Muokkaamme sivustoamme. Ulkoasussa saattaa olla häiriöitä. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.

IT-ohjeet ja tietoturva

Jokaisella meistä on vastuu tietoturvasta

Opiskelijoiden tietoturva perustuu monitasoisiin suojauksiin ja laitteiden säännölliseen ylläpitoon. Tavoitteena kuitenkin on, ettei tietoturvatoimet hankaloita työn tekemistä kohtuuttomasti.

Tunnukset

Käyttäjätunnus ja salasana yhdistelmää käytetään käyttäjän tunnistautumiseen. Käyttäjätunnus on yleensä määrämuotoinen ja yleisesti tiedossa, esimerkiksi sähköpostiosoite. Salasana on sen sijaan salassa pidettävä tieto, joka on vain käyttäjän ja sen käyttämän palvelun tiedossa. Tämän vuoksi salasanaan ja sen hallintaan on tärkeä panostaa.

Keudassa on käytössä monivaiheinen tunnistautuminen (MFA). Yksinkertaisesti se tarkoittaa henkilöllisyyden tarkistamista useammalla tavalla. Keudassa se on yleensä käyttäjätunnus ja salasana sekä puhelimen Authenticator -sovelluksesta saatava numerokoodi.  Näin ollen, vaikka rikollinen olisi saanut käyttäjätunnuksesi haltuunsa, ei hän pääse kirjautumaan tilille, sillä hänellä ei ole puhelintasi. Huomattava osuus kalasteluyrityksistä voidaan estää MFA:n käytöllä.

  • Älä koskaan kerro salasanaasi kenellekään
  • Käytä jokaisessa palvelussa uniikkia salasanaa
  • Käytä salasanojen hallintaan sovellusta

Lisätietoa tunnuksista: Käyttäjätunnus ja kaksivaiheinen tunnistautuminen

Tietokoneet

Keudan opinnoissa käytetään pääsääntöisesti yhteiskäyttökoneita ja luokissa olevia koneita. Kaksoistutkintoa suorittaville annetaan käyttöön Keudan omistama tietokone opiskelun ajaksi. Vuosina 2021 ja 2022 aloittaneet laajennettua oppivelvollisuutta suorittavat opiskelijat ovat saaneet käyttöönsä Keudan omistaman tietokoneen opintojen ajaksi. Koneen voi halutessaan lunastaa valmistumisen yhteydessä. Mikäli tietokonetta ei halua lunastaa, se tulee palauttaa opintotoimistoon.

Elokuusta 2023 alkaen pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevat opiskelijat eivät saa henkilökohtaiseen käyttöönsä Keudan omistamaa tietokonetta opiskelun ajaksi. 

Opiskelijan tulee päivittää ja ylläpitää laitteensa itse. Tämä pätee myös Keudalta saatuihin laitteisiin. Muistathan antaa luvan päivityksille, kun tietokone muistuttaa saatavilla olevista päivityksistä. Aina ei ole sopiva hetki, kun ilmoitus päivityksistä tulee, mutta ethän viivytä päivitysten asentamista pitkään. Huolehdithan, että sinulla on käytössä ajan tasalla oleva virustorjunta esimerkiksi Microsoft Defender.

Erilaisten hakkerointityökalujen asentaminen Keudan tietokoneille ja käyttäminen Keudan verkossa ilman erillistä lupaa on kielletty. Osalla koulutusaloista on käytössä erillinen laboratorioympäristö, jossa harjoitellaan opetussuunnitelman mukaisten työkalujen turvallista käyttöä.

Kaikissa Keudan tietokoneissa on valmistajan tarjoama kolmen vuoden OnSite takuu. OnSite takuu tarkoittaa, että vikailmoituksesta parissa päivässä kone korjataan asiakkaan kotona kuntoon. Takuu ei kata putoamisista ym. vahingoista johtuvia vikoja. Tällaisissa tapauksissa voi käyttää huoltajien kotivakuutusta.

Takuuhuollon yhteystiedot

Ennen yhteydenottoa ota koneen SerialNumber (ServiceTag)  ylös. Tämä löytyy tietokoneen pohjassa olevasta tarrasta. Pohdi myös valmiiksi selkeä vikakuvaus (voit myös ottaa ylös vikakoodin, joka saadaan ajamalla diagnostiikka tietokoneen BIOS:sta).

Puhelinnumerot ovat (valmistajasta riippuen):

HP: 09 817 10005

Dell: 020 753 3566

HUOM! Dellin huolto velvottaa että paikalla tulee olla yli 18-vuotias kun korjausta tehdään. Ota tarvittaessa yhteys helpdeskiin.

Takuuhuollon jälkeen

Jos tietokoneen kiintolevy/emo vaihdetaan, on käyttöjärjestelmä asennettava itse uusiksi. Windows 10 asennus onnistuu ohjeita noudattamalla. Ohessa linkki ohjeisiin (https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10)

Mikäli tarvitset tukea käyttöjärjestelmän asennuksessa, tai huollon suhteen on ongelmia, ota yhteys helpdesk(a)keuda.fi

Tietokoneen palautus opintojen päättyessä

Kun opiskelija valmistuu, hänen tulee palauttaa kannettava tietokone Keudan opintotoimistoon. Tietokoneen voi myös lunastaa itselleen, kysy lisätietoja osoitteesta opintotoimito@keuda.fi.

