Turvallinen opiskeluympäristö

Käsistä tehty sydän.

Turvallisuus on kaikkien vastuulla

Me kaikki yhdessä olemme luomassa turvallista opiskelu- ja työympäristöä. Tältä sivulta löydät turvallisuutta ja hyvinvointia edistävät tiedot toimintaasi ohjaamaan. Opiskelijana sinulla oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön niin oppilaitoksen tiloissa kuin työpaikallakin. Noudatathan sinäkin turvallisemman tilan periaatteita.

Turvallisemman tilan periaatteet

  • Kunnioita toisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa. Kunnioita itsemääräämisoikeutta. Älä koske toista kysymättä lupaa. Muista, ettet voi tietää toisen rajoja kysymättä niitä. Pyydä tilaa myös itsellesi tarvittaessa.
  • Älä pilkkaa, ivaa, halvenna, sysää syrjään tai nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi. Pitäydy ulkonäön arvostelusta, juoruilusta ja stereotypioiden ylläpitämisestä.
  • Älä tee oletuksia ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä tai toimintakyvystä
  • Anna tilaa. Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä jyrää muiden mielipiteitä ja anna puheenvuoro. Kunnioita myös toisten yksityisyyttä ja käsittele arkoja aiheita kunnioittavasti.
  • Kuuntele ja opi. Ota vastaan uudet aiheet, henkilöt ja näkökulmat ennakkoluulottomasti. Suhtaudu jokaiseen vastaantulevaan asiaan ja tilanteeseen mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä.
  • Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita.

Lähde: Turvallinen tila | Suomen YK-liitto (ykliitto.fi)

Järjestyssäännöt luovat turvallisuutta

Meillä on Keudassa yhteiset pelisäännöt, joiden avulla turvallisuutta ja hyvinvointia rakennetaan.  Järjestyssääntöjen tarkoitus on luoda viihtyisyyttä, turvallisuutta ja tuloksellisuutta opiskeluun ja ne koskevat sekä fyysistä että virtuaalista toimintaympäristöä. Opiskelijana olet velvollinen noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä. Tutustu Keudan järjestyssääntöihin (2024).

Järjestyssääntöjen vinkkejä välittämiseen ja arvostamiseen:

  • Opiskelijana ylläpidät ja edistät myönteistä ilmapiiriä omalla käyttäytymiselläsi.
  • Kohtelet muita opiskelijoita ja henkilökuntaa kunnioittavasti.
  • Annat työrauhan muille opiskelijoille.
  • Saavut ajoissa oppimistilanteisiin.
  • Osallistut opetukseen tarvittavin välinein.
  • Pukeudut työtilanteeseen sopivalla/vaaditulla vaatetuksella tarvittaessa sääolot
    huomioiden.
  • Otat vastuun tilojen ja piha-alueiden asianmukaisesta käytöstä, siisteydestä ja
    turvallisuudesta (mm. et syljeskele tai roskaa).
  • Olet vastuussa oppilaitoksen omaisuudesta (Vahingonkorvauslaki 412/ 1974).
  • Vastaat opintojesi etenemisestä suunnitellun aikataulun mukaisesti.
  • Käytät oppilaitoksen omaisuutta ja tiloja asianmukaisesti ja vastuullisesti.
  • Huolehdit liikenneturvallisuudesta kaikissa olosuhteissa.

Kiusaaminen, häirintä ja väkivalta

Kaikenlainen kiusaaminen, häirintä ja väkivalta on Keudassa kiellettyä. Näiden ehkäisemiseksi Keudassa on laadittu kiusaamisen, häirinnän ja väkivallan vastainen suunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on ohjata Keudan toimintaa kiusaamis-, häirintä- ja väkivaltatilanteisiin puuttumisessa. Yhteisellä suunnitelmalla pyritään takaamaan opiskelijan oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön ja henkilökunnalle turvalliseen työympäristöön sekä ongelmatilanteiden asianmukaiseen käsittelyyn kaikissa toimipisteissä.

Kiusaamisen, häirinnän ja väkivallan vastainen suunnitelma (2021).

Toimintamalli kiusaamis- ja häirintätapausten selvittämiseksi

Vastuuohjaaja tai kuraattori selvittää, onko muilla opettajilla havaintoja kiusaamisesta. Alle 18-vuotiaan kiusatun opiskelijan huoltajalle tiedotetaan asiasta. Kiusattu ja kiusaaja tavataan aina erikseen. Kiusattu tavataan ensin ja tämän jälkeen kiusaaja/t.

