Oppisopimukseen hakeutuminen
Oppisopimuskoulutuksessa hankit ja vahvistat osaamistasi yhdistämällä opiskelun ja työnteon. Se sopii ammatista haaveilevalle, alan vaihtajalle, osaamistaan täydentävälle ja jopa uuteen alaan tutustuvalle esimerkiksi kesätyön ajaksi. Voit aloittaa oppisopimuksen täysin uuden työnantajan palveluksessa tai voit solmia oppisopimuksen nykyisen työnantajasi kanssa. Myös yrittäjänä voit opiskella omassa yrityksessäsi yrittäjän oppisopimuksella.
Mitä oppisopimuksen solmiminen edellyttää?
- Oppisopimusopiskelijan tulee olla vähintään 15-vuotias.
- Opiskelijalla tulee olla riittävä suomen kielen taito, joka arvioidaan Keudan osaamiskartoituksessa tai opettajan haastattelussa. Englanninkielisissä tutkinnoissa tulee olla riittävä englannin kielen taito.
- Oppisopimus perustuu määräaikaiseen sopimukseen, joka edellyttää koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Viime kädessä opettaja varmistaa työpaikan soveltuvuuden oppisopimukseen.
- Työtä täytyy olla vähintään 25 viikkotuntia.
- Työnantaja maksaa vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa koko oppisopimuksen ajalta ja koeaika on työehtosopimuksen mukainen.
- Työnantaja nimeää opiskelijalle työpaikkaohjaajan.
Oppisopimukseen hakeutuminen
- Ensimmäinen askel on oppisopimustyöpaikan löytäminen. Sinulla tulee olla alan työpaikka tiedossa jo hakuvaiheessa.
- Tutustu Keudan koulutustarjontaan ja valitse työtehtäviisi sopiva ja niitä kehittävä tutkinto.
- Keskustele työnantajan kanssa ja varmista hänen kiinnostuksensa kouluttaa sinut oppisopimuksella.
- Kun oppisopimustyöpaikka varmistuu, täytä hakulomake Keudan nettisivuilla. Hakulomakkeet löytyvät tutkintojen sivuilta. Katso tarkempia ohjeita hakemiseen ja haun vaiheisiin.
- Opettaja on sinuun ja työnantajaasi yhteydessä kahden viikon kuluessa ja sopii oppisopimuksen yksityiskohdista.
- Kaikissa hakeutumiseen liittyvissä kysymyksissä voit kääntyä Keudan Hakeutumispalveluiden puoleen: hakeutumispalvelut@keuda.fi tai p. 09 2738 3700.
Oppisopimus on mahdollisuus työssä olevalle
- Työssä olevana sinulla on hyvä mahdollisuus kehittää osaamistaasi nykyisellä työnantajallasi.
- Tutustu Keudan koulutustarjontaan ja valitse koulutus, joka kehittää nykyistä työtäsi tai työtehtäviä, joita sinulla on mahdollisuus oppisopimuskoulutuksen aikana tehdä. Kysy tarvittaessa lisätietoja koulutuksen yhteyshenkilöltä.
- Keskustele työpaikallasi ja varmista työnantajaltasi mahdollisuus kouluttautua oppisopimuksella.
- Hakeudu sinua kiinnostavaan koulutukseen hakulomakkeella.
Oppisopimus on mahdollisuus työllistymiseen
- Oppisopimustyöpaikan etsiminen on kuin minkä tahansa työpaikan etsiminen.
- Sopivia paikkoja kannattaa selailla esimerkiksi TE-toimiston sivuilta ja muilta rekrytointisivustoilta. Myös sosiaalisen median kanavissa ilmoitellaan nykyään paljon työpaikkoja. Työnhakua edistää olemassa oleva ja päivitetty ansioluettelo.
- Kun löydät kiinnostavan työpaikan, kerro työnantajalle, että olisit kiinnostunut opiskelemaan alan ammattilaiseksi oppisopimuksella. Kun työnantaja kysyy kokemuksesta ja/tai koulutuksesta, on turvallista vastata, ettei tutkintoa vielä ole, mutta on valmis kouluttautumaan alalle. Tämä kertoo motivaatiostasi ja halusta oppia.
