sekä Keskikadun toimipisteen tukitiimin esihenkilönä Keskikadun toimipisteen arjen toiminnasta vastaten. Digipedatiimi toimii henkilöstön tukena kuntayhtymän koko toiminta-alueella erilaisten digitaalisten (AR, VR, MR, tekoäly, robotiikka jne.) ja verkkopedagogisten ratkaisujen tuomiseksi koko henkilöstön työn tueksi. Tiimin asiantuntijat auttavat ja jakavat omaa osaamistaan mielellään, jotta yhteistyöllä päästään parhaisiin mahdollisiin tuloksiin jokaista asiakasta erinomaisesti palvellen.
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla.