Opiskelijavalinta jatkuvassa haussa
Jatkuvassa haussa koulutuksen järjestäjä päättää opiskelijaksi ottamisesta eli opiskelijavalinnasta. Keudassa opiskelijavalintaan vaikuttavat yleiset opiskelijavalintakriteerit, kielitaitovaatimukset, tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset sekä muut koulutuskohtaiset edellytykset, ja mahdollinen ennakkotehtävä.
Opiskelijavalintakriteerit
Keudassa kaikkia jatkuvan haun koulutuksia koskee samat valintakriteerit, jotka ovat:
1. Hakijalla on riittävät edellytykset hakemaansa koulutukseen:
- Hakija on suorittanut perusopetuksen oppimäärän tai
- Hakijalla on muutoin riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.
- Kartoitamme kielitaidon tarvittaessa osaamiskartoituksella ja/tai opettajan haastattelulla.
2. Hakijalla on koulutuksen tarve
- on oppivelvollinen
- ei ole ammatillista tutkintoa
- on alanvaihtaja
- on täydennyskoulutuksen tarve
3. Urasuunnitelmat ja alalle suuntautuminen
- tavoite työllistyä
Kielitaitovaatimukset
Keudan tutkintokoulutus toteutetaan pääsääntöisesti suomen kielellä, ja opiskelu edellyttää riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi ei ole suomi, arvioimme onko kielitaitosi riittävä hakemaasi koulutukseen. Kielitaitosi arvioidaan todistuksella tai osaamiskartoituksella ja haastattelulla. Englannin kielisissä toteutuksissa edellytetään ja arvioidaan vastaavasti riittävää englannin kielen taitoa.
Perustutkintoon hakevat
Jos äidinkielesi ei ole suomi tai sinulla ei ole todistusta riittävästä suomen kielen taidosta, sinut ohjataan osaamiskartoitukseen. Opettaja arvioi kielitaitosi riittävyyden hakemaasi koulutukseen haastattelussa. Jos sinulla on todistus kielitaidostasi, ota se mukaan ohjauspäivään.
Ammatti- tai erikoisammattitutkintoon hakevat
Jos äidinkielesi ei ole suomi, tai sinulla ei ole todistusta riittävästä suomen kielen taidosta, selvitämme kielitaitosi kielitaidon osaamiskartoituksella ja haastattelulla. Sen avulla suunnittelemme sinulle parhaiten soveltuvan opiskelupolun ja tarvittaessa sisällytämme koulutukseesi suomen kielen opintoja.
Kielitaitovaatimuksiin vaikuttavat ammattiin liittyvät työtehtävät ja ammattitaitovaatimukset. Kielitaidon taso voi vaihdella myös sen mukaan, onko opiskelun tavoitteena koko tutkinto vai tutkinnon osia. Kielitaitotaso määritellään eurooppalaisen viitekehyksen mukaisesti (oph.fi).
Pääsääntöisesti koko tutkinnon suorittamiseen vaadittava kielitaidon taso on B1.1. Kielitaitovaatimukset voivat kuitenkin vaihdella eri tutkinnoissa ja tutkinnon osissa.
Seuraaviin koulutuksiin on määritelty muu kuin B1.1. taso:
- Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto, Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen tutkinnon osa A2.2
- Vieraskielisille suunnatut suomenkieliset tutkinnot ja tutkinnon osat A2.2
Ennakkotehtävät
Keudan koulutuksiin ei ole ennakkotehtäviä lukuun ottamatta Pekka Halosen akatemian Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa. Kyseiseen tutkintoon hakeville järjestetään ennakkotehtävät ja yksilöhaastattelu, jotka pisteytetään.
Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset (SORA-laki)
Opiskelijaksi hakeutuvan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen. Lisätietoja terveydentilavaatimuksista löytyy Opintopolusta.
- Terveydelliset vaatimukset kasvatus- ja ohjausalalla
- Terveydelliset vaatimukset kuljetuspalveluiden alalla
- Terveydelliset vaatimukset sosiaali- ja terveysalalla
- Terveydelliset vaatimukset tekniikan alalla
- Terveydelliset vaatimukset turvallisuusalalla
Terveydentilavaatimukset perustuvat niin kutsuttuun SORA-lakiin.
Opetushallitus: Tutkinnot ja osaamisalat, joihin sovelletaan SORA-säädöksiä
Finlex: Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 §41
Muut tutkintokohtaiset edellytykset
Joissakin koulutuksissa on koulutuskohtaisia edellytyksiä. Näiden tulee täyttyä, jotta sinut voidaan valita opiskelijaksi kyseiseen koulutukseen. Muita edellytyksiä voivat olla esimerkiksi aiempi osaaminen alalta, ajokortti, rokotussuositukset, rikostaustaote tai työpaikka oppisopimusta tai koulutussopimusta varten.
Ennen kuin täytät hakemuksen, lue huolella koulutuksen omalta sivulta millaisia edellytyksiä koulutukseen hakemiselle on. Mikäli haet oppisopimukseen tai koulutussopimukseen, varmista työnantajan halukkuus solmia oppisopimus. Voit opiskella oppisopimuksella myös omassa yrityksessäsi.
Oppisopimukseen tai koulutussopimukseen hakeminen
Jotta voit hakea oppisopimukseen tai koulutussopimukseen, sinulla tulee olla tiedossa työpaikka, johon voit solmia sopimuksen. Varmistathan työnantajan halukkuuden solmia oppi- tai koulutussopimus ennen kuin lähetät hakemuksen. Voit opiskella oppisopimuksella myös omassa yrityksessäsi. Kun täytät hakulomaketta, klikkaa kiinnostuksesi oppisopimukseen ja täytä avautuvat työnantajan/yrityksen ja yhteyshenkilön tiedot. Alan opettaja ottaa yhteyttä sinuun ja työnantajaasi kahden viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Opettaja haastattelee sinut ja saat lisätietoa koulutuksesta ja opintojen aloituksesta. Hakeutumispalvelut lähettää sinulle viestin siitä, kuka opettaja haastattelee sinut.
Valintapäätös
Hakiessasi Keudaan jatkuvassa haussa, sinut haastatellaan joko ohjauspäivässä tai puhelimitse. Opiskelijavalinnat tehdään ohjauspäivän / puhelinhaastattelun jälkeen. Lähetämme tiedon opiskelijavalinnasta sähköpostitse. Saat tiedon opiskelijavalinnasta kahden viikon sisällä haastattelusta. Jos sinulla on kysymyksiä opiskelijavalinnasta, ota yhteyttä Keudan opintotoimistoon: opintotoimisto@keuda.fi.