Vammaisalan ammattitutkinto (150 osp)
Kouluttaudu vammaisalan osaajaksi!
Vammaisalan ammattitutkinnon suorittaneena teet tärkeää työtä vammaisten ihmisten parissa. Koulutus on hyvin käytännönläheistä ja työelämälähtöistä.
Henkilökohtainen avustaja: Henkilökohtaisen avun osaamisalan suorittaneena ammattilaisena työskentelet henkilökohtaisena avustajana. Toimit henkilökohtaisena avustajana asiakkaille, jotka tarvitsevat avustajaa vammaisuutensa tai sairautensa takia. Avustat henkilökohtaisen avun käyttäjää päivittäisissä toimissa, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä itsemääräämisoikeutta vahvistaen. Työpaikat sijoittuvat henkilökohtaisen avunkäyttäjän elämänpiirin ympäristöihin sekä tilanteisiin kotona ja kodin ulkopuolella. Esimerkiksi kotiympäristöt, työpaikat, opiskelupaikat, harrastusympäristöt, vapaa-ajan ympäristöt, matkat.
Kehitysvamma-alan ohjaaja (AT): Kehitysvamma-alan osaamisalan suorittaneena työskentelet julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin työpaikoissa, joissa eri-ikäiset kehitysvammaiset ihmiset asuvat, opiskelevat, työskentelevät tai ovat palveluiden käyttäjinä. Toimit yksilökeskeisesti, mahdollistat asiakkaan omat valinnat ja tuet asiakkaan osallisuutta. Edistät eri tavoin asiakkaan toimintakykyä, oppimista ja kommunikointia arjen tilanteissa ja käytät puhetta korvaavia kommunikaatiomenetelmiä ja selkokieltä. Vammaisalan työpaikat sijoittuvat julkiselle, yksityiselle ja kolmannelle sektorille. Erityisesti asumispalveluyksiköt, erityisoppilaitokset, päiväkodit, vammaisten henkilöiden päivä- ja työtoiminta sekä kuntoutusyksiköt.
Keudassa opiskelet joustavasti ja työelämälähtöisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittymissuunnitelman mukaisesti.
Sopiiko tämä tutkinto minulle?
Koulutus sopii hyvin henkilökohtaisen avustajan työssä toimiville tai siitä kiinnostuneille sekä vammaistyössä ja kehitysvamma-alalla, hoitotyössä sekä kasvatus-, opetus- ja ohjaustyössä toimiville henkilöille tai alasta kiinnostuneille. Koulutus ei edellytä aikaisempaa sosiaali- ja terveysalan koulutusta tai tutkintoja. Tätä tutkintoa voi opiskella vain, jos täytät tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset. Lisäksi sinun tulee esittää rikostaustaote ennen työpaikalla tapahtuvaa oppimista, mikäli työskentelet koulutuksen aikana alaikäisten parissa työpaikalla, jossa vaaditaan rikostaustaotteen esittämistä.
Ammattitutkinnon opiskelu edellyttää riittävää suomen kielen taitoa. Lue lisää kielitaitovaatimuksista.
Miten ja missä voin opiskella?
Opinnot toteutetaan monimuotokoulutuksena. Hankit osaamista työpaikalla, verkko-opintoina ja teemapäivissä (lähiopetus). Koulutuksen voi aloittaa koska tahansa.
Lähiopetusta on teemapäivinä kerran kuukaudessa maanantaisin Keudan Kirkkotien toimipisteessä Tuusulassa. Teemapäivien aikataulu:
- 2.12.2024
- 13.1.2025
- 3.2.2025
- 3.3.2025
- 7.4.2025
- 5.5.2025
- 11.8.2025
- 1.9.2025
- 6.10.2025
- 3.11.2025
- 1.12.2025
Opintojen alussa kanssasi tehdään yksilöllinen opintosuunnitelma, jossa otetaan huomioon myös aikaisempi osaamisesi. Keskimäärin koulutus kestää 1–2 vuotta. Voit suorittaa tutkinnosta myös pienempiä kokonaisuuksia (tutkinnon osia). Koulutuksen voi suorittaa oppisopimuksena.
Toimipiste
Kirkkotie 31, TuusulaMaksaako tämä koulutus?
Oppisopimuksena ja koulutussopimuksena koulutus on maksuton. Ilman oppi- tai koulutussopimusta koko tutkinnon opiskelumaksu on 200 euroa ja yksittäisissä tutkinnon osissa opiskelumaksu on 100 euroa tutkinnon osaa kohden.
Opiskelumaksu laskutetaan pääsääntöisesti yhdessä erässä opintojen alettua. Opiskelumaksua ei palauteta. Opintojen aloituksen voi perua veloituksetta ennen opintojen sovittua aloitusta.
Miten haen?
Tähän koulutukseen on jatkuva haku auki.
Haethan vain yhteen koulutukseen kerrallaan. Hakukohdetta on mahdollista vaihtaa olemalla yhteydessä Hakeutumispalveluihin. Ilmoitathan Hakeutumispalveluihin myös, jos haluat täydentää hakemuksesi tietoja tai esimerkiksi yhteystietoihisi tulee muutos.