Maatalousalan perustutkinto (180 osp)
Käytännön työtä eläinten ja luonnon parissa!
Eläintenhoitajana vastaat eläinten hyvinvoinnista ja tunnet voimassa olevat säädökset ja asetukset. Sinulla on laajat perustiedot tuotanto- ja harraste-eläinten hoidosta, ravitsemuksesta, terveydenhoidosta ja hyvinvoinnista.
Maatilatalouden maaseutuyrittäjänä osaat työskennellä erilaisissa maaseutuyrityksissä. Ammattitaitosi koostuu kokonaisvaltaisesta maatilanhoitotyöstä, peltoviljelystä ja eläintenhoidosta. Hallitset työssäsi käytettävien laitteiden ja rakennusten huolto- ja kunnossapitotoimenpiteet. Valintasi mukaan hoidat tuotantoeläimiä, harjoitat metsätaloutta, palvelet asiakkaita, käytät ja suunnittelet yrityksesi tuotantoteknologiaa tai toimit rakennuttajana.
Maatalousteknologian maaseutuyrittäjänä hallitset kasvinviljely- ja urakointikoneiden huoltoon ja korjaukseen liittyvät työtehtävät. Hyödynnät tietotekniikkaa tuotannon suunnittelussa ja seurannassa. Osaat järjestää tuotannon kustannustehokkaasti, ympäristövastuullisesti ja työturvallisuusmääräysten mukaisesti.
Tekemällä oppii parhaiten, ja pääset tuottamaan erilaisia palveluita asiakkaille jo opiskeluaikana. Keudasta löytyvät mm. ajanmukaiset koneet ja laitteet, opetusmaatila, navetta, pieneläinhoitola, koirahoitola Haukkula, Valtra-huolto ja Kuhilas-osuuskunta. Pääset mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan messuja ja tapahtumia sekä opintoretkille niin kotimaahan kuin ulkomaille.
Miten ja missä voin opiskella?
Opintojen alussa sinulle tehdään yksilöllinen opintosuunnitelma, jossa otetaan huomioon myös aikaisempi osaamisesi. Keskimäärin koulutus kestää 2 –3 vuotta. Voit suorittaa tutkinnosta myös pienempiä kokonaisuuksia (tutkinnon osia). Opiskelun aloitusajankohta sovitaan kanssasi henkilökohtaisesti, jos sinut valitaan opiskelijaksi.
Eläintenhoidon osaamisala: Eläintenhoitaja
Eläintenhoitajan koulutuksen yhteiset aloitukset ovat elokuussa ja tammikuussa. Riippuen opiskelijan tilanteesta, koulutus on mahdollista aloittaa myös joustavasti. Eläintenhoitajan koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna.
Maatilatalouden osaamisala: Maaseutuyrittäjä
Opinnot toteutetaan päiväkoulutuksena.
Maatalousteknologian osaamisala: Maaseutuyrittäjä
Opinnot toteutetaan päiväkoulutuksena.
Oppisopimuskoulutus
Jos sinulla on alan työpaikka, voit suorittaa koulutuksen oppisopimuksella.
Nuoren viljelijän kurssi, EU-kurssi (60 osp)
Nuoren viljelijän kurssi koostuu kahdesta Maatalousalan perustutkinnon tutkinnon osasta. Voit suorittaa opinnot aikaan ja paikkaan sitomattomina verkko-opintoina. Tarjoamme myös lähiopetusta/etäopetusta, johon voit osallistua oman tarpeesi mukaan. Lue lisää Nuoren viljelijän kurssista.
Toimipiste
Saaren kartano, MäntsäläEdellytykset opiskelulle
Maatalousalan työtehtävissä vaaditaan hyvää fyysistä ja henkistä kuntoa. Jotkin allergiat ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet saattavat esimerkiksi olla esteenä ammatin harjoittamiselle.
Maksaako tämä koulutus?
Koulutus on maksuton.
Eläintenhoitaja ja maaseutuyrittäjä (maatilatalous): Muille kuin oppivelvollisille tulee kustannuksia työvaatteista ja -jalkineista (n. 150 €) ja opintomatkojen matkakustannukset (retket vapaaehtoisia).
Maaseutuyrittäjä (maatalousteknologia): Oppilaitos kustantaa yhden työvaatekerran (työtakki, työhousut, turvajalkineet), mutta suosittelemme toisen työvaatekerran hankkimista omakustanteisesti (n. 150 €). Muille kuin oppivelvollisille suosittelemme oman kannettavan tietokoneen hankintaa.
Miten haen?
Jatkuva haku
Tämän tutkinnon kaikkiin toteutuksiin voi hakea jatkuvan haun kautta joustavasti ympäri vuoden. Aloitus sovitaan kanssasi, jos sinut valitaan opiskelijaksi. Haethan vain yhteen koulutukseen kerrallaan.
Yhteishaku
Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa on mukana tämän tutkinnon päivätoteutus. Seuraava yhteishaku on keväällä 2025. Lisätiedot ja haku koulutukseen Opintopolussa.
Kysy lisää!
Sundström-Varjonen Susan
Opinto-ohjaaja
susan.sundstrom-varjonen@keuda.fi
Mäntsälä, Paroninkuja 20 (Saaren kartano)