- Tärkeintä työnhaussa on tietenkin oma aktiivisuus. Siksi kannattaa ehdottomasti olla myös suoraan yhteydessä paikallisiin yrityksiin (sekä yksityisiin että julkisiin) ja kertoa kiinnostuksesta ja samalla tavoitteesta kouluttautua oppisopimuksella. Myös avoimien hakemusten lähettäminen voi tuottaa tulosta. Kaikki työpaikat eivät ole julkisesti avoinna. Voi olla myös niin, että työntekijän tarve konkretisoituu työnantajalle vasta siinä kohtaa, kun joku tarjoaa omaa osaamistaan.
- Opiskelun voi aloittaa myös koulutussopimuksella, jonka aikana työntekijä ja työnantaja voivat tutustua toisiinsa. Koulutus voidaan muuttaa joustavasti oppisopimukseksi siinä kohtaa, kun työnantaja voi palkata opiskelijan työntekijäksi.
- Työttömän työnhakijan väylä kohti oppisopimusta kulkee usein työkokeilun kautta. Työttömänä työnhakijana kannattaa selvittää TE-toimistosta myös mahdollisuus palkkatukeen. Lisätietoa palveluista työnhaun tueksi löytyy Työmarkkinatori-sivustolta.
- Jos olet työtön työnhakija, saattaa työnantajalla olla mahdollisuus hakea harkinnanvaraista palkkatukea, mikäli tästä on sovittu työllistymissuunnitelmassasi. Kysy lisätietoa TE-palveluista.
- Jos työpaikan löytäminen koko tutkinnon suorittamiseksi tuntuu vaikealta, kannattaa selvittää mahdollisuutta suorittaa aluksi yksittäisiä tutkinnon osia.
Millaista oppisopimuksella opiskelu käytännössä on?
- Voit opiskella oppisopimuksella joko koko tutkinnon tai yksittäisiä tutkinnon osia. Räätälöimme opinnot tarpeesi ja tavoitteesi huomioiden.
- Opiskelu on joustavaa ja yksilöllistä ja perustuu henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan eli HOKSiin.
- Voit aloittaa opiskelun joustavasti silloin kun se sinulle ja työnantajallesi sopii.
- Oppisopimuksessa opit suurimman osan tutkinnon vaatimista sisällöistä työpaikalla töitä tehden. Tarvittavin osin osaamista täydennetään lähiopetuksella.
- Työnantajan tehtävänä on huolehtia työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta järjestämällä sinulle monipuolisia työtehtäviä.
- Työpaikkaohjaajasi huolehtii sinun ohjauksestasi ja arvioinnistasi koko opintojesi ajan. Työpaikkaohjaaja on myös linkki Keudaan.
- Sinulle voidaan maksaa päivärahaa, jos työnantajasi ei maksa palkkaa HOKSissa sovituilta lähiopetuspäiviltä. Lisäksi sinulle voidaan maksaa myös matkakorvausta tietyin ehdoin. Lue lisää opintososiaalisista etuuksista.
Kysy lisää!
Laajennettu oppisopimus
Jos Keudan laajasta koulutustarjonnasta ei löydy tarvitsemaasi tutkintoa tai osaamisalaa, on meillä mahdollisuus toteuttaa koulutus oppisopimuksella yhteistyössä Keudan kumppanioppilaitosten kanssa solmimalla ns. laajennettu oppisopimus. Valtakunnallisen tutkintotarjonnan löydät Opetushallituksen ePerusteet- palvelusta.
Mikäli olet hakemassa oppisopimusopintoihin eikä tarvitsemaasi tutkintoa tai osaamisalaa löydy Keudan koulutustarjonnasta, täytä oheinen laajennetun oppisopimuksen hakulomake. Hakiessa sinulle tulee olla oppisopimukseen soveltuva työpaikka. Mikäli tutkinto löytyy Keudan tarjonnasta, haethan suoraan tutkinnon sivun kautta. Olethan yhteydessä, jos kaipaat apua tutkinnon valintaan.
Kysy lisää!
Koivulammi Maarit
Palveluasiantuntija
Kerava, Keskikatu 3 (Keuda-talo)