Kiusatun tapaaminen. Tuodaan esille huoli, tehdyt havainnot ja kartoitetaan kiusatun näkemys tilanteesta sekä keitä kiusaamiseen on osallistunut. Tuodaan esille, ettei kiusaamista sallita missään tilanteissa ja että tilanteeseen on puututtava ja puuttumisen jälkeen vielä seurattava. Kerrotaan kiusatulle, miten toimia, jos kiusaaminen vielä jatkuu. Sovitaan seurantatapaaminen. Selvitetään kiusatun mahdollinen psykososiaalisen tuen tarve.

Kiusaajan tapaaminen. Tuodaan esille tapahtunut sekä muu selville saatu tieto kiusaamisesta. Painotetaan omia tai muun henkilökunnan havaintoja, näin ei tehdä kiusatusta ”kantelijaa”. Kiusaajalle tehdään selväksi, ettei kiusaaminen ole koskaan oikeutettua. Otetaan puheeksi kiusaamisen pahimmillaan tuomat ikävät seuraamukset kiusatulle (eristäytymistä, ahdistusta, koulusta pois jäämistä, vaikeuksia opintojen etenemisessä jne.) Pyritään saamaan kiusaaja pohtimaan, miten voi omaa käytöstään muuttaa niin että kiusaaminen loppuu. Hyväksytään tosiasia, että kaikkien kanssa pitää voida työskennellä, tehdä yhteistyötä ja kaikkia pitää kohdella asiallisesti. Kerrotaan seuraamukset, jos kiusaaminen edelleen jatkuu. Sovitaan seurantatapaaminen. Selvitetään kiusaajan mahdollinen psykososiaalisen tuen tarve.

Seurantakeskustelu sovitaan 1-2 viikon päähän ensimmäisestä tapaamisesta. Ennen seurantatapaamista selvitetään opettajien näkemys tilanteesta. Opiskelijat tavataan edelleen erikseen.

Jos seurantatapaamisessa tulee esille kiusaamisen edelleen jatkuneen samojen henkilöiden taholta, viedään asia toimialapäällikölle tiedoksi. Opiskelijoista vastaavan esimiehen toimenpiteinä voivat olla tiukka puhuttelu ja/tai kurinpidolliset toimenpiteet. Kurinpidolliset toimenpiteet ovat määriteltynä Keudan järjestyssäännöissä ja suunnitelmassa kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista.

Kurinpitokeinot ja menettelytavat Keudassa

Suunnitelman kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista tarkoituksena on taata omalta osaltaan turvallinen opiskeluympäristö, työrauha, sisäinen järjestys ja opiskelun esteetön sujuminen kaikille Keudan opiskelijoille ja sen henkilöstölle. Oppilaitosyhteisön turvallisuus ja viihtyisyys ovat kaikkien toimijoiden etu. Keudassa noudatetaan Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (L 531/2017) mukaisia säädöksiä opiskelijan oikeudesta turvalliseen opiske-luympäristöön.

Suunnitelmaa sovelletaan Keudan opiskelijoihin erilaisissa rike- ja häiriötilanteissa, joita ei saada sovittua muuten tai tilanne vaatii hallinnollisia toimia. Suunnitelma kattaa kaikki Keudassa järjestettävät tutkinnot ja koulutukset. Suunnitelma on voimassa niin osaamisen hankkimiseksi tarvittavassa koulutuksessa sekä ammatillisen osaamisen osoittamisessa ja todentamisessa. Tämän suunnitelman lisäksi Keudaan on laadittu järjestyssäännöt, jotka täydentävät tätä suunnitelmaa.

Kurinpitokeinot ja menettelytavat Keudassa (2021)

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuss

Keudassa tavoitteena on tasa‐arvoinen, yhteistyökykyinen sekä tuloksekas työympäristö, jossa tasa‐arvo on osa koko toimintakulttuuria. Tasa‐arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on kaikkien oppilaitoksen jäsenten velvollisuus. Keudassa on laadittu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, jonka tavoitteena on, että tasa‐arvoajatus ja – tavoite saataisiin luontevasti sisällytettyä kaikkeen oppilaitoksen toimintaan.

