Työelämätorstai: Innostus ja harrastus veivät yrittäjiksi – yrittäjyyden koulutuksista varmuutta
Kauppa, hallinto ja oikeustieteet
Työelämää varten
Uncategorized
Työelämätorstai: Innostus ja harrastus veivät yrittäjiksi – yrittäjyyden koulutuksista varmuutta
12.1.2023
Julkaistu: 12.1.2023
(Kuvassa Johanna Mohell ja Markku Sotala Valtakunnallisessa Yksinyrittäjäpäivässä marraskuussa 2022.)
Luonto yhdistää! Yrittäjät Johanna Mohell ja Markku Sotala kokevat saavuttavansa yhteistyössä asiakkaan hyväksi enemmän. Molempia innostaa yrittäjänä toimiminen ja aikaisempi osaaminen on aktiivisessa käytössä. Keudan yrittäjyyden koulutukset he ovat kokeneet hyödylliseksi.
Luontoalan yrittäjä ja eräopas Markku Sotala, M. Sotala Oy, on liikkunut luonnossa koko ikänsä. Harrastuksesta syntyi sujuvasti työ, kun hän perusti eräopaskoulutuksen jälkeen luontoelämyksiä asiakkailleen tarjoavan Kotoluonto-yrityksen.
”Järjestän asiakkaille melonta- ja pyöräilyretkiä sekä koulutan maastopyöräilyä ja melontaa. Lisäksi vuokraamme sähköavusteisia Fatbike-pyöriä, kanootteja ja kajakkeja”, Sotala kertoo.
Yritystoimintansa Sotala käynnisti jo aikaisemmin, työskenneltyään vuosia paperiteollisuuden palveluksessa. Yhteistyötä hän tekee edelleen suuren paperinvalmistajan kanssa asiantuntijana ja konsulttina.
Usko itseesi ja toimi – varmuutta yrittäjyyden kurssilta
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudassa suoritettu yrittäjyyskurssi antoi Markku Sotalan mukaan varmuutta yritystoiminnan käynnistämiseen.
”Opin ymmärtämään muun muassa yritystoiminnan rytmittämistä”, Sotala toteaa.
Markku Sotala tekee asiat yrittäjänä itse ja opiskelee samalla muun muassa digimarkkinointia ja somekanavien käyttöä.
”Yrittäjyys vaatii tietynlaista pätevyyttä. Olisi vaikea vaikkapa kouluttaa melontaa, jos en osaisi meloa”, Sotala kertoo.
Sotalalla on paljon positiivisia asiakaskokemuksia yrittäjänä. Tavoitteena on kehittää palveluja sekä laajentaa yrityksen toimipistettä.
”Älä suunnittele liikaa, vaan toimi. Tee, mitä osaat ja usko itseesi”, Sotala kannustaa.
Yrittäjyys innostaa – aikaisempi osaaminen käytössä
Johanna Mohell, Daimon Flow, on varsin tuore sivutoiminen hyvinvointiyrittäjä.
”Yrittäjyys innostaa, kun voin tehdä ja kehittää innostuksen kohdettani”, Mohell toteaa.
Läsnäolotaidot auttavat Mohellin mukaan ihmisiä esimerkiksi huolissa ja ahdistuksessa. Luonto kytkeytyy mindfullness-teemoihin.
”Luonnon arvostaminen on kasvanut viime vuosina”, Mohell kertoo.
Ennen yrittäjyyttä hän toimi palvelualalla asiantuntijana ja esihenkilönä.
”Hyödynnän yrittäjänä aikaisempaa osaamista ja yritän tehdä asiat järkevästi. Siksi perustan luominen ja uusien ratkaisujen kehittäminen yritykseen on hidasta”, Johanna Mohell mainitsee.
Mohell ja Sotala tekevät yhteistyötä ja tarjoavat asiakkaille siten monipuolisempaa sisältöä.
Parasta on asiakkaan oivallus – yrittäjän osattava ”hieman kaikkea”
Johanna Mohellin mukaan yrittäjä tarvitsee substanssiosaamista. Yrittäjän on osattava ”hieman kaikkea” muun muassa myyntiä ja markkinointia. Osaamista on myös kehitettävä jatkuvasti. Joskus tekeminen, muun muassa kirjanpito, kannattaa ulkoistaa.
Itsetuntemus on tärkeä taito yrittäjälle. Turva ja voima jatkaa eteenpäin on löydyttävä itsestä, vaikka pelottaisi ja olisi epävarma.
”On ollut hyvä rakentaa aikaisemmalle osaamispohjalle ja huomata selviytyvänsä kaikesta”, Mohell toteaa.
Hienoa on, kun asiakkaat saavat oivalluksia.
Ei yrittäjäksi ilman koulutusta – parasta näytöt ja saatu palaute
Johanna Mohell on suorittanut Keudassa yrittäjän ammattitutkinnon.
Mohellin mukaan hän ei ilman koulutusta olisi välttämättä perustanut yritystä. Koulutuksen aikana hän teki toimivan liiketoimintasuunnitelman.
”Parasta olivat näyttöihin panostaminen ja ulkopuolisen arvioijan palaute. Sain hyvää palautetta ja uskon vahvistusta pärjäämiseen yrittäjänä”, Mohell kertoo.
Koulutuksen aikana yhteistyö opettajien kanssa toimi hänen mukaansa hienosti.
”Eri teemat ja luennoitsijat tukivat hyvin opiskelua”, Mohell toteaa.
Yrittäjä! Opiskelemalla kehität omaa osaamistasi ja yritystoimintaasi
Osaaminen on yrityksen tärkein voimavara. Siksi kannattaa huolehtia, että se on ajan tasalla. Osaamista voi kehittää monin tavoin, kuten esimerkiksi yrittäjyyden, liiketoiminnan tai asiakaspalvelun tai oman alan näkökulmasta.
”Yrittäjyyden opiskelijoiden palautteissa nousevat usein esille arvot, itsensä toteuttaminen, työn merkityksellisyys, omien vahvuuksien tunnistaminen sekä verkostojen merkitys yritystoimintaa suunnitellessa ja rohkeus tavoitella unelmiaan. Unelmien toteuttamiseen tarvitaan rohkeutta nähdä asiat uudesta näkökulmasta”, yrittäjyyden opettaja Virpi Koivisto kertoo.
Yrittäjyyden opettaja Kari Moisiola kannustaa tutustumaan Keudan koulutuksiin yrittäjille ja tarttumaan haasteeseen.
”Yrittäjyyden ammattitutkintoon johtavaan koulutukseen on jatkuva haku ja mukaan pääsee oman aikataulun mukaan”, Moisiola vinkkaa.
Lue lisää
Keudan mahdollisuudet yrityksille ja yhteisöille
Yrittäjän koulutukset ja yrittäjän oppisopimuskoulutus
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vastuullinen, kestävä ja digitaalinen Keuda katsoo rohkeasti tulevaan vuoteen.