Kolumni Keudasta: Kestävyystaidoista toivoa tulevaisuuteen

Kaksi lasipurkkia, joiden sisällä on granolaa.

Keuda

Keudalainen

Vastuullinen ja kestävä

Yhteisöllinen

Kolumni Keudasta: Kestävyystaidoista toivoa tulevaisuuteen

Julkaistu: 9.10.2024

Kuvassa: Herkullinen tuote yhteistyön tuloksena, jossa olivat mukana Keudan prosessiteollisuuden, logistiikan, puutarhan ja ravintola- ja cateringalat sekä opiskelijaravintolat.

Ilmastonmuutos ja luonto- ja lajikato aiheuttavat jo merkittävällä tavalla kriittisiä muutoksia maailmalla, ja vaikutukset näkyvät myös Suomessa. Nykyajan nuorilla on kasvun tukena globaalin näkemyksen valmiudet jatkuvasti käsillä, toisin sanoen verkkoyhteydet ja erityisesti sosiaalinen media. Pelkästään tämä yhteys koko maailmaan voi aiheuttaa kaikille, ei vain lapsille ja nuorille, ahdistusta ja toivottomuutta. Erityisesti nuorten huoli ilmastosta ja heidän tulevaisuudestaan on suurta. Nuorisobarometrin (2021) mukaan suurin osa nuorista kokee huolta ilmastosta ja tunteita tähän liittyen. Jopa 76 prosenttia nuorista ilmaisi kokevansa surua luonnon monimuotoisuuden heikentymisestä ja lajien sukupuutosta. Kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat samaan suuntaan.

Kestävyystaidot

Keudan uudet opiskelijat ovat jo muutaman vuoden ajan antaneet näkemyksensä AMIS-kyselyssä siitä, kuinka merkityksellisenä he näkevät kestävän kehityksen tulevissa opinnoissaan. Kysymys on saanut säntillisesti yli 4, viimeisimmässä kyselyssä 4,17 (asteikko 1-5). Voidaan siis olettaa, että opiskelijat näkevät tärkeänä kerryttää kestävyystaitoja opinnoistaan. Päätöskyselyssä tarkastellaan tilannetta, kuinka tässä onnistuttiin ja saiko opiskelija Keudan opinnoista valmiuksia toimia kestävän kehityksen mukaisella tavalla alallaan. Päättökyselyn kysymys on saanut viimeksi 4,26 (asteikolla 1-5). Tämä osoittaa kiitettävästi sen, että Keudassa tarjotaan opiskelijoille hyvät valmiudet kestävyystaitoihin työelämään. Aina on kuitenkin kehitettävää, ja ilmasto- ja luontotieto kehittyy nyt kovaa vauhtia, joten opetettavan tiedon ajankohtaistaminen on tärkeää.

Kestävyystaitojen oppiminen voi tarkoittaa YTO-aineissa saatua laajaa näkemystä, ammatillisissa saatuja alakohtaisia valmiuksia, mutta myös alojen välisiä projekteja ja Keudan oppilaitoksen toimintakulttuurista nousseita oppeja. Parhaiten olemme onnistuneet, jos kykenemme tarjoamaan opiskelijoille valmiudet ja kokemusta kaikista näistä toiminnoista.
Omasta näkökulmastani asiantuntijana voin kertoa muutamista kehittämistoiminnoista, jotka voivat parhaimmillaan lisätä opiskelijoiden ymmärrystä organisaation kestävyystyöstä, valmentaa toimimaan yhdessä eri alojen toimijoiden kanssa (yhteistyö- ja asiakaspalvelutaidot) sekä antaa konkreettisia taitoja esimerkiksi kierrättää tai näkemään uutta lisäarvoa materiaaleille tai raaka-aineille.

Kiertotalous mahdollistaa monialaiset toiminnat

Tänä syksynä olemme aloittaneet muutamia kiinnostavia kiertotalouden mallin mukaisia monialaisia toimintoja, joista on ilo kertoa.

  • Yksi näistä on henkilökunnan ja opiskelijoiden kahvijätteen erilliskeräys yhteistyössä sopimustoimittajamme Kespron ja VG-Portin kanssa (Linkki artikkeliin: Keudassa alkaa kahvinporojen keräys kiertotalouden merkeissä). Poroista tehdään kasvumultaa. Jatkossa yhteistyötä olisi mahdollisuus laajentaa kasviöljyjen keräykseen, jotka jalostetaan meriliikenteen biopolttoaineeksi.
  • Syyskuussa käynnistyi Keudan sisäinen yhteistyö prosessiteollisuuden, logistiikan, puutarhan, ravintola- ja cateringalan ja opiskelijaravintoloiden kanssa mäskin kierrätyksen ympärille. Saaren humala toimitetaan Keravan Sarviniitynkadun prosessiteollisuuden panimo-oppimisympäristöön. Panimolla ammattiohjaaja, opettajat ja opiskelijat keittävät humalasta keittoa oluen valmistusta varten. Keitosta syntyy ylijäämänä noin 40-50 kg humalamäskiä viikoittain syyslukukauden ajan.
  • Tämän lisäksi syksyisin omenakaudella syntyy omenamäskiä. Uutena lisänä tähän ketjuun on nyt aloitettu yhteistyö ravintoloiden ja logistiikan kanssa. Viikoittain keittämisen jälkeen prosessiteollisuuden opiskelijat säilövät mäskin ravintolan kylmiöön, josta logistiikan opiskelijat noutavat mäskisäiliöt ja kuljettavat ne ravintoloihin ja Lukkarinpolun opetukseen. Logistiikan opiskelijat harjoittelevat ”aidossa” toimintaympäristössä asiakaspalvelutaitoja ja kuljettamista sekä suunnittelevat matkareitit. Tärkeää on tiedonkulun varmistaminen, ja että kaikki ketjun osien vastuulliset henkilöt toimivat suunnitellusti ja ajallaan.