Tutustu Keudan opiskelijoiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan.

Keudan toimipisteissä pyritään luomaan mahdollisimman hyvä opiskelu- ja työympäristö kaikille. Tavoitteena on turvata sinulle edellytykset saavuttaa opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet ja edistää opiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia, tasapainoista kehitystä ja oppimista. Kerrothan opettajallesi, jos sinulla on sellainen sairaus, joka saattaa vaarantaa itsesi tai muiden työturvallisuuden. Tämä siksi, että meillä kaikilla olisi turvallinen oppimisympäristö. Turvallisuuden lisäämiseksi oppilaitoksissamme on kameravalvonta.

Opastamme keudalaiset ohjaamaan vieraat ja “eksyneet” henkilöt ystävällisesti oikeisiin paikkoihin. Asiattomia henkilöitä ei päästetä oppilaitoksen tiloihin.

Savuttomuus ja päihteettömyys

Keuda on savuton oppilaitos. Tupakan, tupakkatuotteiden, tupakkajäljitelmien, tupakan vastikkeiden, nuuskan, sähkötupakan ja tupakointivälineiden käyttö, myynti ja esilläpito on kielletty Keudan sisätiloissa, opiskelija-asuntoloissa ja Keudan käytössä olevilla ulkoalueilla. Kaikissa Keudan toimipisteissä on tupakointikieltoa osoittavat opasteet ja tupakointikielto on voimassa Keudan alueella myös Keudan työajan ulkopuolella. Tupakointikielto koskee iästä riippumatta kaikkia opiskelijoita, oppilaitoksen henkilökuntaa ja vierailijoita.

Päihteiden ja huumeiden hallussapito, käyttäminen, luvaton myynti ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen on Keudan toimipisteissä, niiden järjestämissä tilaisuuksissa ja työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana kielletty. Päihteellä tarkoitetaan alkoholijuomaa tai muuta päihtymistarkoituksessa käytettävää ainetta. Päihde-epäilyn syntyessä opiskelija ohjataan hoidon tarpeen arviointiin. Hoitoon ohjaaminen oppilaitoksessa koskee opiskelijaa, jolla on tai jolle on kehittymässä alkoholin tai muun päihdyttävän aineen käytöstä ongelma. Hoitoonohjauksesta vastaavat ensisijaisesti terveydenhoitaja ja/tai kuraattori.

Keudan opiskelijoiden päihteettömyyssuunnitelma (2021)

Pukeutuminen Keudan koulutuksissa

Vaatetuksen tulee olla opiskeluun sopiva, eikä vaatetuksesta saa aiheutua vaaratilanteita opiskelussa. Lisätietoja ohjeesta: Pukeutumisohje.pdf

Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvät vaatimukset ammatillisessa koulutuksessa

On hyvä huomioida, että joissakin ammatillisissa tutkinnoissa on terveydentilaa tai toimintakykyä koskevia vaatimuksia. Jos terveydentila tai toimintakyky on heikentynyt, kannattaa tarkistaa, ettei koulutuksessa tai tutkinnossa ole sellaisia vaatimuksia, jotka voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle tai tutkinnon suorittamiselle. Lue lisää hakijan terveydentilasuosituksista Opintopolun sivuilta.

Toimipisteiden turvallisuus – Notecrow

Keudassa paljon yhteisiä ohjeita ja toimintatapoja, jotka on koottu yhteen, kaikkien saatavilla olevaan sähköiseen järjestelmään Notecrow.

Notecrow –sovelluslinkki on kaikkien saatavilla, ja se löytyy myös toimipistekohtaisesti toimipisteiden auloissa. Notecrow on verkossa toimiva palvelu, jonka linkistä luodaan pikakuvake puhelimeen. Voit myös jakaa sitä sähköpostilla, tekstiviestillä tai WhatsApp –viestin avulla.
Asennusinfo: Liitetiedostoista paluu valikkoon
– puhelimen ”takaisin”-painikkeella
– iPhonella pyyhkäisemällä näyttöä vasemmalta oikealle.
Pikavalinnan lisääminen puhelimen aloitusnäyttöön
Android:
– Avaa Notecrow Chrome-selaimeen
– Paina oikeassa ylälaidassa olevaa symbolia, jossa on ”kolmea pistettä”
-Valitse valikosta ”Lisää aloitusnäyttöön”
– Notecrow:n pikavalinta on lisätty aloitusnäyttöön
iPhone/iPad:
– Avaa Notecrow Safari- selaimeen
– Paina ylä- tai alalaidassa olevaa symbolia jossa neliön sisältä nuoli osoittaa ylöspäin
– Valitse valikosta (neliö symboli, jonka sisällä on ”+” merkki ja alla teksti) ”Lisää Kotivalikkoon”
– Notecrow:n pikavalinta on lisätty aloitusnäyttöön

