Kolumni Keudasta: Kestävän elämäntavan tavoittelua Keudan ekokampaaja-koulutuksessa
Keudalainen
Keuda
Palvelualat
Vastuullinen ja kestävä
Kolumni Keudasta: Kestävän elämäntavan tavoittelua Keudan ekokampaaja-koulutuksessa
26.1.2022
Julkaistu: 26.1.2022
Eva Kilpeläinen ja Ulla Brandt valmistuivat ekokampaajiksi Helsingin Prakticumista vuonna 2016, josta myös Keudan ekokampaaja-täydennyskoulutuslinja sai alkusysäyksensä. Suomessa koulutus on alkanut 2000-luvun alkuvuosina ja ensimmäiset ekokampaajat ovat valmistuneet vuonna 2003. Vastavalmistuneet ja motivoituneet ekokampaajat Eva ja Ulla lähtivät yhteistuumin kehittämään ekokampaaja täydennyskoulutusta myös Keudaan. Kestävä kehitys ja yhteiskunnallinen vastuu ovat olleet tärkeitä kehittämiskohtia myös hiusalalla. Markkinoille tulee yhä enemmän vastuullisesti tuotettuja ja ympäristösertifioituja kosmetiikkatuotteita. Esteettisen lopputuloksen saamiseksi voidaan myös hyödyntää tuotteita ja menetelmiä, jotka tukevat terveyttä, ympäristöä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.
Kauneus ja ympäristön hyvinvointi kulkevat käsi kädessä, toteaa ekokampaaja-opettaja Ulla Brandt.
Vuonna 2018 aloitettiin Keudassa EkoKampaaja-koulutus ja tähän mennessä valmistuneita ryhmiä on neljä. Koulutusta vetävät ammattitaitoiset Eva ja Ulla. Ensi keväänä aloittaa viides 12 hengen opiskelijaryhmä. Valmistuneet ekokampaajat voivat liittyä Suomen koulutetut ekokampaajat ry:hyn (SUKE ry). Keudalainen Ulla Brandt toimii SUKE:n hallituksen varajäsenenä ja seuraa aktiivisesti ekologisen hiusalan ajankohtaisia aihioita ja muutoksen tuulia, sekä antaa koulutuksen näkökulmaa yhdistyksen toimintaan.
Keudassa Ekokampaaja-koulutus on hiusalan ammattilaisten täydennyskoulutus. Koulutukseen valittavan kriteerinä on suoritettu hiusalan ammatillinen koulutus.
Ulla kuvailee koulutusta luonnonmukaiseksi hiustenhoitopalveluksi, jossa ympäristön kestävyys on otettu huomioon. Tuotteina käytetään ekosertifioituja luonnontuotteita, jotka eivät vahingoita maaperää tai vesistöjä ja useimpien tuotantoketjujen päästöt ovat neutralisoitu tai negatiivisia. Tämän kaltainen hiustenhoito tukee luonnon biokemiallisia kiertoja kiertotalousajattelun mukaisesti. Tuotteissa ja hoidoissa käytetyt raaka-aineet ovat uusiutuvia ja palautuvat pääasiassa maaperän ravinnoksi. Perusosana hoitoon kuuluu intialainen päähieronta, joka jo osaltansa vahvistaa hiusten elinvoimaisuutta. Opiskelijoiden ja ammattilaisten maailmankatsomuksista välittyy kestävän ja terveyttä vaalivan elämäntavan tavoittelu.
Ekokampaaja-koulutukseen sisältyy neljä eri moduulia:
- hiusten ekologiset hoidot; savi, merilevä ja turvehoidot sekä intialainen päähieronta. Luonnonkosmetiikan määritelmät (sertifiointi, kestävä kehitys, kierrätys, ekologinen elämäntapa)
- hiusten kasvivärjäykset, joissa käytetään kasveista saatavia raaka-aineita sekä luonnosta kerättäviä yrttejä, jotka on luokiteltu kosmetiikaksi
- hiusten energialeikkaukset (täydessä hiljaisuudessa suoritettu hoito, jossa hius asettuu sen luonnolliseen asentoon ja leikkaus pysyy hyvänä pitkään)
- käytännön lopputyö sekä oman osaamisen kirjallinen kehittämistyö
Palaute koulutuksesta on myönteistä ja kysyntä kasvaa samalla kun kansalaisten ymmärrys ilmastokriisistä vahvistuu. Kaivataan yhä enemmän vaihtoehtoja perinteiselle tavarakeskeiselle ja luonnonvaroja ylikuluttavalle maailmankatsomukselle. Suomalaisten ekokampaajien yhteisö on kasvanut viime vuosina. Yhteisöllisyys ja toisten tukeminen on vahvaa ammattilaisten kesken.
Osa heistä tekee sekä synteettisillä tuotteilla hiuspalveluja että ekologisilla tuotteilla ja osa on siirtynyt pelkästään ekokampaajaksi suosion kasvaessa, kertoo Ulla. Ekokampaaja-yhteisöissä tuetaan toinen toistaan, jaetaan hyviä vinkkejä ja tietoa sekä satunnaisesti myös tuotteita. Yksi merkittävä piirre yhteisöllisyydessä on työvoiman jakaminen. Ekokampaajat välittävät kattavasti kestävän elämäntavan sanomaa erilaisissa piireissä ja tapahtumissa, kuten messuilla. Kestävän elämäntavan messut järjestetään merikaapelihallilla, jos tilanne sallii.
Tutustu messuihin täältä.
#keudaekokampaaja #vastuullinen #kestävä #innostava
Kestävin talvisin terveisin,
Jenna Kauppi
Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen koordinaattori
”Tänä vuonna tärkeä iso teemamme on Vähähiilinen kiertotalous, joka näkyy ympäristövastuullisen toiminnan vahvistamisena. Tulevia muita painopisteitä ovat kestävät teknologiat ja digitalisaatio sekä yhteisöllisyys. Keudalaisella yhteistyöhengellä ja ilolla saan tehdä unelmatyötäni tulevien ammattilaisten kestävyystaitojen kasvattamiseksi ja kestävämmän tulevaisuuden puolesta”, kertoo Jenna vuoden 2022 suunnitelmista.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.