Keuda Nurmijärven opiskelijaravintola Perttulan ravintolan ravintolapäällikön Liisa Immosen kommentteja käynnistyneestä kokeilusta:
”Kuskit olivat ystävällisiä ja olivat heti oikealla takaovella lähetyksen kanssa.”
”Tänään leivoimme leipää lounaalle, apunamme muutama kokkiopiskelija. Käytettiin kaljamäskiä taikinaan. Huomenna kotiväenillassa tarjoamme 200:lle huoltajalle myös sämpylät, joissa on käytetty mäskiä.”

Monipuolinen mäski taipuu moneen ja on esimerkiksi hyvä, kuitupitoinen lisuke.
”Paahdoimme mallasta ripotteeksi aamupuuron kaveriksi. Huomenna aamulla nähdään maistelijat jonossa.”

  • Mainittakoon vielä kalusteiden kierrätys, jossa opiskelijat ovat olleet myös tärkeässä roolissa tekemässä inventaariota ja laskelmia. Jatkossa tähän voisi osallistaa opiskelijoita yhä enemmän esimerkiksi kalusteiden korjaukseen ja huoltamiseen. (Linkki Keudan kalustekirjastoon.)

Kiitos jo nyt kaikille osallisille hyvästä yhteistyöstä.

Kierrätys ja jätteiden lajittelun mahdollistaminen oppilaitoksessa on yksi tärkeä kestävyystaitojen mahdollistaja. Näin osoitamme ja opetamme, kuinka jokainen voi omassa elämässä ja omalla alallaan vaikuttaa ympäristöön. Olen laskenut Keudan kierrätysasteen jätehuoltoyhtiöistä saatavilla olevien lukujen perusteella (eli tästä voi puuttua tietyt alakohtaiset jätteet, jotka on toimitettu omatoimisesti muualle). Kierrätysasteemme nousi vuodelta 2022 vuoteen 2023 kymmenen prosenttia, 39 % – 49 %. Jätemäärä on pysynyt samana. Näin ollen olemme kaikki lisänneet lajitteluamme oikein hienosti! tavoitellaan kuitenkin vielä korkeampaa lukua ja pyritään ohjaamaan kaikki omat ja opiskelijoiden jätteet oikeisiin astioihin.

Nuorten ilmastohuolen ratkaisuksi kannatan mahdollisuuksien korostamista ja tunteiden käsittelyä.

Toimiva tapa voi olla tuoda esille konkretiaa ja keinoja vaikuttaa omalla alallaan, se voi antaa toivoa. Uskon, että opetuksen lisäksi, muun muassa nämä konkreettiset toimet ja monet projektit Keudassa (kuten Erasmus, INKLU, Sitra lab7, Samis tai Hyvis -hankkeet), joihin opiskelijat pääsevät osallisiksi ja aktiivisiksi toimijoiksi, saavat aikaan valmiuksia toimia kestävästi ja sitä kautta luovat toivoa tulevaisuuteen.

Yhteistyöllä ja pienilläkin teoilla voimme luoda toivoa maailman suurien haasteiden keskellä.

Jenna Kauppi, Keudan asiantuntija, kestävä kehitys


Nainen kasvihuoneen lavan takana. Lavassa kasvamassa persiljaa.

Kirjoittaja Jenna Kauppi työskentelee Keudassa kestävän kehityksen asiantuntijana. ”Kestävä kehitys näkyy Keudassa kolmella tasolla: vastuullisessa opetuksessa, toimintakulttuurissa ja johtamisessa. Tärkein tavoitteemme on kouluttaa opiskelijoistamme vastuullisia ammattilaisia ja kestävän tulevaisuuden tekijöitä. Haluamme myös parantaa ja kehittää toimintaympäristöjämme palvelemaan hiilineutraalin kiertotalouden periaatteita. Vähennämme ympäristövaikutuksia monissa toiminnoissamme ja olemme laskeneet hiilijalanjälkemme. Uudistavilla ratkaisuilla ja rohkeilla kokeiluilla rakennamme yhdessä kestävää tulevaisuutta.”


Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla

Keuda Boilerikuva 2023.

Keuda

Keudalainen

Vastuullinen ja kestävä

Yhteisöllinen

Jaa sivu