Tarkoituksena on, että jokainen keudalainen ja Keudassa opiskeleva tuntee ohjeet ja vie osaltaan turvallisuutta myös eteenpäin jakamalla sovellusta kaikille, jotka tiloissamme liikkuvat.

Ohjelman avulla jokainen voi myös ilmoittaa mahdollisista turvallisuuteen liittyvistä havainnoistaan. Kaikki ”läheltä-piti” –tilanteet ilmoitetaan myös samalla tavalla.

Vaikka turvallisuus on itsestäänselvyys, se ei synny tyhjästä. Turvallisuus tehdään yhdessä.

Toimitila- ja turvaohjeistus, Notecrow-linkit toimipisteittäin:
– Järvenpää, Sibeliuksenväylä 55  Wärtsilänkatu 7 ja Wärtsilänkatu 63
– Kerava, Keskikatu 3 ja Sarviniitynkatu 9
– Mäntsälä, Lukkarinpolku 2 ja Paroninkuja 20
– Nurmijärvi, Lopentie 20
– Sipoo, Iso Kylätie 14
– Tuusula, Kansanopistontie 60 ja Kirkkotie 31

Työturvallisuus

Työsuojelulaki koskee myös työtä, jota opiskelija tekee opiskellessaan. Sinun tulee noudattaa aina annettuja ohjeita.

Työsuojelulain mukaan sinun työntekijänä/opiskelijana on noudatettava niitä määräyksiä, joita turvallisuudesta on annettu sekä yleensäkin noudatettava työssä varovaisuutta. Lisäksi olet velvollinen ilmoittamaan havaitsemistasi vioista ja puutteista, joista saattaa aiheutua tapaturman tai sairastumisen vaara.

Vakuutukset

Keudan kaikki opiskelijat on vakuutettu (If) tapaturmien varalta opiskelun aikana. Tämä sisältää myös oppilaitoksen opetussuunnitelman puitteissa järjestetyt yhteiset tilaisuudet ja opintokäynnit sekä koulumatkat suorinta tietä oppilaitokseen tai oppilaitoksesta.

Koulussa, työpaikalla tai koulumatkalla tapahtuneesta tapaturmasta on välittömästi ilmoitettava vastuuopettajalle, jotta asiasta voidaan tehdä vahinkoilmoitus. Vahinkoilmoituksen tulee olla 8 päivän kuluessa vakuutusyhtiön (If) käsittelyssä. Vakuutukset ovat voimassa myös silloin, jos opiskelija tekee työpaikalla näytön (ei sopimusta). 

Kriisitilanteiden toimintasuunnitelma

Opiskelun arjessa voi sattua traumaattisia tapahtumia, kuten esimerkiksi väkivallan kohteeksi joutuminen, onnettomuudet, tulipalo tai läheisen vammautuminen tai kuolema. Traumaattinen kriisi voi aiheuttaa psyykkisiä jälkireaktioita. Useimmat psyykkisen trauman uhrit eivät tunnista avun tarvettaan, joten henkistä tukea on tarjottava aktiivisesti. Henkinen tuki tarkoittaa toimintatapaa, joka kattaa fyysisen ja psyykkisen ensiavun ja muun läheisten tai ammattilaisten antaman avun.

Kriisitilanteissa toimintavalmius perustuu etukäteen valmisteltuun toimintamalliin. Jokaisessa Keudan toimipisteessä toimii turvallisuudesta vastaavan toimialapäällikön johdolla kriisiryhmä, jonka vastuulla on varmistaa toimintamallin mukainen toiminta. Kriisiryhmä päättää äkillisessä kriisitilanteessa tukitoimista ja kokoontuu tarvittaessa mahdollisimman nopeasti arvioimaan tilannetta. Keudan kriisitilanteiden toimintasuunnitelma löytyy seuraavasta linkistä: Kriisitilanteiden-toimintasuunnitelma.pdf