Omien tietojen tallentaminen

Tallenna tiedostosi Office365-palveluun tai muuhun haluamaasi pilvitallennustilaan. Tietokoneluokkien ja muiden opiskelijoiden käytössä olevien tietokoneiden kovalevyt tyhjennetään säännöllisesti. Koneet uudelleen asennetaan kesäisin ja osa joululomien aikana, jolloin saatat menettää tietokoneelle tallentamasi tiedot. Tyhjennyksen tarkoituksena on pitää tietokoneet hyvässä kunnossa ja toimivina.

Valmistuessasi käyttäjätunnuksesi lakkaavat toimimasta, joten muistathan ottaa talteen kaikki tarpeelliset tiedostot ennen valmistumista.

Puhelimet

Puhelimiin kohdistuu samanlaisia tietoturvauhkia kuin tietokoneisiin. Ole valppaana epäilyttävien linkkien, www-sivujen ja esimerkiksi huijauspuheluiden varalta. Älä avaa tai vastaa epäilyttäviin viesteihin. Muistathan erityisesti pitää huolen puhelimen päivitysten ajantasaisuudesta.

Sähköposti

Saapuvat sähköpostit kulkevat Microsoftin pilvessä olevien suodattimien läpi, näin pyritään suodattamaan roskaposteja jo ennen niiden postilaatikkoon saapumista. Tavanomaiseen viestimiseen sähköpostia voi käyttää huoletta. @edu.keuda.fi sähköposteja voi lähettää vain tietyistä palvelimista, jolloin huijausyritysviestit on mahdollista tunnistaa vastaanottajan järjestelmissä. Sähköposteissa olevien linkkien avaaminen varmistetaan Microsoftin palvelun avulla. Tämä voin joissain linkeissä aiheuttaa tilanteen, ettei sivua aukea lainkaan.

  • Varo kaikkia epätavallisia sähköposteja ja varsinkin liitetiedostoja, älä avaa tuntemattomalta lähettäjältä tullutta liitetiedostoa tai linkkiä
  • Älä lähetä ketjukirjeitä tai muuta roskapostiksi luokiteltavia viestejä

Verkkoliikenne

  • Liiku vain luotettavina pidetyillä www-sivuilla
  • Mieti, mitä tietoja netissä haluat antaa itsestäsi. Vältä omien henkilötietojen jakamista.

Tietoturvauhat

Yleisimmät tietoturvauhat ovat tietojen kalastelu eli phishing ja haittaohjelmat. Molemmissa yleensä pyydetään avaamaan viestissä oleva linkki.

  • Tietojen kalastelulla tarkoituksena on saada esimerkiksi käyttäjätunnus ja salasana. Linkki vie sivustolle, joka on tehty näyttämään aidolta kirjautumissivulta, mutta onkin rikollisten sivu, joka tallentaa syöttämäsi tunnukset
  • Viestin linkki voi myös viedä sivustolle, joka pyytää sinua asentamaan sovelluksen, joka onkin haittaohjelma. Haittaohjelma voi varastaa tietoja ja lähettää puhelimesta haittaohjelmaa levittäviä huijaustekstiviestejä

Lisätietoja tietojenkalastelusta ja haittaohjelmista Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilla: Tietojenkalastelu- ja huijausviestien kanssa tulee olla yhä tarkempi | Kyberturvallisuuskeskus
Varo tekstiviestitse levitettävää haittaohjelmaa | Kyberturvallisuuskeskus

Langaton verkko

Keudan opiskelijoilla on käytössä Keudan langaton vierasverkko. Käyttäjätunnuksen ja salasanan vierasverkkoon saat opettajaltasi, opintotoimistosta sekä toimipisteestä.

Tulostaminen ja kopiointi

  • Keuda tarjoaa opiskelijoille 10 eurolla maksutonta tulostamista ja kopioimista.
  • Voit seurata Keudan tietokoneesta, kuinka paljon saldoa on jäljellä.
  • Lisää tulostus- ja/tai kopiointioikeutta voi tilata Keudan verkkokaupasta, http://verkkokauppa.keuda.fi
  • Muista tekijänoikeudet myös tulosteissa ja kopioissa.
  • Vältä turhaa tulostamista ja kopiointia. Mieti, milloin oikeasti tarvitset tulosteen.
  • Joissain Keudan toimipisteissä opiskelijat voivat hyödyntää turvatulostusta tai –kopiointia. Kysy lisää vastuuopettajaltasi.

Huomioi nämä tulostuksessa ja kopioinnissa:

Muista tekijänoikeudet myös tulosteissa ja kopioissa. Vältä turhaa tulostamista ja kopiointia. Mieti, milloin oikeasti tarvitset tulosteen. Joissain Keudan toimipisteissä opiskelijat voivat hyödyntää turvatulostusta tai –kopiointia. Kysy lisää ryhmänohjaajaltasi.